Folk-flashmobbal adták át a magyarlapádi szórványkollégiumot

2016. október 4. 14:48

Neves muzsikusok és a magyarlapádi néptáncosok folk-flashmobja emelte a fényét az új szórványkollégium átadóünnepségének a küküllőmenti Magyarlapádon. A diákok a híres, nagyenyedi Bethlen-kollégiumban tanulhatnak tovább.

Felavatták a magyar kormány támogatásával felépült szórványkollégium új épületét Magyarlapádon - írja a Háromszék. A szeptember 29-én, csütörtökön átadott új épület 24 diák elszállásolására alkalmas. A két kollégiumi épület felépítését 53 millió forinttal támogatta a magyar állam. Az Ethnika Alapítvány további 35 millió forintot más forrásokból gyűjtött össze.

Magyarlapádon 2014-ben kezdődött el a helyi református egyházközség és az Ethnica Alapítvány közös építkezése. A 2015-ös tanévre a református gyülekezeti terem fölé építettek emeletet, melyben kollégiumi szobákat hoztak létre 15 gyermek számára. A kollégiumba beköltöző gyermekek számára ingyenes szállást, étkezést, pedagógusi felügyeletet és délutáni programokat biztosítottak. A szeptemberben elkezdődött tanévben húsz gyermek lakik a kollégiumban. Valamennyien a közelmúltban felújított magyarlapádi I–VIII. osztályos iskolában tanulnak, majd a nyolcadik osztály elvégzése után a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban folytathatják magyar nyelvű tanulmányaikat.

Az átadást, amin jelen volt és beszédet mondott Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is, nagyszabású folk-flashmob tette még felejthetlenebbé, amibe rengeteg zenész és a lapádi táncosok, idősek és öregek egyaránt becsatlakoztak. Zenélt többek közt a helyi Pirospántlikás zenekar és a Tokos zenekar.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/104835

Ajánljuk még a témában