Mars a Marsra!

2015. szeptember 30. 09:13

Palugyai István
Népszabadság Online

Jóllehet sokan nincsenek tisztában a jelentőségével, mégis volt valami rendkívüli a hírben. Valami olyasmi, ami az emberekben múltunk, jövőnk, hitünk, egyszóval létezésünk alapkérdéseit bolygatta meg.

„Legutóbb három éve szellőztették meg, hogy nagy bejelentés várható a Curiosity Marsjáróval kapcsolatban. Mindenki azt várta, kiderül, hogy életet találtak a Marson. Aztán végül csak arról számoltak be a kutatók, hogy szerves anyagok nyomaira, összetevőire bukkant a mintavevő. Azóta a bejelentés hatása elcsitult, s tisztázódott, hogy nem hajdani életet, hanem a bolygó bizonyos fokú földtani aktivitását igazolták.

Arra viszont a visszatartott, majd nagy izgalmat keltve kirobbantott információ mindenképpen remek volt, hogy a NASA felhívja a fontosságára a figyelmet a költségvetése elfogadása előtti időszakban. Ahogy most is történt. Az amerikai törvényhozás a közeli napokban dönthet az űrkutatásra szánt pénzekről, és jól jön ilyenkor egy felfedezés, ami azt kiáltja a politikusoknak: pénzt a Marsra! Ez tényleg fontos cél az űrkutatással és az űrhajók fejlesztésével együtt, amit az amerikai közvélemény is támogat. Véletlen lenne, hogy épp mostanában kerül a mozikba a részben Budapesten forgatott új hollywoodi scifi, a Marsi, mely egy a vörös bolygón hajótörést szenvedett űrhajós túléléséről szól? Tényleg, már csak oda kéne repülni!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/91980