Mik vannak!

Folytatódhat az észak-erdélyi autópálya építése is

2016. július 1. 10:39

Július elejétől folytatódhat az észak-erdélyi autópálya építése a Bors és Berettyószéplak közötti 60 kilométeres szakaszon – jelentették be a román kormány illetékesei.

Jövő héttől folytatódhat az észak-erdélyi autópálya Bors és Berettyószéplak közötti 60 kilométeres szakaszának építése, miután szerdán, július 6-án a technikai–gazdasági bizottság megvizsgálja a kivitelezési terveket – nyilatkozta Cătălin Homor, a romániai Országos Közút- és Autópálya-kezelő Társaság (CNADNR) vezérigazgatója Bihar megyei látogatásán – írja a kolozsvári Krónika.

Homor kifejtette: a tervek már egy ideje elkészültek, a projekt mérnökei azonban számos pontosítást, illetve módosítást kértek, a tervező pedig eleget tett ezeknek, a terv pedig most a CNDANR-nél van.

A kivitelezést egyébként egy konzorcium végzi, amelyet a spanyol Corsan Corviam irányít. Homor rámutatott: a konzorcium már felkészült az építkezés folytatására. A CNADNR igazgatója azt is elmondta: a műszaki tervet azért kellett megújítani, mert időközben változtak a tervezési előírások, a projekt pedig elavulttá vált.

Klinikai halál?

Dan Costescu közlekedésügyi miniszter a beruházás kapcsán úgy nyilatkozott: a Bors és Berettyószéplak közötti, 3C jelzésű szakasz kivitelezése „a klinikai halál stádiumában” volt, amikor tavaly novemberben kinevezték tárcavezetőnek. 

A Bors és Berettyószéplak közötti sztrádaszakasz megépítésére még 2015 májusában írtak alá szerződést a konzorciummal, a megbízott kivitelezők azonban hónapokig nem álltak neki az építkezésnek, mivel állítólag nézeteltérések merültek fel a társulásban résztvevő vállalkozások, illetve a cégek és az útügyi hatóság között. A szakaszból már megépített egy kevés részt a teljes észak-erdélyi autópálya megvalósításával még 2013-ban megbízott Bechtel, amely azonban 2013-ban kivonult Romániából. 

Újrainduló autópálya-építések

Az A3-as autópálya (észak-erdélyi autópálya, románul Autostrada Transilvania) egy nagyrészt még építés alatt álló romániai autópálya a Bukarest–Ploiești–Brassó–Marosvásárhely–Kolozsvár–Nagyvárad–Bors útvonalon. Erdélyben egyelőre azonban csak a Gyalu és Aranyosgyéres közti szakasz készült el belőle.

Pár nappal ezelőtt jelentette be Catalin Drula, a román miniszterelnök infrastrukturális ügyekért felelős tanácsadója, hogy folytatódhat a Torda és Szászsebes közti autópálya két szakaszának építése, miután a román közlekedési miniszter aláírta az ehhez szükséges miniszteri rendeletet.

Az összesen 70 kilométeres Torda-Szászsebes autópálya az észak-erdélyi autópálya Gyalu és Aranyosgyéres közötti szakaszát köti össze a dél-erdélyi autópályával. A Torda-Szászsebes közötti autópálya összeköttetést teremt majd Kolozsvár, valamint a dél-erdélyi Nagyszeben és Déva között.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/101688

Ajánljuk még a témában