Orbán párhuzamos valósága

2016. február 29. 07:50

Németh Péter
Népszava

Hadd válaszoljak Orbánnak Orbánnal, egy a vasárnapi beszédből vett idézettel: „Ideje elengednünk az illúziókat”.

„Orbán kijelentette: megtanítjuk Brüsszelnek, a migránsoknak és az embercsempészeknek is: Magyarország szuverén ország. Ráadásul egy olyan ország, amely nem tartozik senkinek, a számla kiegyenlített, hiszen a multinacionális cégek egy legyengült országba jöhettek be és építhették fel vállalataikat, hogy aztán kivigyék a profitot. Azaz az uniós támogatás, illetve a nemzetközi cégeknek általunk nyújtott lehetőség alapján kvittek vagyunk.

Eredeti gondolat, mondanám, ha a korábbi napokban már ne hallottam volna kísérletként más szájából, de az nyilván a főpróba volt.

De hagyjuk is ott, ahol van, nyilván lesznek, akik hitelt adnak az ilyen kijelentéseknek is, de tudjuk: a józan többség azért tisztában van azzal, hogy mit is jelent hazánknak az uniós támogatás, illetve mi lenne az onnan érkező pénz nélkül. És azzal is, hogy mi történne az országgal, ha a nemzetközi cégek egyszer csak hátat fordítanának nekünk. Mondom, a többség ezzel tisztában van. És ha ezt a gondolatot el is utasítja, a fő orbáni mondanivalóval egyetért. Igen, egyetért azzal, hogy a migráció súlyosan veszélyezteti Magyarország érdekeit és igaza van a miniszterelnöknek, amikor – egyes szám első személyben fogalmazva – újabb katonákat küld a határra és új védvonalakat építtet ki.

Vagyis Orbán Viktor beszédének veszélye éppen abban rejlik, hogy az általa népvándorlásnak nevezett migrációs hullámtól az emberek – mondhatni: az európai emberek többsége – tart. És ne is becsüljük le sem magát a veszélyt, sem az ilyen beszédek hatását. Azt persze nehéz megjósolni, hogy az Európai Unió rossz politikai húzásai és nehézkessége, valamint a merkeli tévedések szélsőséges bírálata mit hozhat hazánknak? Mondják: sem Brüsszel, sem Berlin nem sértődős fajta, a politika, a diplomácia nem az érzékeny lelkületű emberek világa. Vagyis egy-egy miniszterelnök hadakozása nem vezethet az adott ország megbüntetéséhez. Sokak szerint éppen ez az, amit Orbán jól felmért; a Brüsszellel és immár Merkellel szemben meghirdetett háborúja, legfeljebb belpolitikai pluszpontokat eredményez és nélkülöz minden negatív hatást. Lehet, hogy így van.

Én azonban hadd válaszoljak Orbánnak Orbánnal, egy a vasárnapi beszédből vett idézettel: »Ideje elengednünk az illúziókat«. És ezt semmiképpen ne tegyük zárójelbe…”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/97548

Ajánljuk még a témában