Elkezdődött a Bilderberg-csoport idei gyűlése

2016. június 9. 19:43

Elkezdődött csütörtök este a Bilderberg csoport éves találkozója a németországi Drezdában. A Szászország tartományi fővárosban rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosítottak a találkozónak otthont adó szállodában, amelyet elkerítettek. A környéken gyülekezési tilalmat rendeltek el, a biztonságra 400 rendőr ügyel.

A vasárnapig tartó rendezvény ellen 16 tüntetést hirdettek meg, demonstrál a többi között a Pegida is. A tüntetők az óváros egy közeli terén, a Semperoper előtt demonstrálhatnak. A Sächsische Zeitung szerint késő délután - amikor az első résztvevők megérkeztek a konferencia helyszínére - néhány tucat ember tüntetett.

A német vezetők nem mennek el rá

A 64. Bilderberg Találkozón 20 országból mintegy 130 vendég vesz részt, többségük magas rangú politikus vagy döntéshozó az üzleti életből. Köztük van a német kormány három minisztere is, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, Thomas de Maiziére belügyminiszter és Ursula von der Leyen védelmi miniszter. A szövetségi parlament nagyobbik ellenzéki pártja, a Baloldal írásbeli kérdéssel fordult a kormányhoz a konferenciával kapcsolatban. Az ARD országos köztelevízió tagesschau.de című hírportálján ismertetett válasz alapján a szervezők meghívták Angela Merkel kancellárt, Sigmar Gabriel alkancellárt, Frank-Walter Steinmeier külügyminisztert és Peter Altmaier kancelláriaminisztert is. Ők nem lesznek ott a találkozón.

A német ellenzéki Linkspartei szerint nincs rendben, hogy német kormánytagok részt vesznek a konferencián. A Bilderberg csoport találkozóinak mindig van egy olyan rossz mellékíze, hogy ott titokban sugdolóznak, és senki sem tudja, hogy mi történik valójában, mondta Axel Troost, a párt parlamenti képviselője. Hozzátette, hogy a Bilderberg konferencia idejétmúlt, anakronisztikus, hiszen az ilyen típusú eszmecserének vannak nyilvános fórumai is, mint például a legfejlettebb iparú országokat összefogó G7 csoport találkozói vagy a davosi Világgazdasági Fórum.

Nemzetközi Bitó-szalon?

A kormánynak a frakció kérdésére adott válasz alapján nincs kifogása a nyilvánosság hiányával: mint írják, a Bilderberg-konferencián informális eszmecsere zajlik aktuális politikai, gazdasági és társadalmi ügyekről, ami fontos a kormánynak, azzal együtt is, hogy a találkozón nem kell konkrét eredményeket elérni.

Hasonlóan foglalt állást a napokban egy interjúban a csoport elnöke, Henri de Castries, a AXA francia biztosítótársaság vezérigazgatója is, hangsúlyozva, hogy a Bilderberg csoport nem parlament és nem operatív szervezet, hanem egy informális társaság, amely nem döntéseket hoz, hanem diskurál. Felvetette: miért éppen a Bilderberg csoport találkozóinak titkosságával foglalkoznak oly sokan, miközben naponta tízezrével vannak megbeszélések, amelyek tartalma nem nyilvános.

A holland király vezetné a világkormányt?

A Sächsische Zeitung ezzel kapcsolatban idézte Jürgen Trittint, az ellenzéki Zöldek parlamenti képviselőjét, aki 2012-ben még frakcióvezetőként vett részt a találkozón. Elmondta, hogy a rendezvény olyan, mint a német parlamenti pártokhoz közel álló alapítványok vagy a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia (MSC) bármelyik tanácskozása, a titkos jelleg pedig a hidegháborúból megmaradt hagyomány.

Hozzátette: a nagyobb transzparencia hozzájárulhatna ahhoz, hogy kikopjon a köztudatból az állítólagos világkormányról szóló mese. Ha igaz lenne az az állítás, hogy a Bilderberg csoport titkos világkormányt alkot, akkor a világ egy monarchia lenne, hiszen a találkozókon mindig ott van a holland uralkodó, vagyis most az lenne a helyzet, hogy Vilmos Sándor a világ ura, ami nagyjából annyira helytálló kijelentés, mint az, hogy a repülőgépek kondenzcsíkja valójában vegyi anyagokból álló csík , amelyet a gépek a Bilderberg-csoport megbízásából húznak az égen azzal a szándékkal, hogy a lehulló mérgek elbutítsák az embereket, fejtette ki Trittin.

Chatham House-szabály van érvényben

A szervezők a találkozóról kiadott közleményükben kiemelték, hogy a Bilderberg-csoport zártkörű beszélgetéseit az úgynevezett Chatham House szabályok alapján rendezik meg, amelyek a minél nyíltabb vita érdekében előírják, hogy nem lehet nyilvánosságra hozni, ki milyen véleményt fogalmazott meg. Hozzátették, hogy a konferencia privát jellegéből adódóan a résztvevők tisztségüktől, beosztásuktól függetlenül nyilatkozhatnak és nem kötik őket a hivatalos minőségükben tett kijelentéseik.

A találkozó célja a kötetlen eszmecsere az aktuális globális folyamatokról, a beszélgetésekről nem készül jegyzőkönyv és összefoglaló jelentés. Továbbá a résztvevők nem vitatnak meg határozatokat, nem tartanak szavazásokat és nem dolgoznak ki szakpolitikai állásfoglalásokat. Az 1954-ben megalakult csoport az első találkozó helyszínéről, az Oosterbeek nevű hollandiai település De Bilderberg nevű szállodájáról kapta a nevét. Tavaly az ausztriai Telfsben tartották éves találkozójukat.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/100894

Ajánljuk még a témában