Juncker: Luxemburg jogállam, nem adóparadicsom

2015. szeptember 17. 14:11

Tagadta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hogy miniszterelnöksége alatt adóparadicsommá tette volna Luxemburgot. Junckert az Európai Parlament egy különbizottsága hallgatta meg, miután tavaly kiderült: nemzetközi nagyvállalatok egész sorát csábították Luxemburgba különböző egyedi adókedvezményekkel.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Luxemburg volt kormányfője csütörtökön egy EP-különbizottság előtt tagadta, hogy miniszterelnökként adóparadicsommá tette a nagyhercegséget. A különbizottságot annak nyomán hívták életre, hogy tavaly ismeretessé vált: nemzetközi nagyvállalatok egész sorát csábították Luxemburgba különböző egyedi adókedvezményekkel. A különbizottság időközben kiterjesztette tényfeltáró tevékenységét más uniós országokra, az általuk követett adóztatási gyakorlatra is.

Juncker, aki 18 éven át volt a kicsiny, de igen fejlett pénzügyi szolgáltatási szektorral rendelkező nyugat-európai ország kormányfője, a csütörtöki meghallgatáson tagadta, hogy az adóelkerülés lehetőségét teremtette meg Luxemburgban. „Az adóhatóság az érvényes jogot alkalmazta, a kormánynak erre nem volt befolyása. Luxemburg jogállam” – mondta Juncker a bizottság előtt.

Juncker azóta, hogy tavaly az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény élére került, többször hangsúlyozta: az európai adózási rendszer igazságtalan és áttekinthetetlen, és egyes cégek – visszaélve a nemzeti adószabályok közötti különbségekkel – gyakran ki tudnak bújni adófizetési kötelezettségeik alól. Az általa vezetett brüsszeli bizottság olyan adóügyi intézkedéscsomagot terjesztett elő, amelynek értelmében minden vállalkozásnak ott kellene adóznia, ahol a nyeresége ténylegesen keletkezik.

Az EP tavaly novemberben leszavazta az Európai Bizottsággal szemben a francia radikális jobboldali Nemzeti Front képviselői által benyújtott bizalmatlansági indítványt, amellyel a benyújtók elsősorban Juncker távozását akarták kikényszeríteni ugyanebben az ügyben. Ezt követően, tavasszal hozta létre különbizottságát az Európai Parlament.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/91372