Összefogás?

Balos előválasztás: Gyurcsány kiutálta a Liberálisokat és a Balpártot

2016. november 3. 13:14

Nem vesz részt a baloldali előválasztást előkészítő tárgyalásokon a Magyar Liberális Párt, miután Gyurcsány Ferenc megvétózta részvételüket. Gyurcsány és Bokros a Balpárt részvételét is megvétózta, a szocialisták sem tiltakoztak. A Párbeszéd kezdeményezte az előválasztást, az egyeztetés október 27-én kezdődött, azon nyolc párt vett részt.

Nem vesz részt a jövőben a Magyar Liberális Párt (MLP) az ellenzéki előválasztási egyeztetéseken, mivel Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke továbbra is fenntartja vétóját velük szemben – közölte Bősz Anett, az MLP ügyvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A Balpárt eközben Facebookon írt arról, hogy Gyurcsány és Bokros az ő részvételüket is megvétózta, de a szocialistáknál is felmerült a vétó. „A Balpárt választási koordinátora a megbeszélésen elmondta, hogy a vétót tudomásul vesszük. A döntés politikai következményei miatt a vétózókat és az azt tudomásul vevőket lehet és kell majd számon kérni” – írták. A párt elnöke korábban azt nyilatkozta a Mandinernek, hogy simán meg tudnák verni a szerinte nem is baloldali pártok jelöltjeit.

A Párbeszéd október 2-án jelentette be, hogy a Jobbik kivételével egyeztetésre hívják az ellenzék pártjait. Az ellenzéki párt előzőleg, már június közepén közölte, hogy kidolgozta előválasztási koncepcióját. Az ellenzéki egyeztetés az előválasztásról október 27-én kezdődött, akkor azon nyolc párt vett részt.

Gyurcsány dominálja a folyamatot

Bősz Anett az újabb, csütörtöki egyeztetési forduló után elmondta: Gyurcsány Ferenc továbbra is fenntartotta vétóját velük szemben, és úgy tűnik, hogy ezt a tárgyalássorozatot már a DK elnöke dominálja. Szavai szerint vannak olyan emberek, akiknek a saját pozíciója és pártja fontosabb, mint a hazájuk. Hozzátette: ők azért mentek el az egyeztetésre, mert őszintén hittek abban, hogy minőségileg mást tudnak ajánlani a választóknak, mint 2014-ben, és elkerülhető az újabb kudarc.

Ehhez ugyanakkor alázatra lenne szükség minden pártvezető részéről – közölte, jelezve: ők a legnagyobb nyitottsággal vágtak neki az egyeztetésnek, és javaslataik voltak arról, hogy ne alakuljon ki harc a 106 választókörzetben már a jelöltállításkor, illetve arról, hogy milyen legyen az Orbán Viktor utáni Magyarország, amelyet valódi demokrata szövetség vezet. Az MLP-nek a kialakult helyzetben nincs más választása, mint járni a maga útját – közölte Bősz Anett.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/105705

Ajánljuk még a témában