Az orosz köztévé szerint a CIA szervezte az 1956-os forradalmat

2016. október 25. 8:02
Oroszországban is megemlékeztek a hatvan évvel ezelőtti magyarországi eseményekről, bár a Kettős Mérce szerint kicsit más felhanggal, mint itthon. Az orosz állami tévé riportja szerint a nyugati titkosszolgálatok tevékeny szerepet vállaltak az 1956-os magyar forradalom kitörésében. Egyúttal az első, „baráti országban” szított „színes forradalomnak” nevezték 1956-ot.

Az orosz köztévé heti politikai magazinműsorában is megemlékeztek ötvenhatról, bár nem pont úgy, ahogy mi emlékszünk rá. A Kettős Mérce szerint a köztévé igazgatóhelyettese, Dmitrij Kiszeljov által vezetett műsorban a hruscsovi olvadás mellett a nyugati titkosszolgálatoknak tulajdonították a forradalom kitörését, összehasonlítva azt a 2003-as georgiai és a 2004-es ukrán forradalmakkal: a lap szerint „az első, »baráti országban« szított »színes forradalomnak« nevezték ki” a magyar forradalmat.

Kiszeljov megrendülten azzal zárja a mondókáját, hogy a harcok során hétszáz szovjet katona halt meg – miközben a többezer magyar áldozat csak a blokk nyolcadik percében kerül említésre” – írja a Kettős Mérce. A riportban egy ízben pogromként emlegetik a felkelést, majd kiemelik, hogy „ezrével engedtek el nácikat a börtönökből”. A riportban Havas Szófia szocialista politikus is arról beszél, hogy „a forradalmárok házról házra járva keresték a kommunistákat és a zsidókat”, illetve hogy „a forradalom nem törhetett volna ki a CIA által kiképzett, volt nácikból álló diverzánsosztagok nélkül, akik a fasiszta-ellenforradalmi puccsot voltak hivatottak előmozdítani”.

Az orosz köztévé riportjának végén tanulságot is levontak: „az ’56-os események megmutatták, milyen katasztrófába torkollhatnak a hirtelen elmozdulások.

Összesen 105 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát egy frászt, kedves Havas Zsófia !

A szálini módszerek után enyhülés jött. Rákosi és bandája megpróbált visszarendeződést elérni, amit Moszkva sem támogatott. Ez a plitikai patt helyzet rést nyitott az iszonyú elnyomáson és kitört a társadalom lefojtott elkeseredése.

Ha itt ügynokokről lehet beszélni, azok KGB-s vagy ÁVO-s provokátorok voltak, akik néhol sortüzeket provokáltak. A nép pedig miután a kommunistákról bármilyen aljasságot és törvénytelenséget el tudott (joggal) képzelni még tovább redikalizálódott.

Fene tudja, mindenhova szeretünk titkosszolgálatokat képzelni. Valahol biztos ott is vannak/voltak.

Érdekesebbnek tűnik az, hogy ha 56 volt az első színes forradalom az oroszok szemében, akkor érthető, hogy ugyanúgy reagáltak Ukrajnában is. És a nyugat is.

Mert talan nem? Persze hogy ok szerveztek.

Az mas kerdes, hogy sokan csatlakoztak hozza joszandekuan, fellelkesulten, nameg a nyugati beavatkozas nyugat altal elore tudottan hiu remenyeit taplalva.
Igen, ok szerveztek, hogy eltereljek az oroszok figyelmet Szuezrol, es igen, mar az elejen tudtak hogy nem fognak beavatkozni. Az nem erdekelte oket hany magyar fog meghalni.

Ugyanakkor tegyuk hozza, hogy a Nagy Oktobert meg a nemetek szerveztek, Lenint ok fizettek. Ez meg nem jelenti azt, hogy a forradalom nemet kezivezerlessel ment volna, de mivel erdekuknek tartottak a cari birodalom gyenguleset, tortenelmi teny, hogy a bolsevikokat Nemetorszag segitette hatalomra. Akkor meg nem tudtak milyen arat fizetnek majd erte 25 evre ra.

Minden forradalom "külső segítséggel" tör ki, és mindig a tudatlan, tapasztalatlan ifjúságot keverik bele.
Két pólusra találták ki az ideológiát, ezt mindig megtartják, jelenleg a kapitalizmus és a szocializmus "vívja a harcot", miközben mindkettőt ugyanazok finanszírozzák.
A bevándoroltatás meg maga a háború, célja a zombi-ember kitenyésztése és a közérdeklődés hiányában végre is hajtják.

Tudod mi volt? Az aminek egyik oldalon se hallhattad hivni soha: ellenforradalom ES szabadsagharc.

A sajat nyelven ugy hivja magat ahogy akarja, magyarul viszont hadd mi tudjunk mar jobban.

Mi se koveteljuk senkitol hogy Magyarorszagnak hivjanak Hungaria (es valtozatai) helyett.

Hivatalosan a gruzok (georgok?) kertek valoban, hogy inkabb a Georgiat hasznaljuk, a Gruzia orosz eredetu.

Csak ugye ugyanilyen erovel Kina is kerhetne hogy Peking helyett Beijing-et mondjunk (a Pekin is oroszbol jott), vagy epp Korea hogy az orosz Phenjan helyett Pyongyangot (meg Kim Ir Szen helyett Kim Il Sung-ot), de eppen Becset se hivjuk Wien-nek.

Maradjunk annyiban, hogy magyarul az Gruzia volt, es egymas nyelvebe/szavaiba azert csak nem kene belenyulni.

Maga Mindszenty mondta, hogy ami tortent az NEM forradalom, HANEM szabadsagharc.

Es igaza volt, a "forradalom" szamara inkabb negativ szo volt mint pozitiv, es az is igaz, hogy 56 visszaforditani akarta azt, amit akkoriban "forradalmi atalakulas" alatt ertettek (vagyis a 47-49ben lezajlott teljes kommunista hatalomatvetelt).

Engem is idegesit, mert nyelvi kerdesekbe nem kene politikat keverni. Egyebkent nem tudom hogy van gruzul az hogy Magyarorszag, de kossunk bele :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés