Egységesíthetik a kiadó lakások adóját

2016. április 13. 8:49
Egységes átalányadót tervez a Nemzetgazdasági Minisztérium, amelyet évenként egyszer kell befizetni a lakást kiadóknak – értesült a Magyar Idők. A hírt azonban később cáfolta a kormány.

Négyzetméteralapon számított átalányadót tervez a Nemzetgazdasági Minisztérium a kiadó lakásokra – értesült a Magyar Idők. A tervezet szerint minden négyzetméter után 1500 forintot kellene évente befizetni, az adó befizetésére pedig egyszerre három bérbeadásra szánt ingatlannal, adószám kiváltásával regisztrálhatnak az ingatlantulajdonosok a NAV-nál.

Szatmáry Kristóf, miniszteri biztos a lappal közölte: „Az egyszerűbb rendszerben az adó mértéke azért lesz viszonylag alacsony, hogy egyáltalán vonzóvá tegye a jogkövető magatartást a piaci szereplők számára, akiknek nagyobb része, legalább 50 százaléka manapság feketén űzi tevékenységét”.

Az egységes új előírások felülírhatják a jelenleg a lakásbérbeadókra, illetve a turisztikai céllal ingatlant hasznosító magánszemélyekre, cégekre vonatkozó, egymástól eltérő szabályokat, így az NGM számításai szerint a kiadó lakásokra vonatkozó adó összességében alacsonyabb lesz. Feltehetően azonban azok járnak majd legjobban, akik drágán adják ki ingatlanjukat.

Frissítés: A kormány cáfolta az értesüléseket

A Nemzetgazdasági Minisztérium cáfolta a Magyar Idők értesülését: „A lakáskiadásról szóló állítólagos adóelképzelésekről a sajtóban ma megjelent hírekre reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium leszögezi, hogy a kormány tegnap az adócsökkentés és otthonteremtés költségvetéséről tárgyalt. Semmilyen más, a sajtóban felhozott javaslat nem szerepelt a napirenden, ilyen irányú javaslatot a kabinet nem támogatott.”

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Helyes, de a fokozott ellenőrzés nem spórolható meg, csak úgy szoríthatók rá az adófizetésre a belvárosi lakáshoteleket működtetők.

Ez Budapesten, vagy Gyorben tenyleg alacsonynak tunhet (kb felhavi-max egyhavi lakber), de keleti orszagreszeken elvihet tobb havi lakbert is.

Miert adozzon ugyanannyit valaki egy miskolci lakas kiadasa utan, amibol keres 50ezret, mint egy budapesti ugyanolyan lakas kiadasa utan, amibol 150ezret keres?

Ezen azert meg finomitani kellene.

Nem, egyszegesitik, ami azt jelenti hogy igy a lakaskiadasbol szarmazo jovedelem utan nem ekll majd jovedelemadot fizetni, hanem helyette ezt az atalanyadot.

Ami azt jelenti hogy majs par politikus szepen bevall havi parszazezret mint lakasbevetelt, es nem 16%-al adozza le, hanem negyzetmeterre. Persze mindegyik 10m²es szuper kozponti helyen levo tobbszazezerert kiadott luxuslakas lesz :))

Fentiektol fuggetlenul viszont valamit a berlakaspiaccal kezdeni kell, ugyanis jelenleg az a helyzet, hogy igen cefet helyzetben van az, aki nem all eleg jol anyagilag hogy vasaroljon. A lakberek az egekben, Gyorben, Pesten a lakber magasabb mint sok helyen a kezdo fizetes, ez pedig nagyon nem jo.
Legalabbis kiszamithatova kell tenni a berlakaspiacot, ne lehessen elsejevel felmondani, nyugodt csaladtervezest lehessen vegezni alberletben is.

Persze, nem is mondtam hogy papiron. Tenyleg lehet 10m²es.

Csak kepzeld el, hogy Jozsi es Pista sokat keresnek, mindkettejuknek van egy kis lakasa.
Tegyuk fel hogy egymas cegenel dolgoznak minimalberert, de a ceg berel nekik kis lakast de jo dragaert mint juttatast. Termeszetesen egymastol, azaz Joska cege Pista lakasat berli Joskanak, Pistae meg forditva. Egyreszrol koltsegkent leirjak, masik reszrol aki kezbekapja atalanyba adozza le, alacsony m² miatt alacsony kulccsal.

Ennyire nem szamoltam utana, de ezek szerint meg az alacsonyabb lakberu helyeken is jobban megeri.

Mondom, az otlet jo, csak ki kell a visszaelesi lehetosegeket kuszobolni.

Teny hogy sok az uresen allo lakas, felnek az emberek kiadni, mert feketen sok veszelynek teszi ki magat, feheren meg tart az adotol.
Ezen segithet ez az otlet.

Valahogy fel kell a berlakaspiacot futtatni azok szamara (palyakezdok, kisfizetesuek) akik nem engedhetik meg maguknak a sajatot es nincs remenyuk orokolni sem.

Abban igazad van, hogy az idenyben kiadott, joreszt uresen allo lakasok adoja ezzel emelkedhet.

De ez nem rossz, hanem jo. Az egyik cel epp az, hogy a lakasok ne uresen alljanak, hanem a kiadhato lakasokat igenis adjak ki.
Es lehetoleg ne airbnb-zve, hanem rendesen a hazai berlakaspiacon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés