Az EU szíve a terrorizmus fészke

2016. április 7. 10:46
Árpási Botond
Danube Institute
A szomorú valóság az, hogy a terroristák búvóhelye az Európai Unió központjának szívében fekszik, és senki sem tudja, mi legyen vele.

„Március 22-én több robbantás rázta meg Brüsszelt. A belga fővárosban két héttel korábban fogták el a négy hónapja a párizsi merényletek miatt keresett Salah Abdeslamot. Matthew Levitt az ismét az események központjának számító Molenbeek városrészben tett utazása során szerzett tapasztalatairól, az ISIL európai terjeszkedésének okairól a Politico honlapján megjelent cikkében ír.

»A szomorú valóság az, hogy a terroristák búvóhelye az Európai Unió központjának szívében fekszik, és senki sem tudja, mi legyen vele« − írja bevezető soraiban a szerző. Levitt Brüsszelben tartózkodásának első napján Molenbeekbe vezetett az útja, ahol találkozott a polgármester-asszonnyal, a rendőrfőnökökkel, a helyi rendőrség radikalizáció-megelőző csoportjával. A szintén ott tartózkodó civil »megelőző tisztek« feladata a visszatérő terroristák reintegrálása a társadalomba és a fiatal muszlimok távol tartása az Iszlám Államtól.

A szerző úgy látja, Molenbeek egy teljesen másik világ, másik kultúra a Nyugat szívében. A 114 imámból mindösszesen nyolc beszéli a helyi nyelvek, a francia és a flamand egyikét a belga fővárosban. Továbbá nehézséget jelent a százezres muszlim közösség számára, hogy nagy részük az ország legszegényebbjei közé tartozik, magas a munkanélküliségi és bűnözési ráta.

Mindezen adatok fényében nem tartja meglepőnek a cikk írója, hogy Molenbeek ideális helyszín az Iszlám Állam számára a tagtoborzásra. Irakba és Szíriába lakosságszám-arányosan Belgiumból mentek a legtöbben a dzsihadista szervezet oldalán harcolni. Az elemzésben idézett belga miniszterelnök szerint majdnem minden esetben valamilyen szál Molenbeekhez vezet. És ez így volt a legutóbbi robbantásoknál is.

»A toborzók közösséget ajánlanak a kitagadottaknak; a társadalomból kirekesztetteknek. (…) Amit az Iszlám Állam ad, röviden, gyors út a semmiből a hőssé válásig.« A szerző szerint a molenbeeki szélsőségesek nem a sztereotípiákban szereplő iszlamisták: isznak, drogoznak, szerencsejáték függők. A rendőrség sokszor ismeri az Abdeslamhoz hasonló gyanúsítottakat, de csak kisebb bűncselekmények elkövetése miatt.

Belga tisztviselők többször hangsúlyozzák, hogy a vallási extrémizmus csak egy összetevő, azonban az csak a felszín. Az írás rámutat, hogy a gyanúsítottak legtöbbször bűnözők, akiket vonz valami, ami »identitást ad számukra. Radikalizálódnak a gondolattól, hogy az IS több mint az Iszlám«.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az integráció becsődölt, és mi jön még ezután?

"Társadalomból kirekesztettek..."

Kábé, mint nálunk a cigányok. 80-as átlagIQ, mely a közösség 30%-át a szellemi fogyatékos kategóriára predesztinálja. Ez eddig genetika-biológia-fizika.
A félhüje, de legalább agresszív muszlim fiatalok aztán nem találnak öltönyös munkát- talán ez lehet a "kirkesztés". De hát mit kellene csinálnia a flamand, vagy vallonbelgáknak? Küldjék lobotómiára a gyerekeiket, hogy egyenlő esélyeket teremtsenek?
Most, hogy leírtam, egyre inkább az az érzésem, még olyan ballibsi is lehet, aki ezt önként vállalná.

Hogy miért mondom ezt? Nézzétek meg a linkelt cikket. Norvégiában egy ballipsi hetero őslakót megerőszakolt egy szomáliai fekete kan. Aki ezért kapott 4 évet, a lipsi meg idegösszeroppanást. De aztán felépült és most azért kampányol, hogy az erőszakoló homár négert nehogy kiutasítsák Norvégiából. Hiszen mi lenne ott szegénnyel, és már amugy is bűnhődik a tettéért, amit meg csak úgy lehet megérteni, ha tiszteljük az ő más kultúráját...
http://www.nrk.no/ytring/jeg-b..

A belgák afrikai tevékenységéről a Wiki szerint:
"A becslések szerint a kegyetlenségek és gyilkosságok, valamint az éhínség és a trópusi betegségek áldozatainak száma 2 és 15 millió közé tehető, bár a legtöbb forrás 8–10 millió közé teszi a halottak számát.[1] A becslések szerint 1908-ra a gyarmat lakosságának fele elpusztult."

Csak a hasznot élvezik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés