„Négy év helyett négy hónap, addig megjön a család is” – Finnországba tartanak a csalódott migránsok

2015. szeptember 25. 02:42

Az amerikai kormányzati csatorna arról számol be, hogy egyre elégedetlenebbek a menedékkérők Svédországgal, a svéd eljárás sebességével, és inkább a finnekben bíznak.

Az amerikai kormányzat hivatalos sajtóorgánuma, a Voice of America (Amerika Hangja) videóriportban számol be arról, milyen nehézségeket okoz a menedékkérők áradata a svéd menekültellátásnak, és hogy a migránsok egyre csalódottabbak és elégedetlenebbek.

Nem várnak és nem hajlandóak leszállni le a buszról

Mikael Ribbenvik, a Norrköpingben található svéd bevándorlási ügynökség egyik vezetője szerint heti kétezer helyett most napi ezer igény érkezik hozzájuk, ami nagyon lelassítja a folyamatokat, 10-12 hónap is eltelhet a családegyesítésig, és sok igénylő nem hajlandó ezt elfogadni. Ribbenvik tapasztalatai szerint a migránsok nagy része városias környezetben szeretne élni, és nem hajlandóak leszállni a buszról, amikor rájönnek, hogy a svéd állam távoli, vidékies környéken telepítené le őket.

A többség a svédek helyett a finneket választja

Charlotta Didriksdotter, a Vöröskereszt önkéntese a stockholmi pályaudvaron arról számolt be, hogy a hétfőn hozzájuk érkező migránsok nagy része úgy döntött, nem kér menedéket Svédországban, hanem a szomszédos Finnországba megy tovább. A tudósításban megszólaló, magát szíriai tanárnak valló Adnan Bazaa is a finnek mellett döntött, mivel ott gyorsabban megkaphatja a tartózkodási engedélyt: „Finnországban talán négy hónapig fog tartani ez, azalatt a családom is megérkezhet – Svédországban négy év kellene ugyanehhez.”

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/91763

Ajánljuk még a témában