EU: igen, kvóta: nem

Publicus-kutatás: Nagyon népszerű az EU, de sokan elmennének a kvótanépszavazásra is

2016. július 10. 09:53

A magyarok 64 százaléka ma is belépne az EU-ba, és már a Jobbik szavazói körében is többségbe kerültek az uniópártiak – derül ki a Publicus Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásából. Az októberi kvótareferendumra 50 százalék mondta biztosra a részvételét, további 25 százalék pedig valószínűnek tartja, hogy elmegy.

Ezer fős reprezentatív mintán készített telefonos közvélemény-kutatást az EU magyarországi megítéléséről a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából július első napjaiban. Az eredmény: jóval népszerűbb az EU most, mint korábban, de a kormány kvótanépszavazására is magas részvétel ígérkezik.

Arra a kérdésre, hogy most hogy szavazna-e az EU-csatlakozásunkra egy népszavazáson, a válaszadók 64 százaléka válaszolt igennel. 2009-ben ez az arány még csak 48 százalék volt. Nem csak a baloldali szavazók EU-pártiak: a fideszesek kétharmada, és már a jobbikos szavazóknak is közel a kétharmada belépne az EU-ba, ha most kellene erről dönteni.

Az uniós tagságunkat 70 százalék értékeli nagyon előnyösként, ami a tavaly ilyenkori eredményekhez képest is 13 százalékpontos javulást jelent az EU megítélésében.

A kutatók a Brexitről is kérdezték a lakosságot. A magyarok 46 százaléka gondolja úgy, hogy a britek inkább vagy egyértelműen rosszul járnak a kilépéssel, míg 30 százalék tartja azt számukra határozottan vagy inkább előnyösnek.

Az októberre kiírt, migránskvóta elleni népszavazással kapcsolatban 50 százalék nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt vesz a voksoláson, és további 25 százalék nyilatkozta, hogy valószínűleg elmegy szavazni. A népszavazás érvényességéhez egyébként 50 százaléknál magasabb részvétel szükséges, de a most mért szavazási kedv fényében úgy tűnik, ez elérhető.

A kvóta elutasítottsága 64 százalékos a teljes minta körében, míg 18 százalék szavazna mellette.

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/101961