Nagy-Britanniának megérné az EU-ban maradás

2015. szeptember 2. 16:44

Pallagi Petra
Danube Institute

Az áruk, szolgáltatások, munkaerő és a tőke szabad áramlása is egyik fontos pillére a brit gazdaságnak.

A Danube Institute szemlecikke a nemzetközi sajtóból, szemlézte: Pallagi Petra.

„A szigetországnak számos gazdasági előnye származik az uniós tagságból. A brit külkereskedelem 50%-a uniós tagországokkal folyik, de a Free Trade Agreementnek köszönhetően 2010 óta például Nagy-Britannia Dél-Koreával való kereskedelme is megduplázódott.

Ezek az adatok aláássák azokat a hiedelmeket, amelyek szerint az uniós tagság meggátolja az Egyesült Királyságot a világ országaival való kereskedelemben. Az áruk, szolgáltatások, munkaerő és a tőke szabad áramlása is egyik fontos pillére a brit gazdaságnak. A brit állampolgárok szabadon vállalhatnak munkát bármelyik tagállamban, de azt is szabadon dönthetik el, hol vonulnak nyugdíjba. Az oktatás és az utazás korlátai is megszűntek.

Azok, akik Nagy-Britannia kilépését támogatják, előszeretettel bíznak egy olyan romantikus forgatókönyvben, amelyben az Egyesült Államok és az angolszász országok tárt karokkal várják és fogadják be a független Nagy-Britanniát. Egyrészt az angol nyelv, mint olyan, már rég nem jelent exkluzív előnyt a britek számára (ironikus módon ez az EU egyik fő hivatalos nyelve). Másrészt egyik angolszász ország sem támogatja a Brixitet. Az Egyesült Királyság ugyanis az USA és a többi ország számára egy olyan politikai és gazdasági hidat képez, amin keresztül érvényesíthetik saját nemzeti érdekeiket Európával szemben.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/90445