Legalább hét párizsi merénylő még mindig szabadlábon van

2016. március 23. 13:01

Harminc azonosított merénylőből tizenegy már halott, tizenkettőt pedig elfogtak – közölte Manuel Valls francia miniszterelnök. Arról, hogy a párizsi elkövetők közül hányan vettek részt a brüsszeli terrortámadásokban, egyelőre nem érkezett információ.

Több mint harminc embert azonosítottak a tavalyi novemberi párizsi merényletek gyanúsítottjai közül – közölte szerdán Manuel Valls francia miniszterelnök. „Eddig több mint harminc embert azonosítottak, akinek köze lehet a párizsi merényletekhez. Tizenegyen meghaltak, tizenketten börtönben vannak, a többieket még körözik” – mondta a kormányfő az Europe1 francia kereskedelmi rádióban. „Hogy vannak-e köztük a brüsszeli merényletek elkövetői közül? Meglátjuk, a nyomozás fogja kideríteni” – tette hozzá.

A keddi brüsszeli robbantásos merényletek több mint harminc halálos és több mint kétszáz sebesült áldozatot követeltek. A támadássorozatot a párizsi merényletekhez hasonlóan az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára. „Ezeket a merényleteket Szíriából szervezték meg, ott tervelték ki. De egyértelmű, hogy egyszerre belgiumi és természetesen franciaországi bázissal. Hogy ugyanazok a csoportok? Hagyjuk meg a rendőrségi szerveknek és az igazságszolgáltatásnak, hogy kiderítse, mi történt!” – hangsúlyozta Manuel Valls. 

A belga televízió arról számolt be, hogy azonosították a brüsszeli merénylőket, köztük egy testvérpárt, a már korábban is körözött Khalid és Ibrahim el-Bakraouit. A testvérpár egyik tagja bérelte ki hamis papírokkal a belga főváros Forest nevű negyedében azt a lakást, amely feltehetőleg a novemberi párizsi terrortámadások logisztikai felelőse, az előző pénteken elfogott Salah Abdeslam rejtekhelyéül szolgált az utóbbi hónapokban. Sajtóhírek szerint ők voltak azok, akik a házkutatásnak indult múlt heti rendőrségi akció során rálőttek a nyomozókra, majd sikerrel elmenekültek a háztetőkön keresztül. Arra a kérdésre, hogy a brüsszeli robbantásokat Salah Abdeslam letartóztatására válaszul, bosszúból szervezte-e az Iszlám Állam, a francia miniszterelnök azt válaszolta: „Fogalmam sincs, de természetesen vannak szembeszökő egybeesések”.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/98362

Ajánljuk még a témában