Lázár: Nem kaphat több támogatást egy menekült, mint egy magyar

2016. március 10. 21:45

A kormány régóta készpénzesíteni akarta a cafeteriát, március végéig kifizeti tartozásait a Klik, a földárverések rendben mennek, az eredetileg a bürokráciacsökkentési tervben szereplő Hagyományok Háza pedig nemzeti intézmény lesz – mondta el szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János. A miniszter hozzátette: az országban tartózkodó menekültek nem kaphatnak nagyobb támogatást, mint amennyihez egy magyar állampolgár juthat szociális alapon.

2016. március 10. 21:45

Március végéig az összes tartozását kifizeti a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) – közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos, csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Lázár emlékeztetett arra, hogy 38 milliárd forint extratámogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Klik 90 ezer lejárt számlájának kiegyenlítésére, és nyolcmilliárd forintot már kifizettek. Megemlítette azt is, hogy csökkentik a pedagógusértékeléseknél a bürokráciát.   

Hozzátette, hogy a szakminiszter szerint jövő év elejétől rendezhetik a nyugdíj előtt álló pedagógusok fizetését. Mint mondta, meg kell vizsgálni, hogyan „bukhatott ekkorát” az iskolák állam és önkormányzatok közötti, osztott fenntartása. Egyértelmű és világos felelősségi viszonyokra van szükség – jelentette ki Lázár. 

A miniszter a bürokráciacsökkentési csomagról és a háttérintézmények átalakításáról szólva beszélt arról, hogy a Hagyományok Háza a Nemzeti Színházhoz és az Operaházhoz hasonlóan a nemzeti intézmények sorába lép, a Magyar Államkincstárt pedig úgy fejlesztik, hogy az lesz az állam kifizető ügynöksége.

Régóta készpénzesíteni akarják a cafeteriát     

Régi terve a kormánynak, hogy készpénzesíti a cafeteriát – jelentette ki Lázár János a kormányfő délelőtti bejelentéséről. Az Európai Bizottság elmarasztaló döntéseiről szóval azt mondta: azok nem érintik a gyermeküdültetést, a kormányüdülők továbbra is ezt a célt szolgálják. A SZÉP-kártyával kapcsolatos kérdést nehezebbnek ítélte, mondván: vizsgálni kell a turizmusra gyakorolt hatását annak, ha az emberek járulékmentesen, készpénzben kapják meg azt a forrást, amelyet eddig a turizmusban költöttek el.     

A kormány eddig 4500 milliárd forintnyi uniós pályázatot írt ki, ami a teljes keret fele. Jelenleg háromezer milliárd forintnyi pályázat elbírálás alatt van, 500 milliárd forintról már döntöttek – ismertette.

Rendben mennek a földárverések

A földárverések újraindulása óta eltelt egy hétben 27 ezer hektár állami földet adtak el 38 milliárd forint értékben – jelentette be Lázár János, aki elmondta azt is, hogy háromezer állami pályázatbírálóra lehet szükség. A március elejétől változatlan feltételekkel folytatódó földárverések szerinte „teljesen rendezett körülmények” között zajlanak. 

A miniszter közölte, a kormány áprilisban hallgat meg egy összegző jelentést, amelyben azt mérlegelik, hogy a következő lépés mi lesz. Közben pedig folyamatosan vizsgálják annak lehetőségét, hogy miként tudják az állam által nem hasznosított területeket a gazdák rendelkezésére bocsátani. 

Németország és Törökország külön tárgyalt

Lázár János szólt arról is: ha az Európai Bizottság a jövő heti ET-ülésre javaslatot tesz az uniós kvótakérdésre és a menekültügy újjászervezésére, Magyarország önálló javaslattal él majd. Erről várhatóan jövő szerdán, rendkívüli ülésén dönt majd a kabinet. A miniszter a hétfői ülés legfontosabb hatásának a balkáni útvonal lezárását ítélte, és megjegyezte: Magyarország egy éve ezt javasolja, ugyanakkor az unió eddig tétlenkedett.

Lázár János szólt a hétfői EU-Törökország csúcstalálkozón történtek részleteiről és Orbán Viktor miniszterelnök szerepéről. A kormányfők a csúcstalálkozó kezdetekor szembesültek azzal, hogy Németország és Törökország kétoldalú különtárgyalásainak eredményeként született egy megoldási javaslat, ennek megtárgyalása vezetett ötórás „parttalan” vitához – közölte.

Nem kaphatnak több szoctámot a menekültek, mint a magyarok

Orbán Viktor és Robert Fico kijelölt szlovák miniszterelnök ezután kezdeményezte a vita felfüggesztését, a fontosnak ítélt török javaslat alapos mérlegelése érdekében. Megjegyezte: hogy a magyar kormányfő vétózott-e, arról egy „nem túl színvonalas” vita alakult ki, a döntést ugyanakkor Orbán Viktor blokkolta - jelentette ki a miniszter.   

Lázár János ismertette a kormány azon döntését is, hogy az országban ideiglenesen tartózkodók – bármilyen jogvédelemben részesülnek is – nem kaphatnak nagyobb támogatást, mint amennyihez egy magyar állampolgár juthat szociális alapon. Ahogy mindenkinek, úgy a bevándorlóknak is dolgozniuk kell - közölte.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2016. március 11. 14:00
Ezek jó döntések, egytől egyig.
Morgen
2016. március 11. 11:54
A menekültnek, amíg munkába nem áll a létszükséglet fedezése járhatna! Az öregeink halomra halnak a gondozatlanság miatt, a fiataljaink 10-12 órát dolgoznak, el kell tartanunk egy csomó szarházi pártot, mit akarnak még? Idecsődítenek egy csomó gyilkost, terroristát, nekünk meg életfogytiglan dolgoznunk kell rájuk? Csak és kizárólag az igazolhatóan életveszélyben lévőket szabad befogadni és szigorúan nemzetbiztonsági felügyelet alatt tartani. A többit vigye Merkel!
Csigorin
2016. március 11. 09:50
Vegre valaki kimondta. Az ingyen lakas meg ellatas verlazito es felhaborito mikor magunknak se jut, vagy akinek igen az a belet dolgozza ki erte. Gyorben 70ezer+rezsi egy kis garzon lakbere, ocsem pl keres 70ezret (igy mi fizetjuk a lakberet...). Akkor mire fol adnak ezt meg ingyen egy jottment bevandorlonak, mikor mi bennszulottek se jutunk hozza?
kukagyerek
2016. március 11. 08:51
"Lázár: Nem kaphat több támogatást egy menekült, mint egy magyar" --------- De annyit, mindenképpen! Sok agymosott idióta meg ezt lájkolja, mint aki nem százas.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik