Závecz Research

Kutatás: A szakmunkások között a Jobbik a legnépszerűbb

2016. február 17. 14:30

A Závecz Research Piac- és Társadalomkutató méréséből az derül ki, hogy a Fidesz társadalmi beágyazottsága igen széles; 24%-nál kisebb támogatottsága egyetlen társadalmi csoportban sincs, legkevésbé a szakképzetlenek és a nyugdíjasok körében népszerű. A kutatás szerint a Jobbik a legnépszerűbb a szakmunkások körében. A politikai aktivitás ugyanakkor igen alacsony, mindössze 39 százalék – írja a Népszabadság.

A Závecz Research Piac- és Társadalomkutató mérése szerint a Fidesz vezeti a választókorú népesség körében a népszerűségi rangsort (27%), utána a Jobbik (14%), valamint az MSZP (10%) következik. A DK 5, az LMP 3, az Együtt pedig 1%-on áll — derül ki a NOL által közölt cikkből. Az elemzés kiemeli, hogy a politikai aktivitás mértéke igen alacsony, mindössze 39 százalék, emiatt a biztos pártválasztókról alkotott statisztika nem igazán jelentőségteljes. Erre utal az is, hogy a szavazásra jogosultak harmadának nincs kedvelt pártja.

A Fidesz támogatottsága igen széles: 24 százaléknál kisebb támogatottsága egyetlen társadalmi csoportban sincs, legkevésbé még a szakképzetlenek és a nyugdíjasok körében népszerű. A diplomások és az aktív szellemi dolgozók azonban 36, illetve 34 százalékban a kormánypárt mögött állnak.

A Jobbik támogatói elsősorban a szakmunkások és a fiatalok közül kerülnek ki, előbbiek támogatása tekintetében meg is előzi a Fideszt. Az MSZP a nyugdíjasok körében képes tartani a lépést a Fidesszel; azonban minél fiatalabb korosztályról van szó, annál kisebb a támogatottsága: a húszéves korosztály körében például mindössze két százalékon áll.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/97209

Ajánljuk még a témában