Úton Európába?

2016. július 28. 7:20

Stier Gábor
Magyar Nemzet
Nagy kérdés, hogy milyen lesz az az Európa, amelyben az Orbán Viktor fémjelezte gondolkodás a fősodor.

„A kommentelők és a társadalom szintjén Orbánt már most európai politikussá emelte az Európai Unió migránskérdéssel tetézett válsága. Megközelítése alapvetően belpolitikai indíttatású volt, ám jól érezte meg a helyzetben rejlő lehetőséget, s még szerencséje is volt, hiszen a fejlemények őt igazolják. A következő lépés most az lehet, hogy a politikusok között is szövetségeseket vagy legalábbis partnereket találjon Magyarországon túlmutató ambíciói támogatásához. Ennek megágyazva a konfliktusok keresését érezhetően felváltja azok tudatos kerülése, a Kaczinskytől Wildersen át Strachéig az őt zászlajukra tűző karcosan radikális támogatói kör kibővítése mérsékelt, de a migránsok és az Európai Unió jövőjének kérdésében Orbán politikáját támogatókkal. E törekvés jegyében a bajor Seehofer, a brit Cameron, a szlovák Fico mellett megjelenhet a francia Sarkozy. A magyar kormányfő ezután már nemcsak a V4-eket maga mögött érezve beszélhet, hiszen gondolatvilágának támogatottsága, de legalábbis elfogadottsága túlterjeszkedik Közép-Európán. Az osztrák kancellár meghívásának, a békülésnek is ez, az európai út egyengetése adhat értelmet. Orbán célja ugyanis így vagy úgy, uniós politikusként vagy csak fő ideológusként, de már a kilépés Európába. Nagy kérdés, hogy milyen lesz az az Európa, amelyben az Orbán Viktor fémjelezte gondolkodás a fősodor.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kedves Gábor!

Először is, ha megengedi: az ön által fensőbbségesen lenézett "kommentelők és a társadalom szintje" volnánk mi, európai emberek. Tudja, akiknek a bőrére megy a játék, és akik - nem mellesleg - mégiscsak az úgynevezett demokrácia alapjai és céljai lennénk. Ez a szint gyakran világosabban, és mindenek előtt érdekmentesebben látja a helyzetet, mint az Ufkotte úr, vagy éppen a Stumpf kollégája által tegnap megénekelt média"elit". Hogy a brüsszeli és a hazai politikai "elitről" ne is szóljak, amely - látva az Ön cikkét i- az egész válsághelyzetben azt tartja a legborzasztóbbnak, hogy Orbánnak igaza van, és ezt az "kommentelők és a társadalom" szintje is érzi.

Másodszor: hogy milyen lesz az Orbán fémjelezte Európa? Horribile dictu még ilyen szörnyűségek is elképzelhetők benne: megvédi a kontinensen született és élő "kommentelőket és társadalmat", figyelembe veszi az ő érdekeiket, tiszteletben tartja a keresztény európai hagyományokat és nem a tettes, hanem az áldozat pártján áll.

Hogy mindez nem demokrata, nem progresszív és nem européer? Ez sokat elmond a mostani demokrácia, progresszió és européerség felfogásról...

Én nem.
Látatlanban le tudnám írni, és Ön is.
Üdv

"Nagy kérdés, hogy milyen lesz az az Európa, amelyben az Orbán Viktor fémjelezte gondolkodás a fősodor.”

Olyan lesz, hogy az EU-t alkotó nemzetállamoknak lesz beleszólása abba, hogy folytatódjon-e a (muzulmán) migránsok korlátlan (kényszer)betelepítése és a párhuzamos társadalom kiépítése.

Olyan lesz, hogy ne történhessen meg, hogy minden érv oly erős lehessen, mint a képviselője. Racionális érveket racionálisan kell megfontolni, megvitatni.

Nem erre gondoltam!

La Fontaine: A farkas és a bárány című meséje megmagyarázza:

"Minden érv oly erős, mint a képviselője"

"Szomját oltotta Barika
egy patak tiszta, szép vizében:
s ott termett a csikasz, kalandvágyóan, éhen,
lesni, mihez juthatna a hasa.

"Te pimasz, a patak sarát mért zavarod rám?!"
kezdte dühösen a Toportyán.

"No, várj csak, vakmerő, most megfenyítlek!"

"Nagyuram szólt amaz, kérem Felségedet,
ne méltóztassék tűzbe jönni,
sőt, inkább tekintetbe venni,
hogy a hely, ahol én iszom,
bizony, bizony
húsz métert a fenti alatt van:
következésképp én zavarni semmiképp
nem tudnám Felséged vizét."

A Bárány érvei egy racionálisan gondolkodó elme számára meggyőzőek lehetnének, de a Farkas saját "érvelése" alapján mégis megette a bárányt!

Nem Orbán Viktor hívta fel a figyelmet a problémára és a lehetséges megoldásra, hanem már korábban is történtek erre utaló észrevételek, történések.

2011-ben Olaszország és Franciaország felhívta az EU figyelmét a bevándorlás problémáira, az akkor és még ma is érvényes uniós szabályozásra. Ennek ellenére semmi sem történt, mert az EU vezetői az uborka görbületével és a tagállamok „ugráltatásával” volt elfoglalva.

2013. májusban Dominique Venner öngyilkossága és nyílvános üzenete sem érte el az EU vezetőinek az ingerküszöbét.

Dominique Venner utolsó nyilvános üzenete
Ma történt napra pontosan két éve, hogy Dominique Venner francia történész és gondolkodó öngyilkosságot követett el a párizsi Notre Dame székesegyházban. Tettének közvetlen kiváltó oka a szégyenletes, „melegházasságot” engedélyező törvény franciaországi elfogadása volt, célja pedig az, hogy felhívja az álomvilágban élő európaiak figyelmét: ha továbbra sem hajlandóak szembenézni a valósággal, rövidesen idegenekké válhatnak a saját hazájukban. Erre az áldozathozatalra emlékezve közöljük utolsó nyilvános üzenetének, majd bucsúlevelének szövegét.
A május 26-i tüntetők jogosan fogják harsogni türelmetlenségüket és haragjukat. Még ha meg is szavaznak egy becstelen törvényt, azt hatályon kívül lehet helyezni.
Most hallottam egy algériai blogban (internetes napló) : “Mindenesetre, 15 éven belül Franciaországban az iszlám hívei lesznek hatalmon és megszüntetik ezt a törvényt.” Ezzel nem nekünk akarnak kedveskedni, – efelől ne legyen semmi kétség – hanem mert ez ellentétben van a chariával (az iszlám törvénye).
Felületesen nézve, ez az egyetlen létező közös pont az európai hagyomány (amely tiszteletben tartja az asszonyt) és az iszlám (amely nem tiszteli őt) között. Erre az ellenmondást nem tűrő algériai kijelentésre a hideg futkosott a hátamon. Ennek következményei sokkal óriásibbak és katasztrofálisabbak lennének, mint a megvetni való Taubina-törvény.
Tisztán kell látnunk : Franciaországnak iszlám hatalom alá kerülése a lehetőségek világába tartozik. 40 év óta valamennyi párt politikusai és kormányai (a Front National = a Nemzeti Front kivételével), valamint a munkaadók és az Egyház ezen tevékenykedtek aktívan és meggyorsították minden eszközzel az afrikai-arab bevándorlást.
Nagy íróink már régóta megkongatták a vészharangot, gondoljunk mindenek előtt Jean Raspail prófétai könyvére, (Le camp des Saints = A Szentek tábora) mely óriási példányszámban kelt el.
A május 26-i tüntetőknek föltétlenül ismerniük kell ezt a realitást : harcukat nem lehet csupán a homoszexuálisok házasságára korlátozni A «nagy népességcsere» Franciaországban és Európában, amit Renaud Camus írónk már leleplezett, a jövőre nézve sokkal katasztrofálisabb veszélyt jelent.
Mindennek megakadályozására nem lesz elég illedelmes, jámbor utcai tüntetéseket szervezni. Először egy «szellemi és erkölcsi reformot» kellene végrehajtani, mint mondotta Renan. Ez lehetővé tenné a francia és európai létazonosság emlékezetének visszaszerzését, melynek szükségszerűségét még nem lehet tisztán észlelni.
Minden bizonnyal újabb, látványos és jelképes tettekre lesz szükség, hogy felrázzuk az alvókat, a mesterségesen elaltatott lelkiismereteket és felébresszük az eredeteinkre való emlékezést. Olyan időkbe lépünk, ahol a szavakat tettekkel kell bizonyítani.
Emlékeznünk kellene arra is, amit Heidegger zseniális módon fogalmazott meg a «Sein und Zeit» (Lét és Idő) művében : “Az ember lényege a létében van, nem pedig egy másik világban”. Itt és most dől el sorsunk, az utolsó másodpercig. És ennek a végső másodpercnek ugyanakkora fontossága van, mint az egész eddigi életnek.
Ezért kell, hogy önmagunk legyünk a legutolsó pillanatig. Ha önmagunk döntjük el, hogy valóban akarjuk sorsunkat, akkor leszünk győztesek a semmi fölött. És ezen követelmény alól nincsen kibúvó, mivel csak ez az egy életünk van, amelyben tőlünk függ : teljes egészében önmagunk vagyunk, vagy semmik.


Ez csak két példa, de számtalan ehhez hasonló található.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés