Jobbik: Legyen közvetlen államfőválasztás!

2016. április 26. 10:08

A Jobbik szerint ha az emberek beleszólhatnának az államfőválasztásba, akkor közelebb éreznék magukhoz a tisztséget, aminek így a legitimációja is erősebb lenne. Hozzátette: jelenleg sima többséggel meg lehet választani egy pártjelöltet, sőt, adott esetben Orbán Viktor jelöltjét, hiszen a Fideszben sincs közösségi döntés. A párt ötpárti egyeztetést szeretne a kérdésről.

A Jobbik közvetlen államfőválasztást szeretne, ennek érdekében ötpárti egyeztetésre hívja a parlamenti frakciókat – közölte Staudt Gábor, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A jobbikos politikus értékelése szerint ha az emberek beleszólhatnának a kérdésbe, akkor közelebb éreznék magukhoz a tisztséget, aminek így a legitimációja is erősebb lenne.

Jelenleg sima többséggel meg lehet választani egy pártjelöltet – mondta, megjegyezve: szerinte sok esetben a Fideszen belül sincs közösségi döntés, hanem Orbán Viktor kormányfő személyes döntésétől függ, ki lehet államfő. Staudt Gábor bírálta, hogy az ellenzéknek nincs beleszólása a folyamatba. Mint ismertette, az ötpárti egyeztetésen a technikai részletekben szeretnének megállapodni, azaz például abban, hogy hány fordulós legyen a választás, hol legyen az érvényességi küszöb és kik lehetnek jelöltek.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/99452