Nem tudsz elvonulni a háború elől

2015. november 24. 10:56

Pál Benedek
Danube Institute

A borzasztó igazság az, hogy a terrorizmus működik. Nyugodtan tudunk ma este aludni? Ki tudja elkerülni a lopakodó félelmet, hogy itt is megtörténhet?

„Lehet, hogy téged nem érdekel a háború, de te érdekled a háborút. A párizsi támadások komoly tanulságokkal szolgálnak a Nyugat számára. Az iszlamisták azért támadtak, mert utálják azt, ami a Nyugat és azt, ahogy Nyugaton lehet élni. A bezárkózás nem csak a terroristák győzelmét jelentené, hanem azoknak az értékeknek és erényeknek a megtagadását jelentené, amiért Európa harcolt, írja Alex Massie a The Spectator honlapján megjelent véleménycikkében.

Együtt könnyezünk Franciaországgal a napokban. A bánat könnyei mellett azonban ott van elkerülhetetlenül a harag is. A könnyek mögött pedig ott bujkál a rádöbbenés rémisztő érzése, hogy ezek az események újra meg fognak történni, kezdi írását Alex Massie. Máshol már régóta történnek ilyen események. A párizsi támadások mellett merénylet történt Bejrútban is, ahol 41 ember halt meg. Az Iszlám Állam számára a távolság nem számít.

Alex Massie szerint a borzasztó igazság az, hogy a terrorizmus működik. Nyugodtan tudunk ma este aludni? Ki tudja elkerülni a lopakodó félelmet, hogy itt is megtörténhet? Csupán idő kérdése. A titkosszolgálatok mindent megtesznek, de nem lehetnek állandóan tökéletesek. Mindent nem tudunk megtenni, véli Massie.

Az Iszlám Állam közleményéből nyilvánvalóvá válik: lehet, hogy téged a háború nem érdekel, de te kétségkívül érdekled a háborút. Maisse szerint sokan figyelmeztetnek majd az események túlreagálása ellen. Ő azonban úgy látja, hogy ez lehetetlen. Szerinte végre rádöbbentünk a valóságra, hogy az Iszlám Államot el kell törölni a föld színéről, mivel semmiféle kompromisszum nem képzelhető el azzal a szellemiséggel, ami ezek mögött a gyilkosságok mögött van.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/94504

Ajánljuk még a témában