Bűn és büntetlenség

Skrabski Fruzsina: Kivárták Biszku halálát

2016. április 1. 12:44

Soha nem akart személyesen rosszat Biszku Bélának, de csalódottságot érez Skrabski Fruzsina amiatt, hogy Biszku halálával elmaradt az egykori kommunista vezető fölötti valódi igazságszolgáltatás. A Bűn és büntetlenség címmel Novák Tamással együtt dokumentumfilmet rendező, s ezzel Biszkut újra a közéletbe emelő újságíró és mandineres blogger nem híve az összeesküvés-elméleteknek, de szerinte a hivatalos szervek az ügy tologatásával egyszerűen kivárták Biszku Béla halálát.

Az elmúlt nyolc évben, amióta elkezdtetek Biszku Bélával foglalkozni, nyilván eszedbe jutott néhányszor, hogy eljön majd egyszer a halálhír ideje.

Igen. Természetesen soha nem akartam neki személyesen rosszat. Én csak azt akartam, hogy működjön az igazságszolgáltatás, szolgáltassanak igazságot Biszku Béla ügyében.

Mit érzel most?

Nagy csalódottságot. Kivárták Biszku halálát.

Az igazságszolgáltatás szervei?

Nem vagyok az összeesküvés-elméletek híve, de itt egyértelműnek látom, hogy egyszerűen nem volt meg az akarat Biszku Béla elítélésére. Csak tologatták az ügyet. Nem tudom, hogy kinek a hibája volt ez, az ügyészségé vagy a bíróságé, de az akarat, az hiányzott.

Vajon miért?

Hogy egy kommunista felelős se legyen számon kérve, hogy ne induljon be egy lavina. 

Mikor léptél utoljára kapcsolatba Biszku Bélával?

Nagyjából egy évvel ezelőtt felhívtuk őt telefonon. Egy tervezett műsor próbaadását készítettük a Biszku-ügyről, és az adás során felhívtuk Biszkut. Felvette a telefont, be is mutatkoztunk, nem rakta le a kagylót, de aztán csak hallózott. Úgy tett, mintha nem hallaná a kérdéseinket. Viszont amikor elbúcsúztunk tőle, arra már rendesen „viszonthallásra” köszöntéssel reagált.

Most, hogy Biszku Béla meghalt, mit lehetne tenni, mit látsz szükségesnek?

Én azt remélem, hogy Biszku halála után már bátrak lesznek a hivatalos szervek, ahogy a történészi szakma is. Eddig nem készült átfogó történelmi munka Biszku Béláról. Remélem, hogy most, Biszku halála után legalább erre sor fog kerülni.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/98648