A kerítésnél csak jobb megoldás létezik

2015. november 5. 9:56

Szigetvári Viktor
Szigetvári Viktor blogja
Mi, az Együttben azt gondoljuk, hogy a kerítésnél csak jobb megoldás létezik. Az etnicista, nemzeti önzésbe bugyolált fideszes gyávaság embertelen, és nem szolgálja a magyar társadalom biztonságának megerősítését sem.

„Tisztelt Elnök Úr! Kedves József!

Engedd meg, hogy jelen nyílt levél formájában kérjek tájékoztatást az elmúlt napok fejleményei után a Magyar Szocialista Párt (MSZP) menedékkérőket érintő politikai álláspontjáról!

A 2018as kormányváltásra képes új magyar ellenzék megteremtése szempontjából fontos kérdésnek tekintem, hogy a magyar baloldal és a politikai centrum pártjai miként vélekednek erről a válsághelyzetről, amely minden korábbinál nagyobb próbatétel elé állította az Európai Uniót (EU) és ennek tagországaként hazánkat, Magyarországot is. Az elmúlt hónapokban nyilvános nyilatkozatok formájában megismerhettük az MSZP álláspontját, amelyet a párt »pozitív semlegességnek« nevezett. Az Együtt aktivistái és vezetői ezzel párhuzamosan az ország számos városában találkoztak szocialista politikusokkal és aktivistákkal miközben civil szervezetek által szervezett, a menekülteket segélyező önkéntes munkát végeztek. Kifejezetten jó példája volt ennek a szegedi együttműködés, ahol kollégáink és szimpatizánsaink a város polgármesterével, Botka Lászlóval közösen, egyeztetve vették ki a részüket a hazájukat nem önszántukból elhagyó menedékkérőknek nyújtott segítségből.

Mindezek után szomorú meglepetéssel hallottam Hiller István e heti nyilatkozatait. Az MSZP volt elnöke, jelenlegi országgyűlési képviselője és a Parlament egyik alelnöke a korábbiakban megfogalmazott szocialista állásponthoz képest úgy fogalmazott, amivel tovább közelítette álláspontját a Fideszéhez, haladva tovább a »pozitív semlegesség« által kikövezett úton. A volt pártelnök egyik nyilatkozata szerint jelenleg nincs jobb megoldás a hazánk határaira épített kerítésnél, és amíg valaki nem mond ennél jobbat, addig el kell fogadni a kerítés szükségességét. Egy másik nyilatkozatában az Országgyűlés szocialista alelnöke úgy fogalmazott, hogy egyelőre nem lehet kizárni azt sem, hogy »valamiféle koordináció« áll a napjainkban látható népvándorlási folyamat mögött.

Mi, az Együttben azt gondoljuk, hogy a kerítésnél csak jobb megoldás létezik. Az etnicista, nemzeti önzésbe bugyolált fideszes gyávaság embertelen, és nem szolgálja a magyar társadalom biztonságának megerősítését sem. Az nem megoldás, hogy máshova szorítjuk a menekülőket, mert így csak áttoljuk a problémát, ami ettől még nem múlik el. Ha mindenki így járna el, akkor pedig csak emberhalál lenne a következmény.

Menekültügyben van józan középút, amely a többségi magyar társadalom számára biztonságot, a menedékkérők számára pedig emberséges megoldást jelent. Ebben a szellemben dolgoztuk ki négy pilléren nyugvó szakpolitikai javaslatunkat, Több emberség, nagyobb biztonság címmel (http://egyuttpart.hu/tobbembersegnagyobbbiztonsag/). Az Együtt azt javasolja, hogy Magyarország az idén 10 ezer, jövőre pedig további 5 ezer menekültet fogadjon be önkéntesen és tartósan, mert hazánknak szüksége van arra, hogy új munkavállalókat szerezzen, amivel fenntarthatóvá teheti nyugdíj és szociális rendszerét. Pártunk e mellett támogatja a kötelező kvóták tehermegosztó javaslatát, és hibának tartja, hogy ezt a magyar kormány elutasítja. Magyarországnak erkölcsi kötelessége is a menekültek befogadása, hiszen jelenleg minden jóérzésű magyar ember szégyenkezni kényszerül Orbán Viktor embertelen tevékenysége miatt.

Az Együtt elnökeként meggyőződésem, hogy Magyarország egyik legfontosabb nemzetközi szövetségeseként a menekültkérdés kezelésében Angela Merkel német kancellár asszonynak van alapvetően igazsága. Az ő küzdelme az önző európai nemzetállamokkal a mi küzdelmünk is. Angela Merkel felelősen néz szembe a világgazdasági válság utáni stagnálástól is megtört európai társadalmak megrettentségével és elbizonytalanodottságával a menekültválság kapcsán. Álláspontja azon nyomás alatt formálódik, amely mindannyiunk vállát nyomja: hogyan lehet olyan, egyszerre biztonságot teremtő és emberséges megoldást találni, amely figyelembe veszi a Genfi Konvencióból következő nemzetközi jogi kötelezettségeket, és valódi választ ad a problémára. Ennek része a származási országok válságainak csillapítása, a Törökországpolitika átalakítása, az uniós menekültügy intézményrendszer módosítása és a kötelező kvóták – Együtt által is támogatott – bevezetése. Merkel kancellár mindvégig arra törekedett, hogy saját társadalmának hangulatváltozásait is figyelembe véve hosszú távú megoldást ajánljon minden uniós tagország, és ennek részeként Németország számára is. A német álláspont az eljárásjogi szigorítások ellenére mindvégig a befogadó politikát képviselte. Annak figyelembe vétele mellett, hogy a multikulturalizmus válságára és kudarcaira reagálva sem párhuzamos társadalmak, sem pedig elzárkózó kisebbségek kialakítása nem megengedhető. Ugyanakkor a kerítéssel kapcsolatosan több uniós és tagállami vezető mindig világosan fogalmazott: a kerítés rossz megoldás, mert csak a szomszédos országokra tolja a problémákat.

A német koalíciós kormányban a Szociáldemokrata Párt is osztja a lényegi kérdésekben a kancellár álláspontját. E párt az MSZP nemzetközi szövetségese. Az Európai Parlamentben az S&D frakció – amelynek tagjai az MSZP EPképviselői is – közös, európai cselekvésre szólított fel minden tagállamot. Gianni Pitella elnök úr több nyilatkozatában is felhívta a figyelmet az Orbánkormány kerítésépítési akciójához hasonlatos, egyoldalú lépések elkerülésének fontosságára, és a közösen elfogadott uniós szabályok emberséges betartására.

Elnök Úr!

Mindezek alapján az alábbiakban foglaltak szerint szeretném kérdezni Önt az MSZP hivatalos álláspontjáról.

Helyes vagy helytelen, célszerű vagy célszerűtlen intézkedésnek tekintik az orbáni kerítésépítési politikát?

A minden uniós polgárt közösen érintő menekültválság okai között milyen, nyilvánosan fel nem fedezhető »koordinációt« észlel a válság eszkalálásában az MSZP?

A menedékkérőket érintően támogatjae az MSZP a Fidesz nemzetközi jogot sértő gyakorlatát, amely 2015. szeptember 15ével lépett hatályba, és azóta hazánk az alapvető emberi jogokat is megtagadja a menedékkérőktől?

»pozitív semlegességnek« nevezett álláspont után várhatóe még, hogy az MSZP újabb fordulatot hajt végre a menekültválság kezelésében? Amennyiben igen, az miként szolgálja egy új magyar ellenzék megteremtését?

Az Együtt álláspontja szerint, Orbán már jó néhány hónapja Putyin kottájából énekel, és erőlteti az EU szétverésének politikáját. A magyar emberek új ellenzéket akarnak 2018ra. Ehhez mindenkinek változnia kell. De ez a változás nem jelentheti azt, hogy az MSZP immár támogatja az embertelen orbáni kerítésépítést.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A kerítésnél csak jobb megoldás létezik" az orrturkálás.

"Az Együtt elnökeként meggyőződésem, hogy Magyarország egyik legfontosabb nemzetközi szövetségeseként a menekültkérdés kezelésében Angela Merkel német kancellár asszonynak van alapvetően igazsága."

Az Együtt elnökeként könnyű egyedül maradni..

Na Ja! Lendvai anyú úgy gondolkodik, mint Fayman aki roham tempóban szerezte be a NATO dotokat attól a német cégtől aki nagypofával hirdette, hogy Ő nem szállitott a magyaroknak ezekből a termékekből, mert embertelenek tartja a kerités épitését a határok megvédése szempontjából.

Lendvai mamuci a széljárás megváltozott már a nagy szocialista összeborulásban is homok került a gépezetbe. Gabriell elvtárs már más írányvonalat adott ki ahol a konzervativok ellen már nem a kerités a fő írány.

Úgy látszik, hogy az mszp vette az adást, míg az Együtt(USA bérenc) még mindig a gazdik nótáját fújja.

Válaszok:
bini | 2015. november 5. 10:25

Bocsi Szigetvárira gondoltam, de érvényes Lendvaira is.

Mondjátok.

Már Európában senki nem mondja, aki komolyan veszi önmagát, de ti csak mondjátok.

Mit ütöd bele az orrod! :) a nagyok dolgába!
Még saját magatokat sem sikerült felépíteni! Együtt.

Mi, Szigetvári Viktor, úgy gondoljuk....

Nem ez a nagy politikai stratéga találta ki Baynaut meg Falusit is mint nyerő figurákat?

"A kerítésnél csak jobb megoldás létezik"

Szigetvári inkább lövetne. Régi bolsi módszer.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés