Migránshelyzet

Megszavazták a menekültkvótát az uniós belügyminiszterek

2015. szeptember 22. 18:31
Magyarország, Csehország, Szlovákia és Románia ellenszavazata, valamint Finnország tartózkodása mellett minősített többségi szavazással elfogadták az uniós belügyminiszterek a menedékkérők elosztását célzó EU-s kvótarendszert. Uniós források szerint első körben 66 ezer migránst helyeznek át Olaszországból és Görögországból a többi tagállamba.

Nem teljes egyetértéssel, hanem minősített többségi szavazással, Finnország tartózkodása mellett, Magyarország, Csehország, Szlovákia és Románia ellenszavazata ellenére szavazták meg kedden délután az Európai Unió belügyminiszterei 120 ezer további menekült elosztását a tagállamok között.

Uniós források szerint a megállapodás értelmében egyelőre 66 ezer menekültet helyeznek át a többi tagállamba Olaszországról és Görögországról, 54 ezer áthelyezésről később, a Financial Times értesülése szerint egy éven belül döntenek. Az Európai Bizottság javaslata alapján éppen ennyit, 54 ezer menekültet helyeztek volna át Magyarországról más tagállamokba, de Magyarország elutasította, hogy a megkérdezése nélkül úgynevezett frontállammá minősítsék, arra hivatkozva, hogy a magyar határhoz érkező migránsok egy uniós országon, Görögországon már áthaladtak, így ott kellett volna őket regisztrálni.

Korábban a miniszterek uniós tanácsának soros elnökségét ellátó Luxemburg egyik diplomatája úgy foglalt állást, hogy ha Magyarország nem óhajt haszonélvezőként részt venni a menekültek elosztásában, vagyis nem járul hozzá, hogy az oda belépő menekülteket máshová telepítsék át, akkor a szolidaritásból kell kivennie a részét. A belügyminiszteri tanácskozáson elfogadott – s kiszivárgott – dokumentumok tanúsága szerint például a mostani döntés értelmében Magyarországnak Görögországból 988 menekültet kellene befogadnia. Szlovákiának a görögöktől 612, Csehországnak 1215, Romániának 1890 menekültet kellene átvennie. 

Mindenki befogad

Jean Asselborn, a tanács ülésén elnöklő luxemburgi miniszter közölte, hogy a jogszabály szövegében az újraelosztási kulcsok, „az elhíresült kvóták” nem szerepelnek, a számokról a tagállamok önkéntes alapon határoztak. „Az asztal körül egyetlen tagállam sem mondta azt, hogy nem fogad be egyetlen menekültet sem” – tudatta Asselborn. Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke úgy fogalmazott: a döntést követően senki sem mondta, hogy nem fogja tiszteletben tartani. Asselborn hozzátette, hogy a szavazást követően erre az uniós szabályok szerint nincs is jogi lehetőség. Asselborn azt is elmondta, hogy rendkívüli helyzetben, indoklással ellátva bármely tagállam közölheti, hogy nem tud részt venni az újraelosztási rendszerben, így legfeljebb 12 hónapra elhalaszthatja a rá eső befogadási kvóta 30 százalékát.

A német belügyminiszter a szavazás után bejelentette, hogy hazája a kvóták alapján mintegy 30 ezer menekültet fogad be. Thomas de Maiziere ismételten hangsúlyozta, hogy ez a megállapodás csak egy építőelem, arra is megoldást kell találni, hogyan lehet elejét venni annak, hogy tömegével induljanak útnak a menedékkérők Európa felé. A politikus szerint azt is meg kell akadályozni, hogy az elosztott menedékkérők ismét útnak induljanak. Mint mondta, a menekültek nem választhatják meg szabadon, hol szeretnének menedéket kapni, és ha más országban találnak rájuk a hatóságok, akkor „meg fogják kérni őket”, hogy hagyják el az Európai Uniót.

A tervet előterjesztő Európai Bizottság üdvözölte a döntést, amely alapján (a korábbi 40 ezerrel együtt) összesen 160 ezer olyan személyt lehet elhelyezni a tagállamokban, akik nyilvánvalóan menedékre szorulnak. Ezt az hivatott garantálni, hogy a menekülteket azt követően indítják csak útnak valamelyik tagállam felé, hogy a frontállamokban felállított hot spotokban elbírálták menedékkérelmüket, és menekültstátust kapnak.

Tartalékkvóta lesz a magyaroknak szánt kvóta

Frans Timmermans a tanácskozást követő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ez a döntés valóban nem fogja egy csapásra megoldani a migrációs válságot, de lehetővé teszi, hogy az Európai Unió megtegye a következő lépést. Jean Asselborn kifejtette: jobb lett volna konszenzussal elfogadni a javaslatot, de ez nem sikerült. A tervet így is a szerződésben megköveteltnél jóval nagyobb többség támogatta. A luxemburgi politikus elmondta: biztos abban, hogy a javaslat ellen szavazók is végrehajtják majd a döntést.

Vészhelyzet van, az Európai Uniót az a vád éri, hogy nem cselekszik elég gyorsan, ezért gyors döntést kellett hozni, máskülönben Európa még megosztottabbá válik, és hitelén még nagyobb csorba esik” – fogalmazott Asselborn. A miniszter elmondta, hogy az eredetileg Magyarországnak szánt 54 ezer fős áthelyezési keret afféle tartalékot képez, elvben Görögországból és Olaszországból lehet még ennyi ember máshová telepíteni, de szükség esetén más országok javára is felhasználható.

Összesen 340 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tusk hathatott rájuk:-(

Ezek most azt hiszik, hogy megoldották a
problémát?

Azt hallottam, hogy nekünk 1300 jut. Ha nem mellékelnek ragasztót, akkor biztos nem fognak harminc napnál többet maradni...(Szlovénia is túl szegény szerintük...)

Ugy nézem a balos vezetôk szinkronizáltan váltatják le magukat a szélsô jobbal hamarosan. A köznép már kezd észheztérni. Amit ma megszavaztak azt holnap le lehet szavazni. A végrehajtást pedig lehet lassítani. Azok akik nem várták meg a menekült kérelmük elbírálását eleve ki lesznek toloncolva.

A bôr alá fecskendezett mikrochip már évek óta le van gyártva.

Értelmetlen és végrehajthatatlan döntés. Emiatt nem kell aggódnunk. Max idehoznak néhány száz embert Olaszországból, akik rövid úton továbbállnak nyugatra. Görögországban ugyanúgy csak átutazók vannak, mint nálunk, ők ráadásul nyilvántartásba sem vesznek senkit.

Én aggódom. Az eu még mindig a saját csapdájában van.
Minél később jön rá, hogy tévesen gondolkodik, annál nagyobb bajban leszünk-mármint az eu.

Melyik országból gondolod így?

Megvan! Az LMP akarja elsütni a nyomkövetőit! (-::

A telefon beleeshet a klotyóba.

Amúgy a kormány előrelátását bizonyítja az 1000
keresztény család befogadása. Ezzel a kvótánk be
is telt (sőt) és NEM muzulmánokkal. Orbán megint
előttük járt egy körrel.

Hol vannak a Balti államok és korábban a franciák se támogatták.
A lengyelekről nem kell semmit szólni az USA kilóra megvette őket. Tuskot meg az EU. Mellesleg mindig is egy langyos volt.

Ezzel bucsut inthet a pártja a hatalomnak.

Hihető az, hogy egy ország nem bírja el.

A kérdés, hogyan milyen módon fogják elosztani???
A kvóta csak egy dolog.

Vajon kiválogatja-e Németország a szíreket és képzetteket az afgán, pakisztáni bangladesi, eritreai..stb képzetleneket meg szétszórja????

Javaslatom, hogy ha ezt így csinálják, akkor keményen tiltakozzunk.

Szerintem közjegyzők előtti sorsolással kellene.

nem értem sokak felháborodását, illetve értem, s magam is csatlakozom hozzájuk, de olyan értelemben nem, hogy az EU-csatlakozás első pillanatától, miket mondok, már az azt megelőző tárgyalások során jól látható volt, hogy mire megy ki a játék.

Ismét a magyarok bőrére. Már akkor világos volt, hogy az ország teljesen elveszíti a szuverenitását, a nemzeti vagyonát, a munkahelyeket, az addig elért viszonylagos jólétet.

Az oroszok alatt szépen gyarapodott az ország, az emberek többsége jól élt, s nem érdekelte, hogy három évente mehet nyugatra. Kiszámítható volt az emberek élete, ma az ország sorsa is kiszámíthatatlan.

Idegen erők azt kényszerítenek ránk, amit akarnak. El fogják venni a földjeinket, a vizeinket, a magyar életteret. A magyarokkal tartatják el azokat az idegeneket, akiket gondos tervek alapján üldöznek el szülőföldjükről, szabaddá téve országukat mások számára.

A nagy terjeszkedés árát Európával fizettetik meg.

Orbánékkal alá fogják íratni a TTIP megállapodást. A kvóta, a TTIP 2018-ban el fogja söpörni a Fideszt, a fiatalok a Jobbikra voksolnak.

""Ez a hét az utolsó esély"

Az európai menekültválságban ez a hét az utolsó esély a folyamatok fölötti ellenőrzés visszaszerzésére Horst Seehofer bajor miniszterelnök szerint. A konzervatív CSU elnöke szerint meg kell ragadni a "Németországnak és Európának megadatott utolsó esélyt", hogy nemzetközi együttműködéssel kezelhetővé váljék a menekültprobléma. "

Ez a hét már el is ment figyelembe véve a brüsszeli bürokraták tempóját.

Méghozá a párhuzamos társadalom ami a polgárháborujuk és a vallásháborújukat exportálták, s a másik sikon az öslakosokkal.

Ha elérik a kritikus tömeget(szerintem már itt vannak), majd gettósodnak, centrumokat alakitanak és az unio vezérkara majd nézhet ki a fejéből, hogy erre nem számitottak.

Orbán megy az ENSZ közgyüllésre a hónap végén, remélem az ott üllő agyatlanoknak is elmondja, hogy mi a nagy büdös harci helyzet.

CSütöetökön a Bajorokhoz, de ezt megelőzve holnap az ET-be.

Most azért szeretnék bolhácska lenni a zakoja zsebébe, hogy résztvevője lehesek az ott lezajló történéséknek.

Van ám itt zavar az adásban. Akkor menedéket kérôk, menekültek vagy bevándorlók? Ott ahol már meg van a kiutasításról a határozat, mert nem várta meg az eljárás végét az minek számít?

Most jártam a nol-on és az ott kommentelők többségének sem tetszik a kvóta. Ez is bizonyítja, hogy pártoldalaktól független a megoldás és ahogy telik az idő, nem lehet több megoldás közül választani, mert egy maradt: a külső határok védelme!!

A németek ugyanúgy ki fogják erôszakolni, hogy minden tagállamban ugyanannyit kapjanak EUroban átszámolva. Erre mit lépsz? Nem vitatkozni akarok csak nézzük át a lehetséges verziókat.

Innentől kezdve nem szabad egyet sem regisztrálnunk!

Orbán ha gerinces, egyet tehet, népszavazást ír ki az EU-ból való kilépésről, s holnap kezdeményezi a V4 feloszlatását, abból azonnal kilép. Az áruló lengyelekkel semmilyen téren nem szabad együttműködni.

Ficon szlovák kormányfővel értek egyet.
Szerintem Magyarországnak is ezt, az eddiginél sokkal keményebben kell hangsúlyozni.

"Fico a bizottsági ülés után a sajtónak nyilatkozva hangsúlyozta: arra is hajlandó, hogy országa ellen uniós kötelezettségszegési eljárás induljon, de akkor sem fog beleegyezni "Brüsszel diktátumába". Hozzátette: Szlovákia anyagi és személyi segítséget, valamint szükség esetén katonai segítséget is kínál a migránskrízis kezelésére, és hajlandó részt vállalni az EU külső határainak védelmében is.

Robert Fico megjegyezte: az EU belügyminiszterei által jóváhagyott döntés nagyban befolyásolni fogja a szerdán Brüsszelben sorra kerülő EU-csúcsot. "Éles hangvételű véleménycserére lehet számítani a történtekkel kapcsolatban" - fogalmazott, és annak a véleményének is hangot adott, hogy a migránsok kötelező kvóták alapján történő elosztásának terve kudarcba fog fulladni."
http://www.napi.hu/nemzetkozi_..

Válaszok:
lynx | 2015. szeptember 22. 20:14

Talán időt nyertünk.
Nem a miénk lesz a további 5-6 milliót kitevő családtagok több százezres tömege.
Hajrá, Magyar Kormány!

Európa,s benne Magyarország elesett. innentől kezdve nincs jelentősége, hogy kinek hívják a miniszterelnököt, melyik párt van kormányon. Csicska mindenki, s tudjuk, hogy kinek a csicskája.

Már napokkal ezelőtt írtam arról, hogy biztosan szervezik az idegenek elosztását, s veszik számba a településeket, az elosztási elveket.

Ha lehet javasolni, a parlamenti képviselők, kormánytagok költségén és lakókörnyezetében helyezzenek el kötelezően egy családot, minimálisan tíz gyerekkel.

Majd Budapest leggazdagabb kerületeiben, Rózsadomb, Újlipótváros, helyezzék el a fennmaradókat.

A ma közzétett EBESZ tanulmány szerint 2015 végéig Európába egy millió idegen fog érkezni. Akiket majd ugye el kell osztani, s ez csak a kezdet. Húsz év alatt felszámolják Európát.

Így van, nem kell itt jajgatni.

A kötelezettségszegési eljárást idő míg elindítják, idő amíg lezajlik, aztán fellebbezni lehet... minimum 4-5 év.
Addigra már nem lesz kötelezettségszegés.

Válaszok:
Berecskereki | 2015. szeptember 22. 20:39

Nálam se, de ha lájkolod, majd azonnal frissítesz, akkor igen.

"minimum 4-5 év.
Addigra már nem lesz kötelezettségszegés."

Na ja! EU se lesz. Németország meg kalifátus lesz.

Válaszok:
lynx | 2015. szeptember 22. 20:50

Ott már volt befogadás ellenes tüntetés. Tusk és a bandája elsősorban a saját népét csapta arcul, remélem ezért megbuktatják.

Kiváló hír. Köszönet a nyugati vezetőknek az érett döntésért.

Nem akartam ilyen nyersen fogalmazni.

Egyébként meg mindenki annyit tart be a szabályokból, amennyit akar.
Lehet jönni-menni, törni-zúzni, államilag embercsempészni, egy kötelezettségszegésből több vagy kevesebb, seckojedno.
Mire behajtanák, már nem lesznek.

A HUF még a végén menekülő valuta lesz és megöl minket a defláció, mint Svájcot. Szép halál.

Nem ez a probléma amit felvetsz.
Ez a migráció ha nem tudják megoldani és növekszik az EU országainak a gazdaságra is negatív hatást gyakorol. Ma a közgazdászok a többlet munkaerővel számolnak és ennek a többlet létszámnak a fogyasztásával és így mutatják ki a 0,5-1%-os növekedést. De mi van akkor, ha ezeknek a bevándorlóknak többségét a munkaerő piac nem igényli és a szociális terheket növeli. Ez óhatatlanúl a tartós fogyasztási cikkek fizetőképes kereslet csökkenését vonja maga után, amelynek hatása jóval nagyobb, mint a napi legszűkségesebb fogyasztás növekedése.

Ebben az esetben pedig mindegy, hogy bent maradunk az unióba, vagy kilépünk.

Válaszok:
lynx | 2015. szeptember 22. 20:59

Minősített többség ? Az kétharmad.
Akkor mindenkinek kuss.

Én csupán arra lennék kíváncsi, hogy a nagy elosztásban hogyan fogják rávenni a migránsokat, hogy ott is maradjanak abban az országban, amit majd kijelölnek nekik.
Ennek ellenőrzése a schengeni határokon belül különösen izgalmas lesz...

Évek amíg a nyelvet megtanulják és beállnak dolgozni.

Addig marad a bennszülötteknek az adóemelés, hogy legyen miből etetni-itatni az igazhívőket.

Válaszok:
Morgen | 2015. szeptember 22. 21:02
Berecskereki | 2015. szeptember 22. 21:05

Ne nevettess, még nem ittam annyit.

Kímélni kellene az illegális migránsokat, a magyar nyelv nagyon nehéz.

Igen. Erről írtam.
Ennek hatása - mivel export tekintetében "ezer" szállal kötődünk a nyugati fejlett országokhoz, elsődlegesen Németországhoz - ez a gazdaságunkban is jelentkezni fog.

Válaszok:
lynx | 2015. szeptember 22. 21:32

pótcselekvésnek is gyenge

A németek meg besorozzák őket majd az ISIS ellen a Bundeswehrbe.
Szép lesz.
Jönnek a Luftwaffe Eurofighter Typhoonjai sárga félholdas logóval, mivel a birodalmi sas, meg a vaskereszt már nem trendi.
OMG!
bocs: Allah Akhbar!

Igen.
Így látom én is.
Nem tudom hogyan ússzuk meg a németek elvesztét.

Nem kell kilépni. Innentől jó a játék! Még semmi nem dőlt el.

Na, akkor a brüsszeli bürokraták dolgukat végeztén elégedetten hátradőlhetnek a karosszékükben.
Kemény menet volt fiúk, megmentettétek Európát, rátok fér a pihenés, 2017-ig most már ne halljunk a menekültekről!
De remélem mi azért építjük tovább a kerítést, mert ezek az EU-s barmok most nyomtak egy újabb meghívót a menekültek kezébe, úgy hívják, kvótarendszer.

Mielött ész nélkül kilépnénk az EU-ból elôször nézzük meg, hogy a most megérkezettek közül hányan kapják meg a menekült státuszt. Aki nem menekült, az megy a táborba és nem jogosult segélyre csak az élethez szükséges ellátásra. Aztán akik nem várták meg az elbírálást eleve kiutasíthatóak. Tehát a bürokrácia útvesztôibe is lehet lassítani az eseményeket, addig meg a bevándorló meggondolja, hogy hol akar élni.

Viszont a németeket lehet basztatni azzal, hogy a német kalifátus számára már építünk új vágóhidakat, a halal vágásra és átvállaljuk a burkagyártást is szigorúan Dolce&Gabbana modelek alapján, hogy az olaszok is örüljenek.

Talán a javaslatot is ez a 28 belügyminiszter dolgozta ki?
Nocsak!

Vagyis vegetáriánus bevándorlók jöhetnek csak?

Válaszok:
lynx | 2015. szeptember 22. 22:12

Csak kósert.
Azt szabad.
Lesz itt halal is.
Majd átcimkézzük.

Igen, és a nők 2 a férfiak pedig 1 répát kapnak a határon belépéskor.
Igény szerint feldughatják.

Próbáltál okosat mondani, nem sikerült, aztán ezzel az iszonyat gyenge szöveggel próbálsz kompenzálni ahelyett, hogy inkább csöndben maradnál.:)

Kezdjük ott, hogy ki a menekült. Az amelyik regisztralt, de törvénysértô módon nem várta meg az eljárás végét az nem kaphat menekült státuszt, mert nem lesz neki erkölcsi bizije, mert már bünt követett el. Aztán tegyük fel, hogy nem regisztrált, de nem rajtunk jött az EU-ba a letelepedési engedélyhez kelle ám valami anyakönyvi kivonat is meg ha házas oda is kéne. Aztán lesz hiány pótlásra való felszólítás. Stb.... Ez akár évekig is elhúzható ám. A passzív reziztenciát nálunk járatták csúcsra az átkosban.

Semmit nem jelent ha még be is jelentenénk a kilépést, akkor is az lenne, hogy majd amikor döntés születik róla kiléphetünk, de addig az van ami diktáktálva van. Viszont nem lesz szavazási jogink, mert akkor a kilépést akkor rángatják elô amikor akarják.

A magyar menekült nekem fontosabb, bocs.

Válaszok:
bookmark | 2015. szeptember 23. 7:48

Micsoda presztizsveszteségen ment át a fényességes EU ha nár olyanok is mint a Fico mester ilyen hangot ütött meg?

Nem erre szavaztunk,mikor az EU-ba lépést megszavaztuk! Nem mondták,hogy a belépés az ország elfoglalását jelenti! Harcoltunk a török ellen,a muszlim hitre tért magyarokat elhurcolták,helyükbe idegeneket telepítettek, kik többségre jutva, Trianonban ajándékba kapták országunk kétharmadát!Most ugyanez a hála a 89-es fordulatért,újra idegeneket kapunk a nyakunkba!Népszavazást kell kiírni, akarunk e még bennmaradni! Az EU vezetői talán azt a megbízatást kapták, hogy tegyék lehetővé Európa elrablását?

A dolgoknak ezt az oldalát mindig is értettem.
Pl. Amikor az USA mondvacsinált okokból (atom) megtámadta Irakot, tudtam, és hangoztattam, hogy ez egy ürügy volt, minden alap nélkül. Többen nem hitték el, végül kiderült, hogy jól gondoltam.
Amiket írsz a választások elmaradásáról 2018-ban, azzal nagyon nem értek egyet, és remélem, hogy nem neked lesz igazad.

Pont neked meséltem el a múltkor, hogy Cseh Tamás évfordulójára emlékeztem meg, és nem is szóltál, nem árultad el, hogy te voltál, aki egy dalt is belinkelt akkor. Nem emlékeztem, hogy te, csak arra, hogy valaki.

https://www.youtube.com/watch?..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés