Brexit-vita

Lord Lamont: Történelmi tévedés az euró

2016. május 27. 19:32

Történelmi tévedésnek tartja az eurót Lord Norman Lamont volt brit pénzügyminiszter és konzervatív képviselő, aki egykor a brit EGK-tagság híve volt, de most már Nagy-Britannia EU-ból való kilépésére fog szavazni. Lord Lamont a Danube Institute budapesti konferenciáján feltette a kérdést: „Minek maradni ebben a közösségben, ha a fő céllal már nem értesz egyet?”

Nagy-Britannia EU-ból való kilépéséről (Brexit) és annak lehetséges következményeiről vitáztak péntek délelőtt Budapesten, a várbeli Magyarság Házában a Danube Institute vendégei. Miután Martonyi János volt magyar külügyminiszter kifejtette: a magyar érdek Nagy-Britannia EU-ban való maradása; John O'Sullivan, a budapesti Danube Institute igazgatója, Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök tanácsadója pedig arról beszélt, „az EU az uniformitás, a centralizáció és az egyirányúság felé halad, és ezek rossz irányok”; Lord Lamont vette át a szót.

Most már Brexit-párti

Lord Norman Lamont, aki brit konzervatív képviselő, illetve 1990 és 1993 között John Major kormányában pénzügyminiszter volt, előadása kezdetén leszögezte: ő most már Brexit-párti, de ez nem volt mindig így.

A hetvenes években még ő maga is megszavazta Nagy-Britannia EGK (az EU elődje) tagságát, a londoni parlamentben is támogatta ezt akkoriban. De szerinte mára kiderült, nem működik Nagy-Britannia számára az EU. „A britek mindig ellenkeztek, a mélyebb integrációról pedig hallani sem akartak” – mondta Lord Lamont. És időközben Európa is megváltozott, új szerződések születtek, fokozódott a brüsszeli hatalomkoncentráció. Nagy-Britannia egyre kényelmetlenebbül érezte magát, pedig még sok opt-outot, kihagyási lehetőséget is kapott az európai közös politikák alól. 

A volt brit pénzügyminiszter kifejtette: ő maga is tárgyalt Nagy-Britannia és az EU kapcsolatairól, a közös fizetőeszközből való kimaradásról. „Nehéz évek voltak, de jól döntöttünk” – szögezte le Lord Lamont.

A veterán politikus megérti David Cameron volt brit miniszterelnököt – és nem csak azért, mert az ifjú Cameron egykor szövegíróként dolgozott neki. Lamont úgy látja: Cameron megérti, hogy reagálnia kell az emberek követeléseire. Megígérte, hogy népszavazást fog tartatni az EU-tagságról, és az ígéretét be is tartja. Most viszont Lord Lamont szerint radikális változások történhetnek a brit politikában.

Történelmi tévedés az euró

Lord Lamont két okból lett Brexit párti: egyrészt az euró miatt, amit ő történelmi tévedésnek tart. „Meg kell nézni az euró történetét” – utalt a válságok sorára a brit politikus, majd hozzátette: „Minek maradni ebben a közösségben, ha a fő céllal már nem értesz egyet?” 

Lamont másik Brexit-indoka a politikai unió terve, amit ő ellenez. Szerinte negyven éve csak üres szóbeszédnek tartották az Európai Egyesült Államokról hallott szólamokat, de aztán egyre többször látta, hogy ez sokak valódi célja. „Én magam, és britek többsége sem szeretne egy ilyen Európai Egyesült Államokban lakni” – szögezte le. Lamont szerint a demokrácia alapja a nemzetállam: a „kratosz” jelentése a hatalom, a „démosz” a nép – de nem létezik európai démosz. 

A brit politikus úgy látja: Nagy-Britannia sok témában le lett szavazva, ami szembement a szigetország érdekeivel. Szerinte valódi konfliktus van a nemzeti demokráciák és a nemzetek fölötti szervezetek között. „Hogy az EU biztosítja a békét? Nem, az a NATO” – reagált az ismert EU-párti érvekre. A volt brit pénzügyminiszter tovább is ment: szerinte éppen az euró okozhat Európában háborút, hiszen összehangolhatatlan érdekellentétek feszülnek egymásnak az eurózónán belül. „Görög neonácik szerveződtek, akik Németország ellen tüntetnek. Ezt akartuk?” – tette fel a kérdést Lamont. 

Szerinte kell közös európai szervezet, de a mostani modell egyszerűen rossz. „A Brexit megmentheti az Európai Uniót, és ezzel újrakezdődhet a gondolkodás Európa jövőjéről” – zárta szavait Lord Lamont.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/100489

Ajánljuk még a témában