Példátlan tisztogatás: leváltották az orosz Balti Flotta felső vezetését

2016. június 30. 14:24
Az orosz védelmi minsizter gyakorlatilag lefejezte az orosz Balti Flottát: a parancsnok és vezérkari főnök mellett még félszáz tengernagyot és kapitányt is felmentettek tisztségükből. A flotta vezetését Szergej Jeliszejev altengernagy vette át, aki 2014 nyaráig az ukrán haditengerészet parancsnokhelyettese volt.

Nemcsak a Balti Flotta parancsnokát és vezérkari főnökét, de még félszáz tengernagyot és kapitányt is felmentett tisztségéből Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, ilyen mértékű tisztogatás még nem volt az orosz haditengerészetnél – állította csütörtökön a Fontanka.ru, a legolvasottabb szentpétervári hírportál. A flotta parancsnokságát Viktor Kravcsuk altengernagytól eddigi helyettese, Szergej Jeliszejev altengernagy vette át, aki 2014 nyaráig az ukrán haditengerészet parancsnokhelyettese volt. Ez az első eset, hogy a Krím orosz annektálása idején átállt ukrán tisztet neveztek ki orosz parancsnoki posztra. Jeliszejev egyébként az egyetlen, akit nem távolítottak el a Balti Flotta felső vezetéséből.

A felmentések – amelyeket lefokozás és a fegyveres erőktől való leszerelés követ majd –a hivatalos indoklás szerint a harckészültség terén tapasztalt komoly mulasztások és a jelentések meghamisítása miatt történtek. A Fontanka hírportál szerint ez azt jelenti, hogy a flotta parancsnoksága a vezérkar szerint nem képes elhárítani a valószínű ellenség támadását, alkalmatlan a személyi állomány életfeltételeinek biztosítására és hazudik.

A Fontanka által megszólaltatott szakértők szerint merőben szokatlan, hogy Sojgu miniszter és Vlagyimir Putyin elnök a nyílt kenyértörés mellett döntött, a korábban bevált csöndes tisztogatási gyakorlat helyett, amikor valamilyen indoklás mellett nyugállományba szokták küldeni a problémás parancsnokokat. A nyilatkozók nem tudták megmondani, hogy pontosan mi válthatott ki ilyen reakciót Moszkvából, de az elmúlt évek történéseiből megpróbálták összeállítani a felmentések mozaikos hátterét.

Putyin még dicsérte a flottát, bár nem tudott mindent

Putyin 2015 júliusában Kalinyingrádban járva még méltatta a Balti Flotta állapotát, mint kiderült erősen elferdített jelentések alapján. A pétervári portált a védelmi minisztériumból névtelenül úgy tájékoztatták, hogy a tisztogatás a június 10-11. között megtartott váratlan ellenőrzés eredménye, amelyet egy orosz tengeralattjárónak a Balti-tengeren áprilisban elszenvedett balesete váltott ki.

Lengyel sajtójelentések szerint az orosz tengeralattjáró, amely feltehetően egy lengyel felderítő hajóval ütközött, olyan súlyosan megrongálódott, hogy az könnyen a Kurszkéhoz hasonló tragédiához vezethetett volna. (A Kurszk nukleáris meghajtású tengeralattjáró 2000-ben süllyedt el a Balti-tengeren, 118 fős legénységét nem sikerül megmenteni.) Az áprilisi incidenst az orosz védelmi minisztérium eltitkolta.

Kravcsuk admirális a Fontanka informátorai szerint képtelen volt teljesíteni a 2012-ben rá bízott feladatott, azt hogy a flotta, a gyalogság és a légerő összehangolásával hozza létre a Kalinyingrádi Védelmi Kerületet (KOR), amelynek a vezérkar elképzelése szerint az orosz hadsereg fő feltartóztató erejének kellene lennie a nyugati stratégiai irányban. Ráadásul a Balti Flottánál az egy hónapig tartó idei váratlan ellenőrzés során a haditechnika több esetben látványosan felmondta a szolgálatot.

A portál szerint a Balti Flottánál a laktanyákra, valamint a tiszti állomány elszállásolására szánt pénzt másra költötték, lopták a dízel üzemanyagot és parancsnok személyesen is összejátszhatott az alvilággal.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jobb szeretnéd, ha a katonaság fejezné le az orosz kormányt?

Az volna ám a demokrácia térhódítása!!

"A portál szerint a Balti Flottánál a laktanyákra, valamint a tiszti állomány elszállásolására szánt pénzt másra költötték, lopták a dízel üzemanyagot és parancsnok személyesen is összejátszhatott az alvilággal."

Errol van szo. Putyin es Sojgu uzent, hogy a jelcini idoknek vege.

Meg orulhetnek hogy nem lovette agyon mindet mint Sztalin tette volna.

A cikkből egyébként inkább az jön le, hogy már réges régen le kellett volna cserélni a vezetőket, mert teljesen lerongyolódott a balti flotta.

Te milyen cikket olvastál?

Itt sajnos arról van szó, hogy Ukrajna iszonyatosan instabilis, s US, Natogyakorlatára (Baltops, Anakonda, Saber Strike), az oroszok is gyakorlatot tartottak Junius 14 és 22 közőtt, amiből az északi körzet kimaradt. Ennek előzménye, hogy március 16 és 22 között az északi flotta harckészültségét együttműködését vizsgálták 38ezer katona, 3360 jármű 41 hajó, 15 tengeralattjáró 110 repülőgép részvételével. Az értékelés ezt az eredményt hozta. Sajnos Ukrajna túl közel van, s a haderőt mozgásban kell tartani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés