Hogy semmizhette ki két évtizeden át a Quaestor a magyar adófizetőket az állam szeme láttára?

2016. október 19. 7:31

Jámbor András
Kettős Mérce
Hogyan lehetséges az, hogy a Quaestor-ügy vádiratában nincsenek vizsgálva a politikai kapcsolatok, nincs felvetve az állami intézményrendszer felelőssége?

Miért csak egy 2015-ös, újfajta ellenőrzésen bukott meg a Quaestor, hogyan lehet úgy átverni felügyeleteket és hatóságokat évtizedeken át, hogy egyszerűen egyik számláról a másikra utalnak pénzeket?

Hogyan lehetséges az, hogy a Quaestor-ügy vádiratában nincsenek vizsgálva a politikai kapcsolatok, nincs felvetve az állami intézményrendszer felelőssége?

Persze tudjuk a választ, de mégis szörnyű, hogy egy olyan országban élünk, ahol a politika és a gazdasági élet összefonódása miatt, simán végignézi a felelős kormány Pesten, hogy tízezrek mennek csődbe. És miután a baj megtörtént, fel sem merül, még csak a forma kedvéért sem a kérdés, hogyan lehetséges 210 milliárdos kárt okozni évtizedeken át a lelepleződés veszélye nélkül? Az állami intézményekben senkit sem terhel semmilyen mulasztásért, semmilyen felelősség? A történtek ismeretében hogyan lehetne biztonságban a magán- vagy közösségi befektetők pénze Magyarországon? Nem kellene esetleg változtatni a törvényi, jogi, szabályozási elveken és gyakorlaton, különösen a hatalommal nem rendelkező emberek védelmében?

És végtelenül dühítő nézni, hogy azok, akik a Quaestor vezetőivel üzleteltek, akik hagyták megvalósulni ezt a csalássorozatot, akik direkt vagy kompetencia hiányában nem tettek ellene semmit, megússzák, hogy következmények nélkül marad, mindig és örökké ez az ország.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Quaestor-ügy szerintem túlmutat a politikai pártokon, és súlyos rendszerhibára mutat rá. Ennek lényege pedig - bármilyen furcsa is gazdasági jellegű ügyben - a morális "rendszerváltás" hiánya. Az, hogy a piaci alapú demokrácia is alkalmas tenyésztalajnak tűnik - legalábbis Magyarországon biztos, de gondolom máshol is - ugyanannak az ügyeskedésnek, simliskedésnek, okosba' megoldásnak a terjedéséhez, aminek egyik ékes példája a Questor-ügy. Ebben a tenyésztalajban minden világnézetű, pártpreferenciájú alak megfér, mert ezeket a világnézeteket és preferenciákat messze felülírja a pénz- és hatalomvágy, amely kiváló csapatépítő erő. Aztán meg már összetartja őket a közös bűn, a közös fenyegetettség (ki mit tud rólam, én mit tudok másról), és a rendszer működhet is.

Most hallottam: 2018-ban a Questor-Magyar Polgári Párt nyeri a szavazatok 56,2%-át az NVB szerint.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés