Megrovás

2006 újratöltve: megrovást kapott Gergényi Péter

2015. október 29. 12:31

A legenyhébb szankcióban, megrovásban részesítette Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányt és egy vádlott-társát a Fővárosi Törvényszék a 2006 őszi eseményekkel kapcsolatban. Bene László volt országos főkapitány esetében a bíróság megszüntette az eljárást. Az ítélet elsőfokú, nem jogerős.

Gergényi Péter volt budapesti főkapitányt és egyik vádlott-társát a legenyhébb szankcióban, megrovásban részesítette a 2006 őszi eseményekkel összefüggésben mulasztással elkövetett katonai bűncselekmények miatt a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős döntésével.

„Gergényi Péter nyugállományú rendőrvezérőrnagy, másodrendű vádlott bűnös elöljárói intézkedés elmulasztásának bűntettében, ezért megrovásban részesíti a bíróság. A vádlottat kötelezi, hogy 69 584 forint bűnügyi költséget az államnak térítsen meg” – közölte Kiss Károly bíró a Hír TV tudósítása szerint.

Tizenkét további megvádolt rendőrtiszt, köztük Bene László volt országos főkapitány esetében a bíróság megszüntette az eljárást.

A volt budapesti főkapitány mellett a negyedrendű vádlott, a tévészékház ostrománál a rendőri erők helyszínparancsnoka kapott megrovást.

Az ügyészség a tévészékház ostrománál és az azt követő napokban, illetve október 23-án a főváros utcáin történtekkel kapcsolatban jobbára mulasztással elkövetett katonai bűncselekmények miatt emelt vádat három rendőr tábornok, köztük Bene László akkori országos és Gergényi Péter akkori budapesti főkapitány, valamint egytucatnyi rendőr ellen.

A vádlottak zömmel tagadták bűnösségüket. A büntetőper két éve kezdődött, több mint száz tárgyalást tartottak. 

Az ügyész vádbeszédében jobbára felfüggesztett szabadságvesztést, a védők felmentést kértek.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/93267

Ajánljuk még a témában