Fegyverszünetet jöhet Szíriában

2016. február 12. 9:17
Fegyverszüneti megállapodás született Azsad rezsimje és a fegyveres ellenzék között péntek hajnalban. Az egyezmény értelmében a szír kormány megnyitja határait a szegélyszállítmányok előtt. Az ideiglenes béke egy hét múlva lép életbe, betartását egy nemzetközi csoport ellenőrzi majd.

Fegyverszüneti megállapodás született Bassár el-Aszad rezsimje és a fegyveres ellenzék között péntek hajnalban a szíriai rendezésről szóló müncheni találkozón.

Az egyezmény értelmében a kormányhadsereg és az ellenzék felfüggeszti a fegyveres harcokat, a szír kormánynak pedig meg kell nyitnia határait a segélyszállítmányok előtt.

Az amerikai külügyminiszter szerint az Aszad-rezsim lázadók elleni offenzívájából megint az Iszlám Állam profitált – derül ki az Euronews tudósításából. Kijelentette: a rezsim nemzetközi jogot sértett azzal, hogy a lázadó városok kiéheztetésével próbálta megadásra kényszeríteni az ellenfelét, ezzel pedig segítette a terrorszervezet megerősödését.

A harcok tovább folytatódnak a terrorszervezetek ellen

A harcok tovább folytatódnak az ENSZ által terrorszervezeteknek tartott Iszlám Állam és az al-Nuszra Front ellen.

A fegyverszünetnek egyenlőre nem része az orosz légierő, így az oroszok tovább folytatják a légitámadásokat a terrorszervezetek ellen.

Egy hét múlva lép életbe a fegyverszünet

A fegyverszünet – mely csak ideiglenes békét jelent – egy hét múlva lép életbe, addig egy ENSZ munkacsoport a tartósabb béke kidolgozásán fog munkálkodni.

A megállapodás betartását egy Egyesült Államok és Oroszország által vezetett nemzetközi csoport ellenőrzi majd, melynek titkári feladatait az ENSZ látja el.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés