Bernie for President?

2016. február 17. 9:45

Hegyi Gyula
Népszava
Magyarországon láthatóan a demokratikus média többsége sem tudja hova tenni Bernie Sanders amerikai elnökjelöltségét és kezdeti sikereit.

Bernie Sanders természetesen nem kommunista és szocialistának is csak a szó skandináv értelmében mondható. Fő mondandója a túlzott egyenlőtlenség és a pénzügyi spekuláció elleni harc, az általános egészségügyi biztosítás, a lecsúszó középosztály és a fiatalok helyzetének a javítása. Több mint egymillióan járultak hozzá máris a kampányköltségeihez, rendkívül népszerű a neten, és tízezres nagygyűlésein főleg a fiatalok vesznek részt.

Alighanem a magyar baloldal is tanulhatna tőle. Ha egy amerikai elnökjelölt bátran beszél az amerikai kapitalizmus rendszerszerű hibáiról, akkor nálunk sem lenne szentségtörés kimondani, hogy a kapitalizmus jelenlegi magyarországi formája ellentétes a közjóval, a magyar társadalom érdekeivel. Sokkal egyenlőbb és szociálisabb rendszerre van szükségünk, és a kiábrándult, vagy eleve közönyös milliókat csak egy ilyen programmal lehetne megnyerni a változáshoz.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magyarországon már a demokratikus media is szégyenli ami Amerikában folyik demokratikus politizálás címén.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés