Feljelentették a müncheni lövöldözőt megzavaró hős szomszédot

2016. augusztus 6. 19:30

Egy videóról híresült el a müncheni Olympia bevásárlóközpont szomszédságában lakó Thomas Salbey, aki válogatott sértéseket kiabált a müncheni lövöldözőnek, hogy megpróbálja elejét venni az ámokfutás folytatásának. Egy nő feljelentette a férfit gondatlan emberölés és becsületsértés miatt. A Mandiner megkérdezte a müncheni ügyészséget: kiderült, hogy a sajtóban megjelentekkel ellentétben eszükben sincs vádat emelni.

Thomas Salbey meglehetős ismertségre tett szert az interneten azon videója miatt, amelyen hallani, ahogy az erkélyéről veszekedik a müncheni ámokfutóval. Többek között seggfejnek és anyaszomorítónak nevezte a lövöldözőt, aki válaszul tüzet is nyitott rá. A vele való feleselés során kiabálta azt Ali David S., hogy ő német és Németországban nőtt fel.

 

A Breitbart, és annak nyomán az Alfahír is arról számolt be, hogy a férfi ellen vádat fog emelni a müncheni ügyészség „halott sérelmére elkövetett becsületsértés” miatt, és pénzbírság fizetésére kötelezhetik. Bár a németekből újabban mi is sok mindent kinézünk, ez azért már gyanús volt, ezért e-mailben érdeklődtünk a müncheni ügyészségnél, hogy mi igaz ebből.

Röviden: majdnem semmi. 

Az való igaz, hogy egy nő feljelentést tett becsületsértés és gondatlan emberölés miatt. Utóbbit arra alapozta, hogy szerinte az erkélyről kiabáló férfi még jobban felbosszantotta és gyilkosságra provokálta a lövöldözőt. Az ügyészség azonban hozzátette: a feljelentő nyilvánvalóan tévesen abból indult ki, hogy a szóváltás után a lövöldöző még valakiket megölt, valójában azonban addigra már mind a kilenc áldozatát lelőtte. Vagyis Thomas Salbey az erkélyről kiabálva nem valósított meg büntetendő cselekményt, nem provokálta további gyilkosságokra az elkövetőt – írta a Mandinernek Thomas Steinkraus-Koch, a müncheni ügyészség szóvivője.

Megjegyezzük: még ha a szóváltás után le is lőtt volna valakit Ali David S., valószínűleg akkor is elég bajosan lehetne egy ilyen „provokációra” ráhúzni a gondatlan emberölést, bár bevalljuk, a német büntetőjogban nem vagyunk járatosak.

Az ügyészség azt is hozzátette, hogy Salbey sértegetései minden bizonnyal arra irányultak, hogy megzavarják az elkövetőt és kibillentsék az elszántságából. Ez tulajdonképpen sikerült is, mert a merénylő utóbb nem használta fel a több száz töltényt, amit a hátizsákjában magánál tartott – írták.

Az állítólagos becsületsértéssel kapcsolatban az ügyészség érdeklődésünkre közölte: Magyarországhoz hasonlóan a német jog szerint is csak a sértett feljelentésére indulhat büntetőeljárás becsületsértés miatt. A sértett halála esetén az örökösei, jelen esetben Ali David S. szülei tehetnének feljelentést, de ők nem tettek, tehát nincs büntetőeljárás sem.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/102851