Csak károgás?

2015. december 1. 7:25

Nagy Áron
Magyar Nemzet
Ma még kevesen érzik a párizsi klímacsúcs valódi súlyát. A tegnap kezdődött és december 11-ig tartó konferencia jelentőségét csak gyermekeink és unokáink fogják fölismerni.

E baljóslatok nem »unatkozó« természetvédőktől származnak, hanem vezető tudósaink kutatási eredményeinek szintéziseként jöttek létre. Persze, mint mindent, ezen állításokat is meg lehet kérdőjelezni, de ne feledjük: az érdemi vitának csaknem olyan szigorú szabályai vannak, mint a tudományosságnak. Ha csak ebből indulunk ki, akár optimisták is lehetnénk, hisz épeszű politikus nem söpörheti le az asztalán heverő szakértői véleményeket. Különösen nem akkor, ha egy kérdésben olyan széles körű egyetértés mutatkozik, mint amilyet az éghajlatváltozás és az emberi tevékenység kapcsolatának megítélésében láthatunk. Ám a mindennapok tapasztalatai okkal-joggal tesznek sokakat nyugtalanná.

Bár a Sintra, egy finn kutatóintézet szakemberei szerint a bevált nemzeti emisszió-csökkentési stratégiák világméretű alkalmazásával 25 százalékkal lehetne leszorítani az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ra, ám kevés jel utal arra, hogy a hangzatos ígéreteknél messzebbre jutunk. Hisz a politikai gondolkodásban jobbára csak a máról holnapra szavazatra váltható akciók és a rövid távú gazdasági érdekek nyomnak valamit a latban.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

KORRUPCIÓELLENES ÜGYÉSZSÉGET MAGYARORSZÁGON!

Hogy a közélet is tisztább legyen!

A klíma folyton változik. Kicsi olyannak érzem ezt az egészet, mintha azért rendeznénk konferenciát, hogy a Föld ne forogjon a tengelye körül.

Másrészt az emberi tevékenység valóban kihat a bolygóra, ezzel kapcsolatban azonban az a leghatékonyabb, ha az emberiség nem sokasodik tovább. Ha valaki sokat tett ezért, az a kínai egyke program volt. Megközelítőleg 300-400 millió meg nem született gyereket lehet a számlájára írni, és ez demokráciákban nem lett volna kivitelezhető.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés