Földárverések: 5 dolog, amire nincs magyarázat

2016. január 20. 12:27

Vegyük sorra, hogy mi az az öt dolog, amire nincs valódi magyarázat a földárverések körül!

2016. január 20. 12:27
Borbás Barna
Válasz.hu

„A rendszer már az első napokban mutatott működési zavarokat, néhány hét múlva pedig az összes árnyoldala láthatóvá vált. Vegyük sorra, hogy mi az az öt dolog, amire nincs valódi magyarázat a földárverések körül!

1. Időzítés. A kapkodás nyilvánvaló jele, hogy úgy vertek dobra az összes földből mintegy 145 ezer hektárt, hogy azokon hosszú távra – akár 2051-ig – lekötött bérleti szerződés van, magyarán az új tulajdonos alkalmasint évekig nem képes érdemben hozzáférni új szerzeményéhez, hiszen más műveli. A hosszú távú bérleti szerződés az egyik ok, ami miatt több helyen az árverés érdektelenségbe fulladt. A kormány próbálta orvosolni a dolgot: jogászi kapkodás indult, hogy lehetővé tegyék a bérleti szerződések módosítását. Nehéz ügy: a korábbi rendszert kétharmaddal betonozta be fideszes többség, a kétharmad azonban a tavalyi időközin elveszett. (Amúgy, persze, van magyarázat az időzítésre, hiszen a bérleti szerződések tetemes része Simicska-érdekeltségeknél van. Kérdés, hogy földügyi simicskátlanítás mennyit tesz hozzá a közügyeinkhez.)

2. Árazás. Csak sejtéseink vannak, hogy pontosan mi alapján kerül a föld annyiba, amennyibe. Egy hektár egy- és négymillió forint között bárhol lehet, a licitálni vágyók sokszor értetlenül álltak a kikiáltási árak előtt, hogy a Nemzeti Földalapkezelő pontosan miért oda lőtte be az árat, ahova.

3. Az »aranykalászos gazdák« vizsgája. Az úgynevezett aranykalászos vizsga segítségével az is földművessé emelkedhetett, aki még életében egy percet sem gazdálkodott. (Ajánlott olvasnivaló itt.) Vagyis az árveréseken való részvétel szigorú feltételeinek egyike viszonylag könnyen kijátszható. A kiskapu létezését Győrffy Balázs fideszes képviselő sem tagadta a nekünk adott interjúban, sőt szakmai prostitúciónak nevezte azt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2016. január 20. 21:15
Milyen a fideszes földáRverés? FöldáTverés.
=nessuno=
2016. január 20. 20:41
Az állami földalap kiprivatizálása nemzetellenes bűn. Egy évvel ezelőtt még a fideszesek sem tudták, hogy el fogják adni. Akkor még a 20 éves bérbeadás volt a sláger, aztán jobban nekibátorodtak, ahogy az EU a háttérben munkálkodik a földtörvény átalakíttatásán. Ezért sürgős a "kiárusítás". Valódi bevétel, amit hangoztatnak az nincs, mert az állam hitelezi meg a vételárat. A 10-20% önrész ami befolyik. Nyilvánosak az NFA honlapján, hogy ki nyerte el. Jó olvasgatást! ;)
madarasi.abel
2016. január 20. 14:18
Látom, akadnak, akik még ezt is mentegetni próbálják. - Miért kellett olyan sürgősen lebonyolítani az egészet? Nyáron kezdtek el ötletelni, mostanra már el is adtak egy valag földet. - Milyen társadalmi haszonnal jár, ha olyan földeket is eladnak, amire érvényes bérleti szerződés van akár 20 évig is? - Miért nem teremtettek olyan pályázati feltételeket, hogy csak azok tudjanak földet szerezni, akik tényleg maguk művelnék a földet (a pesti "aranykalászos" ügyvédek, orvosok, politikusok pl. hogy maradhattak bent a szórásban)? és így tovább. A következő körben meg jönnek a halastavak, az erdőgazdaságok. Kíváncsi leszek, azokat is meg fogják-e tudni magyarázni az áljobberek. Vagyis dehogy vagyok kíváncsi: tudom, hogy megmagyarázzák. Magyarországon minden a lehető legjobban működik, a lehetőségekhez képest, a kormány sosem hibázik, az ellenzék meg csak karót köt a kerékhez.
Berecskereki
2016. január 20. 13:23
Úgy látszik a szerző sem gazdálkodott az agrárgazdaságban egy percet sem, és nagy valószínűsége "Aranykalászos" vizsgával sem rendelkezik mégis cikket ír róla. 1. Időzítés. Bármikor történik hasonló felvetést akkor is lehet tenni. 2. Árazás. A föld ára meghatározása nem HA-ra, hanem aranykorona értékre történik , melyet befolyásol a föld minősége, besorolása, fekvése, nagysága és még pár tényező. Az aranya korona ár pedig jelenleg 70-80 ezer forintról indul. Így az egy AK6HA értékű gyep hektáronként 80 ezer forint, a 20 AK értékű szántóföld pedig 1,6 millió forintba. 3.Aranykalászos tanfolyam. Számos tanfolyam létezik, amely szakképesítést biztosít. Miért pont ez lenne a probléma? Ugyancsak számtalan távoktatás létezik, amely megfelelő képzettséget biztosít. Mi ebben a probléma? A pályázatkészítés során több olyan nappali tagozaton végzett agrármérnökkel dolgoztam, készítettem pályázatot, akivel megkínlódtam a szakmai üzleti terv készítése során. Ugyanakkor volt olyan is, akinek csak Arakalászos végzettsége volt - még középiskolája sem - és 1 órán belül elkészítettük vele a szakmai részt. 4. 300 HA. A háromszáz HA egyéni gazdálkodóra, őstermelőre vonatkozik. Egy családon belül, rokonságon belül akár mindenki lehet őstermelő, egyéni vállalkozó, ha kiváltja az engedélyt. 5. Ürességtől kongó árverések. Tényleg? Akkor ezek szerint mégsem tülekednek olyan sokan az "olcsó" földért? "Meg lehetett volna oldani, hogy csak az licitálhasson, aki maga műveli a birtokot, nem pedig bérbe adja, ám ez a megkötés nem került a feltételek közé." - állítja a szerző. Én pedig azt kérdezem: Ki az a bolond aki azért vásárol termőföldet, hogy bérbe adva az évenkénti hasznot a bérlő arassa le?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik