Petőfi Sanyi kiköp

2016. március 15. 10:35

Friss Róbert
Népszava
ennek a hatalomnak semmi köze sem 1956 októberéhez (amely nem a polgári restaurációért vonult utcára), de még 1848 márciusához sem (amely meg a polgári szabadságjogokért akarta volna felakasztani nem csak a Habsburg-királyokat).

„Akiben hat éve még munkált valamiféle lelkesültség, az hat év múltán a nemzeti letargiából ébredve keserűen állapíthatja meg: ennek a hatalomnak semmi köze sem 1956 októberéhez (amely nem a polgári restaurációért vonult utcára), de még 1848 márciusához sem (amely meg a polgári szabadságjogokért akarta volna felakasztani nem csak a Habsburg-királyokat). Zavarban is van a kormány, mert valamit mondani kell ilyenkor.

A kényszeres ünnepen láthatóvá válik az, ami a hétköznapokban még egy-egy szobor felavatásának szótlan, de akaratos erőltetésének, vagy fel nem avatása elsumákolásának leplébe burkolható. Ilyenkor tisztán megmutatkozik, ennek a hatalomnak is egyetlen célja van csupán: miután nem tudja saját értékeinek a hajdanvolt polgári forradalmi célokat, nem azonosul velük, így hát kínkeservvel valahogyan viszonyulni próbál hozzájuk. Mint állítólagos polgári hatalom, a szabadság, egyenlőség, testvériség polgári eszményéhez.

Nem megy. Mondhat bármi holnap a miniszterelnök a Múzeumkertben, e kormány normál zenei »A« hangját múlt pénteken megadta Balog Zoltán, akinek nem csak hivatalából (emberminiszter), hanem hivatásából (református lelkész) is a hatalom lelkiismeretének kellene lennie. Főként, ha olyanok előtt beszél - művészek, újságírók -, akiknek gondolkodói szabadságát, nem csak a hatalommal, hanem az egész társadalommal szembeni kritikáját nem korlátozhatná, befolyásolhatná semmilyen közhatalom sem.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És képen találja Friss Róbertet...

Ez az "újságot" nem lehetne lebombázni, hogy nemzeti ünnepen ilyen címmel ír publit?

Tényleg megáll az ész!

Azért rossz modor és rossz modor között is van különbség.

Ez itten a legalja,m egy nemzeti ünnepen.

Ezért a zagyvaságért kár volt...

Mandi!!!!! Hol az Orbán beszéd?

Gondolom, most nem érnek rá itt őrjöngeni szegény puklisok, készítik a kockárdát és magukat a világraszóló tüntire, ezért nekünk nem hozzák le.
Amúgy láttam, hallgattam, minden szavával egyetértek.

Mazochizmus? :))

A legjobb, amikor valaki spekulál 56 céljairól.
A Forradalomnak egy célja volt: demokratikus többpártrendszer.
Egy általános választás megszabta volna a több párt erősorrendjét és így azt, hogy milyen rendszer jöhetett volna ki belőle.

Minden egyéb csupán a csapnivaló magyarországi spekulációs újságírás terméke, amiért jobb helyeken egy petákot se adnak a fogyasztók. Ezáltal kihalt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés