A legegyszerűbb pszichológiai triádot használja a plakátkampány

2016. augusztus 28. 10:17

Szigeti Ildikó
Mindset Pszichológia
A plakátozók elültetik a félelmet, haragra gerjesztenek, amelyek hatásaként agresszívakká válunk. Mind. Pártszimpátiától, idegengyűlöletre való hajlamtól függetlenül.

„Nem tudom, hogy a »Tudta?« kampány kitalálói ismerték-e ezt a technikát vagy sem. Azt viszont tudom, hogy akármilyen tudományos elméleten alapult is a hivatalosan még csak most induló plakátozás, az üzembiztosan eredményes lesz. Hogy miért vagyok ebben biztos? Azért, mert a legegyszerűbb pszichológiai triádot használja a kampány. A félelem-harag-agresszió egymást beindító és fokozó hatása bombabiztos módszer. Senki nem menekülhet a hatása elől. Azok sem, akik elfordítják a fejüket, ha meglátják a kék óriásplakátot, avagy elkapcsolnak az olimpiai csatornáról, ha két félidő között, az izgalom tetőfokán az ismerős hang felteszi az ismerős kérdést.

A plakátozók elültetik a félelmet, haragra gerjesztenek, amelyek hatásaként agresszívakká válunk. Mind. Pártszimpátiától, idegengyűlöletre való hajlamtól függetlenül. És az agresszió arra hajtja a kvóta-szavazósdiban résztvevőket, hogy beikszeljék a nemet. Mert az agresszív ember nemet mond mindenre. Így próbálja levezetni az agressziót.

Az amúgy kampányellenesek »nem« szavazataira is bizton számíthatnak a plakátozók. Ők ugyanis annyira utálják az egészet, hogy tiltakozásként voksolnak nemmel. A »túltolt« kampánnyal feldühített szavazó igencsak beszűkült látóterén ekkor már garantáltan kívül esik a kérdés, így csak a lehetséges válaszokat látja. És az »ingerelárasztás« áldozata hozza a várt eredményt: nemet mond. Mindenre.

Ja, és még valami: tudta, hogy a »kampány« szó hadjáratot jelent?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 184 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kommunikációban a Fidesz kisiskolás. De a tömeges bevándorlás kérdésében elég a józan észre hivatkozni. A baloldali ellenzék meg mellébeszél.

Kedves pszichológus asszony!
Miért kell már megint totál hülyének nézni a népet?

Írod: "Aki ezt a szamárságot leírta az vagy nbem pszichológus, vagy ő maga is kezelésre szoruló aktivista."

Cyrano de Bergerac monológjában ilyent mond:

"De szellemet, boldogtalan dudás,

Azt nem ismer, s azt tudja csak,

Hogy hülye fráter is lehet lovag"!

Napjaink viszonyaira lefordítva:

Egy hülye fráter is lehet mondjuk lehet pszichológus még Magyarországon is.

Egy pökhendi német tábornok 1944. márciusában kijelentette, hogy Mo megszállása 12 órát vesz igénybe, de ha az üdvözlő beszédeket is meg kell hallgatni, akkor 24-et. Vannak, akik készek most üdvözlő beszédekkel lassítani ezt a migációt, nem kell közéjük állni.

"tudta, hogy a »kampány« szó hadjáratot jelent?"

Igen, tudtam. Azt is tudtam, hogy francia eredetű és amikor keletkezett a hadjáratot jelentette. A köznyelvben az idők folyamán - ahogy sok más szó is - más értelmet kapott.
Jelenlegi értelmezése; Rövid ideig tartó, lendületes, nagy erőfeszítéssel végzett tevékenység meggyőzés, tájékoztatás, figyelem felhívás érdekében. Ilyen a választási, tanulási, különböző fogyasztási cikkek tekintetében kifejtett kampány is.

Ha a kampány félelemkeltő, gyűlöletkeltő, akkor minden kampány ilyen. Még a szerző kampányolása is.

A szerző által említett plakátokban nincs olyan szöveg, tartalom amely félelmet, gyűlölet okozna. A szöveg elgondolkoztatásra, bővebb információra késztet és két alternatívát kinél fel; IGEN vagy NEM.
Legfeljebb a számokon, adatokon lehetne vitatkozni.

Végezetül. Gyakorlati tény, hogyha két különböző dolgot összevegyítünk attól legtöbbször mindegyik csak rosszabb lesz, az esetek nagy hányadában súlyos károkat okoz. Ilyen a migráns téma is. Azt sem szabadna elfelejteni, hogy a migráns és menekült fogalma nem azonos. Mindegyikre többféle megoldás kínálkozik. Az EU és Merkel a legrosszabbik megoldást választotta. Erre rájöttek és az általuk okozott probléma következményét megkísérlik szétpasszírozni, amellyel további, még nagyobb problémát okoznak. Így azt is mondhatjuk, hogy a szerző is a passzírozók táborát gyarapítja.

Nos én nem passzírozok. Elmegyek szavazni és NEM-el szavazok, mert számomra a jövő is számít.

A legaljasabb, legvisszataszítóbb az volt amikor a kettős állampolgárság megadásával a balliberálisok a 23 millió románnal, hogy elveszik a nyugdíjakat, a szociális támogatásokat.
Ebben mindaz benne volt amit a szerző az írásában felemlít. Ugyanakkor nem is idegen származású személyek tekintetében tették, hanem nemzettársaink tekintetében. Aljas tett volt.

Szégyellje magát a balliberálisok azon tagjai, támogatói, beleértve a médiát is, aki/akik a távolmaradás és az IGENEK mellett kampányol/kampányolnak.

"Persze a magyar ember könnyen elhiszi, hogy jobb, szebb, okosabb, mint "Brüsszel"."

A magyar ember többsége okos, mert ha kell megoldja a problémát. Ugyanakkor egy nagy része bölcs is, mert meg akarja előzni a problémát.

Az EU ruhatáros és könyvtárszakon végzett vezetői azonban nem ilyenek és őket csak lenézni, megvetni lehet. Ugyanez elmondható az EU Parlamentjének több képviselőjéről is, mint ahogy rólad is.

A fejpénzt, ha ilyen konkrétan, vagy átvitt értelemben létezik azoktól kell megkérdezni és azoknak kell választ adniuk akik a betelepítést és kötelező elosztást szorgalmazzák. Mivel te is ilyen vagy, neked kellene válaszolni.

Az pedig, hogy mennyit fogad be egy ország nem az EU összes állampolgárának, hanem a befogadó állampolgároknak kellene eldönteni, vagy az általuk választott Országgyűlésnek. Erre rányúl a népszavazás kérdése. Az pedig, hogy a kérdés úgy lett megfogalmazva, ahogy megfogalmazták Alkotmányossági követelmény miatt történt.

A magyar kormány soha nem zárkózott el a menekültek befogadásától - most sem - csak azt vitatja, hogy nem az EU bürokratái, azon belül is csak egy csoportosulás mondja meg kötelező jelleggel. Erre az Alapszerződés és más szerződések sem hatalmazzák fel.

De fel ám!
Csak sajnos, nincs velük kapcsolatom.

Hát evvan. Nem lehet a nap 24 órájában a nácziktól félni, ahogy az tudományos körökben illendő.

Egyébként szerintem az analógia hibás, ugyanis ez az ún. "ingerelárasztásos" technika éppen hogy a szorongás csökkenteni hivatott, a plakátkampány meg állítólag fokozni akarja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés