Költségvetés 2017

Felháborodtak a nyugdíjasok az egyszázalékos nyugdíjemelésen

2016. április 20. 10:33
Varga Mihály inflációkövető 0,9 százalékos nyugdíjemelést ígért jövőre, ami miatt a Nyugdíjasok Országos Szövetsége felháborodott. A szervezet nem elégedett azzal, hogy a kormány csupán a nyugdíjak reálértékét őrzi, ugyanis ez lesz hosszú idő óta a legkisebb emelés, valamint nem történt egyeztetés az érdekvédelmi szervezetekkel az emelés mértékéről.

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége tiltakozik a jövőre tervezett nyugdíjemelés mértéke, módja és indoklása ellen - közölte a szövetség. Mint közleményükben írták, „a nyugdíjas társadalom elkeseredéssel és felháborodással fogadta” Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentését a jövő évre tervezett nyugdíjemelés mértékéről. 

A miniszter a Világgazdaság hétfői számában megjelent interjúban közölte: jövőre 0,9 százalékos lesz a nyugdíjemelés. A költségvetés készítésekor cél, hogy az ellátások megőrizzék reálértéküket, ezért a tervezett infláció mértékével egyező nyugdíjemelésre tesz a kormány javaslatot – indokolta. 

Kifogásolnak a nyugdíjasok

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége közleményében kifogásolta, hogy egyeztetés nélkül döntött a kormány. Felidézték: korábban az Idősügyi Tanácsban minden lényeges témánál jelen volt és érdemben befolyásolta a döntéseket a nyugdíjas érdekvédelem.

Elkeserítőnek nevezték, hogy a rendszerváltás utáni időszakban – amióta létezik szabályozott évenkénti nyugdíjemelés – 2017-ben fogják a legalacsonyabb nyugdíjemelést kapni, és felháborítónak tartják, hogy a tervezett intézkedés indoklására „olyan érveket hozott a kormány, amelynek véleményünk szerint nincs köze a nyugdíjas fogyasztói szokásokhoz, érdemben nem befolyásolják azokat”

A szervezet szerint értelmetlen 8 hónappal korábban közreadni egy olyan tervezett lépést, amely nem számol a hátralévő hónapok gazdasági és politikai folyamatainak valóságos alakulásával. Hozzátették: a társadalom valamennyi rétege, nyugdíjasok és leendő nyugdíjasok egyaránt abban érdekeltek, hogy a mainál egy sokkal igazságosabb, méltányosabb, tervezhetőbb, átláthatóbb, és fenntartható nyugdíjrendszer épüljön ki Magyarországon.

PM: Alapjövedelmet a szegény nyugdíjasoknak!

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szégyenteljesnek tartja, hogy a kormány jövőre 0,9 százalékos nyugdíjemelést tervez – közölte Tordai Bence, a PM szóvivője szerdai közleményében. A PM szerint jogos a nyugdíjasok felháborodása, hiszen csak pár száz forintot jelent a Fidesz-kormány nyugdíjemelési terve. Az idősek többségét nem vigasztalja, hogy alacsony az infláció, mert a nyugdíjasok más termékeket vásárolnak, mint az aktív korúak, ezért jellemzően nagyobb drágulással szembesülnek.

A PM ezért azt javasolja, hogy a nyugdíjemelést a nyugdíjasok által fogyasztott cikkek áremelkedéséhez igazítsák, a legszegényebb időseken pedig alapjövedelemmel segítsenek. A párt nem a jól keresők adóját csökkentené, hanem a kiszolgáltatott helyzetben lévők jogos jussát és a méltó öregkort biztosítaná – írta Tordai Bence.

Összesen 85 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ennel azert valoban adhatnanak kisse tobbet, ha mar igy "duborgunk"

Lehet választani a nyugdíjak reálértékének megőrzése, meg a reálbérekkel együtt történő változása között. Most az utóbbi lenne jobb. Most.

Tudtam, hogy baj lesz belőle. Semennyit nem kellett volna emelni.

"...amióta létezik szabályozott évenkénti nyugdíjemelés – 2017-ben fogják a legalacsonyabb nyugdíjemelést kapni..."

Továbbá "amióta létezik szabályozott évenkénti nyugdíjemelés", még soha nem volt ennyire alacsony az infláció.
Ennyi és pont.

Akárhogyan is nézem, méltánytalan!

Micsoda genya vagy!
Legjobban nekik van szükségük mobilra!

'Együtt sírjunk, együtt nevessünk' alapon. Indokot mindenre lehet találni, néha ürügyet is.

Az attól függ, hogy ki a hallgató közönség.


"Ne azt figyeljék, amit mondok, hanem azt, amit teszek!" (Orbán Viktor, 2006)"

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés