Cameron: Ha kilépünk az EU-ból, az visszafordíthatatlan lesz

2016. június 19. 18:43

Visszafordíthatatlan lenne és nagyon rossz következményekkel járna, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból David Cameron szerint. A brit miniszterelnök a The Sunday Timesnak adott interjúban emellett arról is beszélt: a kilépésért kampányoló tábor két frontembere hazugságokat terjeszt a Brexit kapcsán. Közben a legfrissebb felmérések szerint már nincsenek többségben a kilépést pártolók.

David Cameron brit miniszterelnök szerint nem lenne visszaút az Európai Unióba, ha az EU-tagságról csütörtökre kiírt népszavazáson a brit választók többsége a kilépésre szavazna. Cameron a The Sunday Times című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lapnak adott interjúban kijelentette: ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból, az visszafordíthatatlan lépés lenne, „nagyon rossz következményekkel”. „Ha valaki kiugrik egy repülőgépből, akkor oda már nem tud visszakapaszkodni” – fogalmazott.

David Cameron szerint azért sem lenne lehetséges a visszatérés az EU-ba, mert ha a brit kormány a kilépés után ezt kezdeményezné, akkor Nagy-Britanniának kötelezettséget kellene vállalnia arra is, hogy csatlakozik az euróövezethez és a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez, emellett le kellene mondania az uniótól járó egyedi visszatérítéséről.

Nagy-Britanniának a számára biztosított egyéni engedmények alapján jelenleg nem kötelező belépnie sem a valutaunióba, sem a schengeni csoportba. A Nagy-Britanniának járó, minden egyes EU-költségvetési időszakban újratárgyalandó – az uniós társállamokban rendkívül népszerűtlen – visszatérítést még Margaret Thatcher néhai konzervatív párti miniszterelnök harcolta ki 1984-ben, egyebek mellett azzal az érvvel, hogy London az akkori közösség nagy agrártermelő tagországaihoz képest aránytalanul kevés mezőgazdasági támogatást kapott.

Hazudnak a Brexit-tábor vezetői Cameron szerint

Cameron a The Sunday Timesnak adott interjúban gyakorlatilag hazugságok terjesztésével vádolta a kilépésért kampányoló Brexit-tábor két frontemberét, Michael Gove igazságügyi minisztert és Boris Johnson volt londoni polgármestert. A kormányfő szerint Gove és Johnson – mindketten a Cameron vezette kormányzó Konzervatív Párt és a kabinet tagjai – „teljesen valótlan állításokkal” érvel a Brexit mellett. 

Cameron szerint a Brexit-kampány két vezetője által rendre hangoztatott valótlanságok közé tartozik, hogy Törökország hamarosan csatlakozik az EU-hoz, hogy Nagy-Britannia heti 350 millió fontot (140 milliárd forintot) fizet be az uniós költségvetésbe, és az, hogy az EU saját hadsereg létrehozására készül, amelyhez Nagy-Britanniának csatlakoznia kell majd.

Már nincsenek többségben a Brexit támogatói

A vasárnap közölt új közvélemény-kutatásokból az derül ki, hogy a Brexit-párti tábor számára a legutóbbi hetekben kimutatott előny után ismét a bennmaradás hívei vannak többségben, vagy legalábbis elolvadt a kilépést támogatók korábbi többsége. A YouGov közvélemény-kutató által a The Sunday Times számára elvégzett felmérés szerint a választók 44 százaléka mondta azt, hogy Nagy-Britannia további EU-tagságára kíván voksolni; ez egy százalékpontos előny. A The Mail on Sunday című vasárnapi konzervatív brit napilap megbízásából a Survation közvélemény-kutató által készített vizsgálat 45:42 százalékos megoszlást mutatott ki a bennmaradás híveinek javára. A The Observer című baloldali vasárnapi lap az Opinium közvélemény-kutató új felmérését közölte, amely mindkét oldalnak 44 százalékos támogatottságot jelzett. Az utóbbi hetekben volt olyan közvélemény-kutatás, amely a kilépést pártoló tábor tíz százalékpontos előnyére utalt.

A YouGov – a legnagyobb brit közvélemény-kutató cég – új felméréséhez fűzött elemzésében közölte: a brit EU-tagság támogatottságának megugrását nem az ellenzéki Munkáspárt alsóházi képviselőnője, a bennmaradásért aktívan kampányoló 41 éves Jo Cox csütörtöki meggyilkolása okozta, mivel a folyamat már korábban elindult. A cég szerint az elsődleges ok az, hogy a választókat egyre jobban aggasztják az esetleges kilépés gazdasági következményei. A YouGov adatai szerint jelenleg a brit lakosság 33 százaléka tart attól, hogy Brexit esetén saját pénzügyi helyzete is megrendülne. Az így vélekedők aránya két hete még csak 23 százalék volt.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/101256

Ajánljuk még a témában