A Dél-afrikai Köztársaság elhagyja a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot

2016. október 21. 12:24

Kilép a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság tagjai közül a Dél-Afrikai Köztársaság. A kilépés indoklása szerint az ország diplomáciai mentességről szóló törvénye ellentétben áll a hágai bíróság alapító szerződésének kötelezettségeivel. Előző héten Burundi is megszavazta a Büntetőbíróság elhagyását.

A Dél-afrikai Köztársaság azt tervezi, hogy kilép a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságból. Michael Masutha, az ország igazságügyi minisztere arra hivatkozott, hogy a nemzetközi kötelezettségek nem állnak összhangban az ország diplomáciai mentességet illető jogszabályaival – számol be a The Guardian. 

A Dél-afrikai Köztársaságot számos kritika érte, miután előző évben elutasította Omar Hassan al-Bashirt, az országba látogató szudáni elnök letartóztatására tett kéréseket. Al-Bashirt népirtással és háborús bűnökkel vádolják.

„A Nemzetközi Büntetőbíróságról szóló 2002-es törvény római statutumának végrehajtása konfliktusban van a 2001-es diplomáciai mentesség és kiváltságok törvényének rendelkezéseivel” – mondta Masutha egy pénteki sajtótájékoztatón. 

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot 2002 júliusában alapította 124 tagállam. Ez az első jogi testület, ami állandó jelleggel bíráskodik népirtás, emberiség elleni és háborús bűnök ügyeiben.

Burundi lehet az első ország, ami elhagyja a testületet, miután előző héten ezt megszavazta az ország parlamentje, majd erről elnöki rendelet született. Több afrikai ország is kifogásolta, hogy a hágai bíróság túlságosan Afrikára fókuszál.

A Human Rights Watch elítélte a tervezett dél-afrikai kilépést, hangsúlyozva, hogy az ország hosszú ideje a „legsúlyosabb bűnökért felelős”.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/105377

Ajánljuk még a témában