Azért a százalék számítás nem rocket science!

2015. december 14. 11:59

Aszódi Attila
Láncreakció
Lezárt ügy dokumentumait hozta nyilvánosságra Jávor Benedek, ráadásul a magyar kormány jóváhagyásával.
„Lezárt ügy dokumentumait hozta nyilvánosságra Jávor Benedek, ráadásul a magyar Kormány jóváhagyásával.

A Paks II. projekt Euratom Egyezmény 41. cikkelye szerinti bejelentését a magyar Kormány 2014. augusztusában küldte meg az Európai Bizottságnak. Több levélváltás és személyes konzultációk után a Bizottság 2015. szeptemberében arról tájékoztatta a Kormányt, hogy a Paks II. projekt teljesíti az Euratom Egyezmény célkitűzéseit, így a Bizottság a 41. cikkely szerinti bejelentést elfogadta. Erről akkor a magyar közvéleményt is tájékoztattuk.

Jávor Benedek 2015. december 3-án szenzációként bejelentett 200 oldalnyi dokumentum »kiszivárogtatása« nem más, mint azon iratok közzététele, amelyek a 41. cikkely szerinti eljárásban a magyar fél és az Európai Bizottság kommunikációjában keletkeztek. A dokumentumok harmadik félnek történő átadásához a Bizottság korábban megkérte a magyar Kormány hozzájárulását, ugyanis az Egyezmény 44. cikkelye így fogalmaz:

A Bizottság a vele közölt beruházási projekteket az érintett tagállamok, személyek és vállalkozások jóváhagyásával közzéteheti.

Ennek a rendelkezésnek a bázisán a magyar fél a hozzájárulását nagy örömmel azzal a céllal adta meg, hogy a dokumentumokat a közvélemény megismerhesse.

Jávor Benedek szakmainak álcázott ellenvetései nem megalapozottak. Jól mutatja ezt az a körülmény, hogy az orosz hitel lehívására vonatkozó feltételek teljes egészében nyilvánosak, hiszen a finanszírozási államközi egyezményt a Parlament megvitatta, és a2014. évi XXIV. törvény formájában kihirdette - nyilvános információról van tehát szó. Az EP képviselő szakmai felkészültségét az is kiválóan bizonyítja, hogy nem tudja kiszámolni 10 milliárd Euro 5%-ának 0,25%-át, az ugyanis 100-szor kisebb összeg, mint amit ő állít. Nem atomfizika ez, hanem egyszerű matematika. Természetesen a műszaki, nukleáris biztonsági, hulladékkezelési és gazdasági kérdésekben is az uniós előírásokat betartva járunk el.

Az itt tárgyalt dokumentumokat, az azokban foglalt szakmai információkat, érveket az Európai Bizottság – több főigazgatóság bevonásával – egy éven keresztül elemezte és végül elfogadta. Ha Jávor Benedek ezzel vitatkozik, valójában nem a magyar Kormánnyal, hanem az Európai Bizottság apparátusával áll vitában. Hogy miért megalapozatlanok Jávor Benedek kijelentései az anyaggal kapcsolatban, később részletesebben is ki fogom fejteni itt a blogomon.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Néha, arra a kérdésre, milyen itallal kínálhatnak, eleresztem azt a viccet, hogy 'mindegy, csak ártson'.
Úgy látszik ez EP képviselő jelöltek esetében is előfordul.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés