Kudarc és remény Dunaújvárosban

2016. június 6. 13:49

Tóbiás József
MTI-OS

A tegnap a kudarcé is volt. Szervezetileg hibáztunk. Hagytuk, bízva a helyi demokráciában, hogy a dunaújvárosi szervezet önállóan döntsön az indulás feltételeiről. Sajnos, ki kell mondjuk, hogy a választók szempontjából rossz döntést hoztak.

„A kudarc és a remény napja volt a vasárnap.

A reményé, mert folytatódott a tendencia: világosan látszik, hogy a társadalom többségének elege van a Fideszből, a demokratikus erők leválthatják a Fideszt a legalkalmasabb jelölt mellé állva. Ez a remény tegnap nem tudott valósággá válni, mert nem volt ilyen jelölt. Ugyanakkor látszik, hogy van esély a változásra.

A tegnap a kudarcé is volt. Szervezetileg hibáztunk. Hagytuk, bízva a helyi demokráciában, hogy a dunaújvárosi szervezet önállóan döntsön az indulás feltételeiről. Sajnos, ki kell mondjuk, hogy a választók szempontjából rossz döntést hoztak, és e mögé a Magyar Szocialista Párt egységesen fel kellett álljon. A felelősséget azonban viselniük kell a dunaújvárosiak érdekében, ezért tegnap este lemondásra kértem fel a helyi szervezetünk elnökét.

Azonban a tanulságok mindannyiunkra vonatkoznak. Bár ez egy mikroválasztás volt - egy kicsi önkormányzati körzet -, van önmagán túlmutató jelentősége: lokálisan is meg kell tanulni, hogy az egyéni érdekek nem írhatják felül az állampolgárok érdekeit.

Legalább ilyen figyelemreméltó az alacsony részvételi arány.

Az MSZP számára ebből az a tanulság, hogy meg kell teremtenie a társadalmi koalíciót minden szinten, az ország 106 kormányváltó pontján. A társadalommal koalícióban, a demokratikus erőkkel kooperálva, mindenütt a legjobb jelöltet kell kiválasztani, nem a helyi elitekre bízva a kiválasztás folyamatát, hanem a társadalmi akaratot tiszteletben tartva. Egyúttal felerősítve ezzel a közpolitika iránti bizalmat, és nagyobb részvételre sarkallva a választókat.

Ha így teszünk, akkor - ahogy Veszprémben Kész Zoltánnal, Újpesten Horváth Imrével, Salgótarjánban Fekete Zsolttal - az egész országban a demokraták győzhetnek a Fidesz felett - a társadalommal koalícióban.

Tóbiás József,
MSZP-elnök, frakcióvezető”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/100767

Ajánljuk még a témában