Nem sokra viszi az MSZP a demagóg jelszavak köztudatba dobásával

2015. december 7. 15:13

Pozsgay Imre
SzegedMa
A korábbi kormányzati szakaszokkal – a Horn-, a Medgyessy-, a Gyurcsány-kormányok – kapcsolatos magatartásuk még a saját tagságukat is elriasztotta az MSZP-től.

- Mit üzen ma az MSZP a választóknak? Program az, hogy ötven százalék fizetésemelést akarunk?

- Nem, mert demagóg jelszavakat könnyű bedobni a köztudatba. A népszerűségi adatokból is kiderül, hogy ezzel nem sokra mennek, továbbra is csökken a népszerűségük. Ugyanakkor a korábbi kormányzati szakaszokkal – a Horn-, a Medgyessy-, a Gyurcsány-kormányok – kapcsolatos magatartásuk még a saját tagságukat is elriasztotta az MSZP-től.

- Mit gondol a baloldal migrációval kapcsolatos állásfoglalásáról?

- Ebben is van egy furcsa magatartásbeli kérdés, ha a kormány a migráció ellen van, akkor szerintük feltétlenül a kormánnyal szemben szükséges szót váltani, fellépni. Viszont az most már nap mint nap igazolódik, hogy azok az erők, akik korábban Orbán Viktort mocskolták, most az ő szavait adják vissza. Hiszen rájöttek, főleg a párizsi terrortámadás után, hogy a veszély nőtt, a remélhető haszon viszont elmaradhat.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Nem sokra viszi az MSZP a demagóg jelszavak köztudatba dobásával"

LOL

Tévedés. Nagyon sokra viszi, mert egyre jobban konvergálnak a nulla ponthoz, mint Gyurcsány Ferenc gazdaságpolitikája.

Gerő Ernőék külön bejáratú házi tanítója megszólalt.

Tudja amúgy valaki, hogy 1956-ban merre járt és mit is csinált??

1957-ben nevezik ki ugyanis az MSZMP Bács-Kiskun Megyei Bizottsága Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetemének az igazgatójának. A forradalom leverését követően!!

Mint fent is írtam előbb, én csak azt szeretném tudni, hogy 1956-ban merre járt és mit csinált.

Ha van befolyása Pozsgaynak, felvethetné:
J. Carter és M. Gorbacsov kitüntetését.
Direkt, indirekt formában mindketten hozzájárultak a szovjet birodalomból való kiszabadulásunkhoz.
Mint ahogy Pozsgay Imre is hozzájárult ehhez, HNF-elnökként, ill. KB tagként.
Kiszabadultunk, írtam, mert: nem felszabadultunk!
De ez messze nem az említett három úr bűne.

Mert felakasztották öket.

Nem sokra viszi az MSZP (pont)

Kissé komikus, amikor Pozsgay kapcsán, annak politikai metamorfózisát kérik számon. Akkor, amikor a politikai sakktáblán szereplők többsége esetében a politikai pálfordulások sorozata figyelhető meg.

A magyar politikában a múlt és a jelen kéz a kézben jár, sajátos egyveleget képez. A "családi albumból" a legtöbb politikus elő tud venni olyan képet, amelyik konform az éppen aktuális kurzussal.

Egy fogadáson - nem kitüntetések, díjak átadásáról volt szó, nem a hűséges kutyusoknak szólt, de jellegénél fogva elbírta az akkor regnáló köztársasági elnök jelenlétét - megkérdeztem Gönc árpádtól, hogy mikor tisztul meg a múlt ellentmondásaitól a közélet.

Azt válaszolta, hogy ahhoz még egy-két generációnak teljesen ki kell válnia, s ebbe beleértette az elnöksége idején fiatalnak tekinthető generációt is.

A rendszerek lebontásában azért nem mindenki vesz részt egyformán. A többség figyelte a hatalom reakciót, s nem merte átlépni a demarkációs vonalat, a láthatatlan , de sugallt határokat. A társadalom többsége számító, gyáva nyuszi volt. Legfeljebb a kocsmában szidta Kádárt, mert a végén azért már nem csuktak le senkit sem.

A pártvezetésben egyedül Pozsgay volt az, aki mind a mai napig vállalva múltját - csak egy ellenpéldaként hagy hozzam fel Szekeres elvtársat, aki a Népszabadság hasábjain kifejtette, hogy Ő mindig is a kapitalizmus életképességében hitt, majd Hámori Csaba elvtárs, aki kifejtette, hogy Ő jó kapitalista, mert hát merő véletlenből megszerzett cégében több, mint száz embernek ad munkát, a Caolát megszerző KISZ KB titkárról már nem is ejtenék szót - egyedüliként felismerte a változás szükségességét, s védőhálót font a reformok mellett elkötelezett értelmiségiek fölé.

Akkor is, amikor Grósz fehérterrort vizionált. Pozsgay egy megkérdőjelezhetetlen intellektus, s csak megbecsülést érdemel azért, hogy saját elhatározásából és nem a többiekre jellemző olcsó karrierizmusból, szabadrablási ösztönöktől vezérelve volt képes átértékelni önmagát.

Az SZDSZ megérezte, hogy Pozsgay elsősorban rájuk jelenti a legnagyobb veszélyt. Pozsgaynak volt/van gerince, koherens nézetrendszere, a maga változásaival egyetemben.

Pozsgay letette a maga tégláját a Kádár rendszer lebontása és az új demokrácia felépítése terén. nem az Ő hibája, hogy nem történt valódi rendszerváltás, s a történések csak a hordalékot hozták a felszínre.

Azok szidják Pozsgayt, akik intellektuálisan a bokájáig sem érnek.

Ja, persze a téma az MSZP lenne, hát rájuk már kár vesztegetni a szót...

Valaki, aki akkor indult el a damaszkuszi úton, amikor ott még nem volt nagy a forgalom.

Hogy kit nevezhetünk úrnak,vagy éppen börtön ügynöknek, komcsi kaméleonnak, az nézőpont, politikai ízlés dolga,no meg a tényeké.

Látod milyen jó, hogy demokrácia van, szabadon választhatsz Te is a palettán, de a demokráciához az is hozzátartozik, hogy jelzők nélkül tiszteletben tartod mások választását. Máskülönben elbeszélünk egymás mellett, pedig jó lenne megtalálni a legkisebb közös többszöröst.

Ha gyűlölsz másokat, hogyan várod el, hogy Téged se gyűlöljenek?

Akár hivatkozhatnék az ünnepekre - Hanuka, Advent- is, hozzájuk is méltatlan az emberi hang meghaladása.

https://youtu.be/BHUs42UBnkQ

Pozsgay helyes megítélését nagyban segíti e videó.
Ő nem elvtárs.
Ő egy úr.
(Voltak - vannak ilyenek is, nemcsak a potyaleső párttagok.
Az ország a háború utáni felépülése egy őrült ideológia alatt nem lett volna lehetséges, ha a pártvezetésben nem lett volna néhány értelmes ember is.)

Erről nincs szó. De az igaz, hogy Kádár kedvelte, mint olyan fiatal kommunistát, aki g_o_n_d_o_l_k_o_d_n_i is tudott. Csak hát a rendszer számára veszélyes gondolatai is támadtak. Egyszer, a nyolcvanas évek elején, a BBC tudósítójának kifejtette, ha a magyar nép a rendszer ellen fordul, ő a néppel tart.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés