Hörög az egész osztály − Hajós András a Bayer-ügyről

2016. augusztus 29. 8:45

Hajós András
Mandiner
Becsapódik a bayergránát és megint rendeződni kell.

lovagkereszt_ugy.jpg

Vendégszerzőnk, Hajós András írása


„- Kérem szépen, tanár úr... tanár úr kérem...
- Na, mi az? Mit akarsz?
- Kérem szépen, tanár úr... itt az van... itt az van...
- Mi van? Hogy hívnak?
- Neugebauer.
- Ja, te nálam megbuktál! Na csak eriggy haza, aztán majd készülj a pótvizsgára.”
(Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem, 1916)

 

Francnak hiányzik ez a gusztustalan bayerügy így nyár végére. Szépen lement az EB, az olimpia meg a ‘gusztushúsz is. Magunkhoz képest egész jól kezeltük mind a hármat. Épp bele lehetett volna kicsit tespedni az áldott uborkaszezonba. Ilyenkor a lövészárok mindkét oldalán zeng a „Hova lett a sok virág”, nem tudni honnan szól a bakelit (a fejét azért senki se hülye kidugni), szerencsére nem díjas a DJ, lehet dúdolni a dalt kétoldalról. Sisakjukat levéve napoznak a katonák, ki cigizik, ki konzervet feszeget, beszélgetnek. Aranyárról, aranyérről, kinek mi fáj… Instant béke. Nemzetesedünk szépen, erre becsapódik a bayergránát és megint rendeződni kell.

Pulton a szokásos szett. Szól az A oldal meg a B oldal, alákever a kommentelmi jogával élő nagyérdemű. Nem növelném a hangzavart, de egy szólam hiányzik. Kapom majd érte ökumenice az ívet*, de úgy alakult, hogy nekem valahogy mindig ez a szólam jut.

Hovatartozásilag. A lovagkeresztjüket Bayer Zsolt kitüntetése miatt visszaadók közt volt tanáraim, szellemi idoljaim, sőt még rokonaim is vannak. Hozzájuk képest nem számítok nagy kalibernek, nem lettem kalibsi. Bayer Zsoltot nem ismerem, egyszer találkoztunk átfutólag (én, át, egy tévébe), de az egy másik történet. Írásait, tévéműsorait néha látom, enyhén szólva nem tartozom a rajongói közé. Igaz, nem is gyűlölöm, e ritka nedűt nagyvadra tartogatom. Szóval, nem játszok középenállósdit, van oldalam, mezem, rigmusom. Épp azt tolom: én nagy szólamom.

Igazuk van. Befejezem.” – adta fel a leckét Bayer Zsolt. Ez egy bocsánatkérés. Elfogadjuk? És ha úgy adatták fel vele? Akkor a feladók bocsánatkérése. Vagy taktikai horog? Bekapjuk? Mi a célunk, háború vagy béke? Na, mi legyen, tisztelt oldalam, ez fel van adva, mi?! A megbocsátáshoz idő kell, megértem, de addig is legalább valahogy érkeztetni kéne…

Nézzük csak. Ha azért haragszunk Bayer Zsoltra, mert megengedhetetlen mondatokat ír le, akkor hiteltelenné válik haragunk, amennyiben elvárható mondatait nem halljuk meg. Osztályfőnökelvtárstempó. Ha azt mondjuk, hogy „ismerem én a fajtádat Bayer, játszod itt a szendét, de engem nem versz át”, akkor mennyivel mondtunk jobbat az ő megengedhetetlen mondatainál? Akkor mitől is vagyunk liberálisak, elfogadók, előítéletmentesek? Vagy tán csak nem arról van szó, hogy rúgni akarjuk, amíg mozog? De Tanár úr kérem, az a bosszú! Múlt évben vettük. Lehet bosszút állni, van annak helye, csak akkor mondja ki hangosan, aki emellett dönt.

Viszont. Ha azért haragszunk Bayer Zsoltra, mert riaszt minket, hogy mondataival milyen sokan egyetértenek; ha úgy gondoljuk, hogy ez már a barna veszedelem, és nem értjük, hogy ez a barna veszedelem honnan bukkan elő újra és újra, ha tehát mi így aggódunk a hazánkért, és most a máshogy aggódókra haragszunk, akkor a bayerzsótiságon (korábban csurkapistaság, még korábban szabódezsülés) túlnézve önmérsékelt, pedagógiai − leütném a ziccert akár lovagias választ is adhatunk. Akkor el kell gondolkodnunk, hogy a Bayert akarjuk elhallgattatni, vagy az indulatok eredetét akarjuk megérteni és kezelni. Egyáltalán, kik azok a „mi”, és milyen alapon akarjuk ezt csak mi kezelni? Szokott működni a gyakorlatban, amit a katedráról tanítunk? Nem kéne néhány dolgot újratervezni? Legyünk már méltóak a saját elvárásainkhoz! Ne csak papíron.

És persze. Az is lehet, hogy miután hazatolták talicskával a pénzt a lofthajóra, megbeszélték a yachtkastélyban, hogy ez most rosszkor jött, túltoltuk és kezelni kell; és a Fanni is azt mondja, akkor meg már majdnem a Főnök mondja; van rá forgatókönyv is a Finkelstein és Heckenasttól, hát legyen; aztán kacagnak rajtunk, hogy beszoptuk. Érdemes megpróbálni? Hogy aztán elmondhassuk, hogy beszoptuk megint?

Ja, de nehéz. „A háború kitör, a békét csinálni kell” − mondta Hajó Ce, a '80-as években szűk körben ismert, magát rendszeresen kínaivá ivó kamasz filozófus. Józan híve maradtam. Tudom még hinni, hogy mindannyiunknak folyamatosan gyakorolnunk kell a felülemelkedés képességét. Edzeni akár nyilvánosan, akár otthon, a lépcsőházban. Csak. Mert. Nem Zsótiér’, nem keresztér’. Hazáér’.

Privátcseten hörgünk a haverokkal. Azt írja az egyik: „igen, de 20 ev frocsoges utan azert nem tul hiheto ez a bocsanatkeres. ha pedig folulrol szoltak, az is inkabb erdekbol tortent, ebben biztos vagyok (hiszen az elmult 20 evben nem zavarta oket Zsolti). amugy szivem szerint en is inkabb leulnek vele egy sorre, de ez valoszinuleg naivitas”.

Ejh, beh széph lennhe! Visszainni a szép, naiv fiatalságunkat. Fröcsögés helyett fröccsözni. Ordítozni politikáról, csajokról, lemezekről. Leállítani, aki fasz, meghánytatni, aki részeg. Aztán hajnalban lopni kiflit meg túrórudit a közért elől, de életünkben utoljára, mert a kint cigiző közértes kedvesen azt mondja: „ok, srácok, de csak amennyi kell, legyetek már normálisak”. Mi meg normálisak lennénk.

Na mindegy. Bocs, csak szólni akartam. Lehet, hogy még nincs itt az ideje. Lehet, hogy talán kissé korán zendítettem a szólamomra. Nem vagyok valami nagy kórista. Szólózni szeretek. Nem is lesz lovagkeresztem. Igaz, csillagom is csak ilyen:

* Kedves kommentelők, játsszuk azt, hogy alábbi kommentek minimum uncsik:
− Hajósnak muszáj mindenbe belepofázni? Számomra ő a Heti Hetes óta hiteltelen!
− A zenéje szar, de akkor még tiszteltem, minek ment a tévébe?
− Ez az ember az egyetlen tisztességes EMBER ebben a posványban, Hajós for president!
− Pénzéhes geci, arra hajlik, amerre a pénzesbödön
− Számomra azóta, hogy bement a Hírtv-be, ő egy nulla
− Számomra, azóta, hogy bement a Hírtv-be, ő egy ikon
− zsidó
− zsidó sem

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 154 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

na, te még nem szóltál hozzá a semmihez.

András! Szerintem Ön éppolyan öntörvényű, mint Zsolt, csak másként fejezi ki. PC-sebben.
Bevallom nem kedvelem, ahogy Zsoltot sem a stílus miatt, ennek ellenére Önnel és Zsolttal is sok mindenben egyetértek. Az Ön mostani írásával is.

Ha már Karinthy Frigyes és leírjuk "Hörög az egész osztály", átírva a "Röhög az egész osztály"-t ne feledjük, hogy a jelenleg két félosztály van ás mindkettő idézett cím igaz, valós.

A saját oldalatok ugyanilyen hangja nagyon elment, mert azt a szemét jobbosok természetesen megérdemelték?

Amíg nem lesz saját magatok készítette szöveggyűjtemény a saját csibészségeitekből, kezdve a szerencsétlen, rossz emlékű Antall kormány alattiakkal (mert azért mégis, "kárpótlás" és fölpörgött "privatizáció", elherdált nemzeti vagyon jellemezte a 4 évüket, aminek nem mellékesen már akkor elvbarátaitok voltak a bajnokai), mikor is volt sok olyan megszólalástok a Tégy a gyűlölet ellen fölülmúlhatatlanul képmutató kampányotok ellenére, ami a mindenkori Bayeren magasan túltesz és ami után Bayeren rugózni átmenet az aljasság és hülyeség között. Az eredmény nyilván kontraproduktív.

Jól szervezett kis akció volt ez az egész érem visszaküldés, sok érdekes részt vevővel.

Ezek Ti vagytok? A Heti Hetes sem semmi, talán azzal is omlottak le a gátlások, h. ellenzékben lévő politikai erővel szemben is tudtátok fölkínálni híveitek okulása és szórakoztatása céljából.

Ki mint vet, úgy arat. Nem kevés értékes munkát végző, tanult emberrel voltatok képesek magatokat megútáltatni, bár mint emblematikus alakjaitok leszögezték, e téren nem leszünk képesek, bár nem is akarunk Benneteket fölülmúlni.

Úgy gondolom, h. az MSZP-SZDSZ kormányok "eredményei" után több szerénység lenne elvárható.

Válaszok:
Agnieszka | 2016. augusztus 29. 9:38

Nem értem, Bayernek miért kellett mentegetőzni? Nem a trágárság miatt van a cirkusz, hanem a mondanivalója miatt. A tartalommal nehéz vitatkozni, de most itt az alkalom, belekötnek hát a formába.

Elég lett volna, ha Bayer minden külön értesítés helyett el kezd másképpen, trágárságtól mentesen írni. Ugyanazzal a tartalommal.

Ez nem jött össze, elnézést.

Amíg nem néznek szembe a saját trágárságaikkal, addig álságos a Bayer megbélyegzése.

Mióta beszólt Gyrcsánynak, hogy a disznóságai miatt jobb lenne, ha lefalcolna, én tisztelem - bár sem a zenéjét sem a humorát nem díjazom különösképpen.

A megbocsátás fontos, de bűnvallás és bocsánatkérés után.

Szürkeállomány?

Sehol a térségben
-nem volt ilyen magas az állam adósság,
-reprivatizáltak, nem "kárpótoltak",
-maradt az államok nemzeti aranykészlete,
-nem volt ilyen szintű a termelő vállalatok, egész iparágak föladása,
-nemzeti ügyvédi, hivatalnoki segédlettel termőföld nem ment ki szomszédos ország gazdáihoz,
-az eredeti adósságot nem sikerült föltornászni a magyar már eredetileg is magas szintjén túl
és így tovább, a teljesség igénye nélkül.

És ezt miért nem a Magyar Narancsba írta, Hajós úr? Miért ide?

Ki kérte fel őt a Mandinertől? Kinél jelentkezett be a Mandinernél?
Miért gondolja, hogy itt fogják olvasni tanárai, szellemi idoljai, sőt még rokonai is? Egyáltalán, nekik üzen vagy pont nem nekik?

Demszky beszédeit író Hajósok hogyan számolnak el korábbi irományaikkal, tevékenységeikkel?

Az a helyzet Hajós úr, hogy Bayer esetében nem igaz "a 20 év fröcsögés", ahogy például a TótaW nevű (most nem minősítem) valóban egész életében fröcsögött. Bayertől másfél flekknyi "rettenetes" mondatot tudtak összegyűjteni. Ezek egy része szövegösszefüggésbe helyezve nem is olyan borzasztó. A maradék többségéről azóta többször elmondta, hogy sajnálja és már nem írná le.

Bayert valójában az "elviselhetetlen" nézeteiért, az eszméiért, gondolkozásáért gyűlölik, azért, mert nagyon hatásosan, érthetően írja meg a véleményét. Ugyanúgy, ahogy Orbán nagyon hatásos, közérthető beszédeket mond. Az indulatos kiszólásai valójában csak "jó hivatkozások".

(Kár, hogy vannak ilyenek, nem vitás, mert ezekkel olyan, a közélettel behatóan nem foglalkozó tisztességes embereket is megsért, mint pl. Snétberger Ferenc.)

Mivel a Bayert fűtő eszmékkel egyetértők pontosan tudják, érzik, miről szól ez az egész, nem fogja őket megérinteni az, ha minden ezektől az eszméktől herótot kapó "oldali" kiválóság visszaküldi a kitüntetését annak, akitől egyébként ők túlnyomó részt meg se kapták volna.

A horgadók részéről nem más ez az egész, mint a "haladó" értelmiség történelmi demonstrációja (úgy értem, azt remélik, egyszer majd bekerülnek vele a történelemkönyvekbe), a másik oldal részéről pedig egy újabb demonstrálása annak, hogy ezek a "haladók" mennyire intoleránsak a velük szemben álló nézetekkel.

Pofozták egymást megint a szellemi emberek a közeledés minden esélye nélkül. Sőt, minden ilyen performansz azt erősíti a szellemi szakadék két oldalán lévők között, hogy "ezeket" minden áron és minden eszközzel le kell győzni a következő választáson, mert különben katasztrófához vezetik az országot. (Magam is ezt gondolom a túloldaliakról.)

Azt hiszem, a jelenleg aktív nemzedékekkel esély sincs mindennek meghaladására, a következők pedig ugyanebbe nőnek bele. A közeledéshez a gondolkozás alaposságában és igényességében minőségi ugrásra lenne szükség. A szakmai gondolkozás szempontjából optimista vagyok, a közéleti-politikai gondolkozás színvonalának javulása azt hiszem, reménytelen. Nem is tudom, mi kellene hozzá, mert a jólét sem elegendő, az is inkább butít és naivvá tesz. Egy jó kis kijózanító zsarnokság, olyan igazi, nem "orbándiktatúra". Na, annak gyógyító hatása lenne, ilyet viszont akar a fene.

A visszaadók az eredeti céljukkal ellentétben elérték, hogy az ember a névsort nézve (nem minden névnél, csak a többségnél) elgondolkodhasson: Ezek vajon mi a szöszért kaphattak kitüntetést?

Ezért kár volt megszólalni, ez olyan semmilyen lett.

Igen, már a címmel baj van. Csak az az osztály, a többi korántsem biztos, vagy nem így és nem ezen.

Ne ítélj, hogy ne ítéltess! A Demszkynek beszédeket író Hajós is letette a kétforintosát a "rém unalmas" Bayer-témában.
Ennyikeh.

Engedjétek hozzám a gyermekeket! :)

Elolvastad, vagy csak a személyre reagálsz?

A ballibeknek annyira kell a cigányozó, zsidózó és káromkodó fideszalapító Bayer, mint egy falat kenyér.
A jobbszélsőnek úgyszintén. Hát még a nagyközönségnek.

Úgyhogy teljesen nyugodtak lehetünk: hűségesen megmarad ilyen káromkodónak és hergelőnek, és mindenkinek helyre áll a lelki egyensúlya.


Kezd unalmassá válni a Bayer gumicsont.

Jó napot drágám! :)
Akkor nem is olyan hétköznapi, ugye?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés