Űrszonda indult a veszélyesen közel kerülő kisbolygó vizsgálatára

2016. szeptember 9. 8:33
A NASA Osiris-REx aszteroidakutató űrszondája elindult, hogy feltérképezze a Földre a 22. században becsapódással fenyegető kisbolygót, a Bennut. A Bennu vizsgálata azért is érdekes, mert a kisbolygó a Naprendszer keletkezésekori „időkapszula” is egyben.

A floridai Cape Canaveral Kennedy űrközpontjából helyi idő szerint csütörtök este útjára bocsátották az amerikai űrhivatal (NASA) OSIRIS-REx aszteroidakutató űrszondáját. Az űrszonda feladata a tudósok által a Földre nézve potenciális veszélyt jelentő Bennu aszteroida vizsgálata lesz. A Bennut még 1999-ben fedezték fel az űrkutatók. A kisbolygó hatévenként halad el a Föld mellett, és a kutatók számításai szerint a 22. században olyan közel kerülhet, hogy akár be is csapódhat a Földbe. Az aszteroida vizsgálatától a tudósok azt remélik, hogy közelebb jutnak a Naprendszer és a Föld, valamint az élet kialakulásának titkához. 

A csütörtökön felbocsátott űrszonda a számítások szerint két esztendőn keresztül „utazik” majd, mire a Bennuhoz ér, két esztendőn keresztül kering körülötte, és a tervek szerint 3 méter hosszú mechanikus karjával anyagmintákat is vesz majd, melyekkel 2023-ra visszatér a Földre. Összesen több mint hatmilliárd kilométert tesz majd meg. A tudósok azért választották a Bennut, mert az gyakorlatilag egy időkapszula a Naprendszer keletkezésének hajnalából, felszínét – a kutatók reményei szerint – szénben gazdag, akár 4,5 milliárd éves kőzettörmelék borítja.  

Csütörtök este szép, tiszta idő volt Floridában, ezért már a felbocsátás első kísérlete sikeres volt. Ha nem lett volna az, akkor csupán 34 nap múltán lehetett volna ismét próbálkozni az indítással. Dante Lauretta, az OSIRIS-REx program vezetője úgy nyilatkozott, hogy a mérnökcsapat kiváló munkát végzett, nem számítanak arra, hogy az űrszonda csődöt mond, vagy széthullva eltűnik a világűrben. A küldetés költsége több mint 800 millió dollár.

(MTI)

 

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Naprendszer minden bolygója időkapszula.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés