Jacek Rostowski

Retteg az EU szétesésétől a volt lengyel pénzügyminiszter

2016. május 31. 12:42

A Brexitnek „pusztító hatása lenne mind Nagy-Britanniára, mind az EU-ra nézve” – jelentette ki Jacek Rostowski volt lengyel pénzügyminiszter Budapesten, a Danube Institute EU jövőjéről szóló konferenciáján. A lengyel emigránsok gyermekeként Nagy-Britanniában született és felnőtt politikus, aki 2007 és 2013 között Donald Tusk kormányában volt pénzügyminiszter, úgy látja: szörnyű idők járnak az Európai Unióra, a helyzet törékeny, a német vezetés sok hiba okozója, és nem most kellene Nagy-Britannia kilépéséről dönteni.

Nagy-Britannia EU-ból való kilépéséről (Brexit) és annak lehetséges következményeiről vitáztak péntek délelőtt Budapesten, a várbeli Magyarság Házában a Danube Institute vendégei. Martonyi János volt magyar külügyminiszter kifejtette: a magyar érdek Nagy-Britannia EU-ban való maradása. John O'Sullivan, a budapesti Danube Institute igazgatója, Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök tanácsadója arról beszélt, „az EU az uniformitás, a centralizáció és az egyirányúság felé halad, és ezek rossz irányok”. Lord Norman Lamont volt konzervatív brit pénzügyminiszter azt fejtegette: az euró történelmi tévedés, és most már ő is a Brexit támogatja.

Pusztító lenne a Brexit

Nagy-Britannia EU-ban maradása mellett állt ki azonban Jacek Rostowski volt lengyel pénzügyminiszter a Danube Institute rendezvényén. Rostowski 1951-ben született lengyel emigráns szülők gyermekeként Londonban, majd Nagy-Britanniában végezte tanulmányait és kezdte karrierjét is. A nyolcvanas években már aktív segítője a lengyel ellenzéki mozgalmaknak, a rendszerváltás után pedig tanácsadóként segítette a demokratikus lengyel kormányzatot, illetve később a Lengyel Nemzeti Bankot is. 2007-ben aztán Donald Tusk miniszterelnök felkérésére a Polgári Platform kormányának pénzügyminisztere lett: 2013-ig töltötte be ezt a pozíciót, egy igen sikeres fejlődési időszak alatt irányítva a lengyel pénzügyeket.

Rostowski különleges életútja miatt - ahogy előadásában is hangsúlyozta - brit és pán-európai szempontból is értékelni tudja az EU és benne Nagy-Britannia helyzetét. Szerinte nem igaz az, hogy a britek EU-ból való távozása, a Brexit nem érintené különösebben Európát. „De igen, nagy és pusztító hatása lenne mind Nagy-Britanniára, mind az EU-ra nézve” – szögezte le Rostowski. „Az EU-ból való távozás politikai instabilitást és további gazdasági válságot okoz majd, amit mind az EU, mind Nagy-Britannia meg fog érezni.”

„Én igenis rettegek, őszintén” – vallotta meg Jacek Rostowski. Szerinte lehet elméletben beszélni egy EU-ból való kilépésről, de annak nem most kellene megtörténnie. Elmondta: pénzügyminiszterként több mint 60 európai tanácsülésen vett részt, de nem találkozott olyan kijelentésekkel, hogy valakik most a valódi politikai uniót szeretnék kiépíteni Európában. Lehet, hogy a hatvanas években sokan ábrándoztak erről, de Rostowski szerint ez most már nem merül fel komolyan. 

„Az euró történelmi tévedés, ami feszültséget teremtett Európában, igen. De itt és most ebben a helyzetben vagyunk, most kell megoldást találni” – fejtegette tovább a volt lengyel pénzügyminiszter. Szerinte igenis szükség van közös fiskális politikára az EU-ban, az eurózóna válsága pedig igazából politikai hibák sorozata miatt alakult ki.

A német vezetés a probléma

S hogy mi Jacek Rostowski szerint a fő probléma? A német vezetés. „A német belpolitika túl nagy hatással van az európai politikákra, az ottani fejleményekhez kell igazítani az európai döntéseket” – mondja a brit-lengyel politikus. Szerinte a német vezetés „hatalmas tévedése” az is, hogy az euró rendszerének válságát görög válságnak nevezték és tartották, hogy ezzel is elkerüljék a szembenézést az euró intézményi krízisével. 

A Brexit ezen körülmények között különösen hátrányos lehet Nagy-Britannia számára – így Rostowski. „Nem jó kiugrani a 4. emeleti ablakból. Mintha egy bedrogozott ember azt hinné, tudna repülni, és ezért kilépne az ablakon” – írta le politikailag nem túl korrektül a Brexitet a politikus.

„Az EU törékeny, és egy Brexit után még inkább azzá válna” – folytatta. Jön fel Marine Le Pen Franciaországban és Beppe Grillo mozgalma Olaszországban. Veszélyesek ezek a populista vagy szélsőjobbos mozgalmak, mert győzelem esetén még szélsőségesebbé válhatnak, lásd Erdogan Törökországát – mutatott rá Rostowski. „Az EU szétesése katasztrofális lenne, Nagy-Britannia érdekeire nézve is.”

Az EU is a béke őre

Jacek Rostowski szerint nem csak a NATO, hanem az EU is részese az európai békét garantáló rendszernek. A rendszer viszont tényleg veszélyben van: töredeznek a pillérek, de az EU egysége védelmet nyújthat. „Stabilabb körülmények között kellene dönteni Nagy-Britannia EU-tagságáról.”

A vitában résztvevő volt brit pénzügyminiszter, Lord Lamont itt közbeszólt: „Soha nincs jó idő a politikában. De nem lesz brit szabadesés egy esetleges Brexit után”. 

Rostowski erre úgy reagált, előadását zárva: „Valóban soha nincs jó idő a politikában, de most egyenesen szörnyű idők járnak”. 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/100589

Ajánljuk még a témában