Globális terror

New York Times: Tele van Európa Iszlám Állam-harcosokkal

2016. augusztus 4. 11:54

Az Iszlám Állam számos embere várja a támadási parancsokat Európában, s az az egyik fő céljuk, hogy egyszerre több európai országban is támadjanak. Erről beszélt a New York Times-nak egy az Iszlám Államhoz csatlakozott, majd elfogott és most egy németországi börtönben ülő férfi. A szervezet teljes globális terrorhálózatot kiépítésére törekszik és alvó sejteket telepít számos országba.

A New York Times interjút készített Harry Sarfóval és egyben riportban mutatja be az eddigi ismereteket az Iszlám Állam működéséről. A Németországban élő fekete férfi 2015-ben csatlakozott az Iszlám Államhoz, most terrorizmus miatti három éves börtönbüntetését tölti Brémában. Sarfo számos állítást tett az Iszlám Állam helyzetéről, működési modelljéről és terrorizmussal kapcsolatos terveiről az interjúban.

Harry Sarfo

A parancsra várnak

A Brémában élő Harry Sarfo 2015-ben csatlakozott az Iszlám Államhoz: négy napig autózott Németországtól Szíriáig, hogy elérje a terrorbrigád területeit. Az Iszlám Állam maszkos titkosszolgái fogadták őt, és rögtön közölték vele: nem akarják, hogy még több európai jöjjön Szíriába. Ehelyett arra van szükség, hogy menjenek vissza Európába, hogy ott segítsék az Iszlám Állam terveit a világméretű terrorizmus kibontakozására.

„Nyíltan beszélt a helyzetről, mondván, számos emberük él az európai országokban, az európai emberek megtámadására utasító parancsokra várva” – mondja a New York Times-nak Harry Sarfo. „És ez a brüsszeli és párizsi támadások előtt volt.”

Sarfónak az Iszlám Állam emberei elmondták, hogy ugyan jól áll a szervezet egyes európai országokban, de több támadóra van szükség Nagy-Britanniában és Németországban. Azt mondták neki: „Mi lenne, ha visszamennél Németországba, mert most erre van szükségünk”. Sarfo szerint mindig azt mondták, hogy olyan támadást akarnak, amelyik egyszerre történik meg több helyen, például egy időben Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban.

Al-Adnani a központi figura

A New York Times szerint az Iszlám Állam már két éve küldi a harcosokat külföldre. Az eddigi ismeretek szerint az Iszlám Állam szíriai főnöke, Abu Muhammad al-Adnani áll a terrorszervezet titkosszolgálatának nemzetközi hálózatának élén – al-Adnani fejére egyébként ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki az amerikai kormányzat. Sarfo szerint a mindenki által központi figurának tartott Al-Adnani személyesen dönt arról is, éppen milyen brutális videóval sokkolja a világot az Iszlám Állam. Al-Adnani alatt tisztek sorakoznak, akik a világ különböző régióiban tervezik a terrortámadásokat. Külön titkosszolgálatuk van európai, ázsiai és arab területekre Sarfo szerint. 

Az Emninek nevezett terror-titkosszolgálat szabadon szervezheti az Iszlám Állam harcosait különböző egységekbe, az újoncoktól a tapasztalt harcosokig, akik sokszor csak az utolsó pillanatban találkoznak egymással. Az eddigi ismeretek szerint az Emni emberei követték el a párizsi és a brüsszeli terrortámadásokat, de közkatonákat küldtek Ausztriába, Németországba, Spanyolországba, Libanonba, Tunéziába, Bangladesbe, Indonéziába és Malajziába is.

Harry Sarfo a New York Times-nak arról is beszélt: az Iszlám Államnak sűrűbb a hálózata annál, mint amit az európai hatóságok tudnak róla. A terrorszervezet emberei az újonnan csatlakozottakat használják fel arra, hogy összekössék a támadásokra készülő sejteket, és ismereteket, parancsokat adjanak át nekik.

Al-Adnani

Tiszta újoncok és tapasztalt harcosok

A New York Times arról ír: egy amerikai titkosszolga szerint több száz ügynököt küldött az Iszlám Állam az Európai Unióba, és további több száz van belőlük csak Törökországban. Ezt a lapnak Harry Sarfo is megerősíti: „Sokuk visszatért már, bizonyosan több százan vannak”.

Sarfo szerint az Iszlám Állam ügynökei a háttérben, a föld alatt húzzák meg magukat Európában, s őket az európai hírszerzők által még nem ismert újoncok, a „tiszta emberek” kötik össze.

S hogy miként történik az Iszlám Államhoz való csatlakozás? Sarfo erről is beszél: akik eljutnak az Iszlám Állam területére, azokat elszállásolják, ujjlenyomatot vesznek tőlük, orvosi vizsgálaton esnek keresztül, majd meginterjúvolják őket hétköznapi kérdésekkel: mi a nevük, ki az édesanyjuk, honnan jött a családjuk, mit tanultak, mi az ambíciójuk, mi akar egyáltalán lenni a jelentkező. Sarfo szerint ha a jelentkezőnek bűnözői múltja van és tud szerezni hamis iratokat vagy ismeri a csempészhálózatokat, az külön jó pont az Iszlám Államnál.

Harry Sarfo Brémában egy radikális mecset látogatója volt, aminek a közösségéből már vagy húszan elmentek Szíriába, közülük legalább négyen meg is haltak a harcokban. Az Iszlám Államhoz érkezése utáni harmadik napon az Emni emberei megkeresték őt. Sarfo Szíriában és Irakban akart harcolni, de az Emninek más tervei voltak: elmondták neki, hogy nincs sok hadra fogható emberük Németországban. Az elején volt pár nekik, de aztán megijedtek és felszívódtak – csakúgy, mint Angliában. Ezzel szemben Franciaországból tömegével voltak önkénteseik. Sarfo szerint a terror-titkosszolgák magukat könnyesre röhögve mondták neki, hogy ne aggódjon Franciaország miatt, „az nem probléma”.

Sarfo szavait megerősítik más kihallgatott volt Iszlám Állam-tagok kijelentései is.

Alvó sejtek, globális terrorhálózat

Francia, osztrák és belga titkosszolgálati jelentések szerint legalább 28 Iszlám Állam-ügynök jutott el különböző országokba, sikeres avagy sikertelen terrorcselekményeket szervezve. Más ügynökök tucatjai is szétszóródtak, alvó sejteket alkotva. 

Az Európából érkező újoncokat a lehető leggyorsabban ki akarják képezni, hogy ne tűnjön fel az elutazásuk időtartama az európai hatóságoknak. Az Iszlám Állam azt javasolja, az újoncok szervezzék az utat úgy, hogy úgy tűnkön, mintha csak Törökországban nyaralnának pár napot. 

Sarfót többször is Németországba akarták küldeni a felettesei, de nem ment, így végül a speciális erőkhöz osztották be őt. Kivitték őket a sivatagi pusztába és nagyon kemény kiképzésen estek keresztül. A második héten a kalasnyikov használatára képezték ki őket. Akiknek nem ment a kiképzés, azokat keményen megbüntették. Harcostársai a világ minden pontjáról érkeztek, Marokkótól Indonéziáig, Kanadától Belgiumig. A kiképzésen átesettek végül személyesen al-Adnaninak fogadnak hűséget úgy, hogy be van kötve a szemük, hogy ne láthassák, miként néz ki az Iszlám Állam titkosszolgálati vezére.

Harry Sarfo szerint az Iszlám Állam titkosszolgálata globális terrorhálózatot épít ki, és most azon dolgozik, hogy kitöltse a még hiányzó láncszemeket a hálózatban. Sarfo tud például egy bangladasi hálózatépítésről – ahol egy hónapja már végre is hajtottak egy támadást az Iszlám Állam terroristái, húsz túsz halálát okozva. A délkelet-ázsiai térségből főleg al-Kaida harcosokat szeretnének rekrutálni a terroristák.

Ahová még nem sikerült támadókat küldenie az Emninek, az Sarfo ismeretei szerint Észak-Amerika. Ugyan több tucat amerikai ment el az Iszlám Államba harcolni, de nagyon nehéz egy szíriai kitérő után visszatérni Amerikába. Ugyanakkor a közösségi hálók és a könnyű fegyvervásárlási lehetőség segítségével így is meg tudják találni a radikalizálódásra hajlamos újoncokat.

S hogy miként került vissza Harry Sarfo Németországba? Elmondása szerint már Szíriában elkezdett kételkedni az Iszlám Államban, látva, hogy a nem teljesítő harcostársakkal milyen keményen bánnak. Elkezdte tervezni a menekülését, ami végül hetekig tartott. A brémai repülőtéren tartóztatták le őt 2015. július 20-án, ahol magától vallomást tett. Most három éves börtönbüntetését tölti, terrorizmus miatti elítélése után.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/102776