Börtönbe senki ne kerüljön füvezésért!

2016. április 27. 15:45

Zacher Gábor
24.hu

Ha ma találnánk fel az alkoholt, az etanol kéne, hogy a világ legféltettebb titka legyen. Nagyságrendekkel súlyosabb probléma Magyarországon is, mint a marihuána.

Úgy tűnik, globális szinten a legalizáció és a dekriminalizáció irányába haladunk.

Nálunk, Magyarországon ezt nem gondolnám. Hányan is voltak a múlt heti tüntetésen?

Nem túl sokan, információnk szerint körülbelül harmincan. Annak ellenére, hogy a Facebookon mintegy háromezren jelezték a részvételi szándékukat.

Na látja. Körülbelül ennyire érdekli ez az embereket.

Vagy csak nem bíznak semmilyen érdemi változásban.

Úgy gondolom, ha valakinek fontos ez az ügy, akkor megjelenik ott, hitet tesz mellette. Régen a Kendermag Egyesület által szervezett tüntetések nagyobb tömeget vonzottak. Mára, úgy látszik, elhalt a dolog.

Mindenesetre kitart az álláspontja mellett, hogy a marihuánát legalizálni rossz ötlet. Miért?

Elsősorban azért, mert a hatása kiszámíthatatlan. Attól, mert valaki már hatvanszor szívott, nem biztos, hogy hatvanegyedszerre is ugyanolyan hatást tapasztal majd. Vegyünk egy példát: merőben más a helyzet, ha megállít a rendőr, megszondáztat és tovább enged annak ellenére, hogy megittam egy-két korsó sört, vagy ha ugyanolyan véralkoholszint mellett áthajtottam három emberen. Hogyan lehetne általánosságban meghatározni, mikortól veszélyezteti valaki a saját és a környezete biztonságát?

Ilyenkor jön az az érvelés, hogy bezzeg az alkohol legális, pedig kiszámíthatatlan, gyakran vezet  önkontroll-vesztéshez, ráadásul függőséget is okoz.

Persze, ez így igaz. Ha ma találnánk fel az alkoholt, az etanol kéne, hogy a világ legféltettebb titka legyen. Nagyságrendekkel súlyosabb probléma Magyarországon is, mint a marihuána. Azt azonban nem gondolom, hogy ebből kiindulva indokolt lenne az utóbbi legálissá tétele. Egy veszélyes szer elfogadottsága nem vonja maga után, hogy egy másikat is elfogadtassunk. Inkább a másik oldalról közelítenék: az alkoholfogyasztást kéne visszaszorítanunk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/99501

Ajánljuk még a témában