A baloldali ellenzék szerint kezd kezelhetetlenné válni a menekülthelyzet

2015. szeptember 2. 11:31

A baloldali ellenzéki pártok mindegyike szerint tarthatatlan a jelenlegi menekülthelyzet. Az MSZP azt szeretné, ha a kormány átvenné a civilektől a migránsok ellátását. A DK úgy látja, hogy Tarlós István is felelős a kialakult helyzetért. Míg az Együtt szerint Magyarország egyedül nem tudja megoldani a menekültválságot, viszont nem csak pénzt kellene kérnie az EU-tól, hanem megoldási javaslatokkal is elő kellene állnia.

Horváth: A határon lenne a tranzitzónák helye

Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy vegye át a menekültprobléma kezelését az ezzel foglalkozó civil szervezetektől. Horváth Csaba, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülését megelőző sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte, hogy az állam helyett civilek adnak ételt és más segítséget a menekülteknek. A kormány nem tesz meg mindent, hogy a súlyos menekültprobléma minél kisebb fennakadást jelentsen a helyieknek – mondta, majd hozzátette, az MSZP szerint a tranzitzónáknak a határon lenne a helyük. A szocialista politikus szólt arról is, hogy a közelmúltban egy teherautóban megfulladt 71 menekült halálát talán el lehetett volna kerülni, ha az Európai Unió és hatóságai határozottan, egységesen és érthetően lépnének fel.

DK: Kezd kezelhetetlenné válni a menekülthelyzet

A Demokratikus Koalíció szerint Tarlós István főpolgármesternek is felelőssége van abban, hogy a menekültek tisztességes körülmények között tartózkodhassanak Budapesten. Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülését megelőző sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a budapesti városvezetés tétlensége mellett a kormány tehetetlensége és hisztériakeltése miatt is kezd kezelhetetlenné válni a menekülthelyzet. 

A politikus követelte továbbá egy a 3-as metró felújítását vizsgáló bizottság felállítását, amely szerinte választ adhatna arra, hogy a városvezetés miért újítja fel az új szerelvények vásárlásánál drágábban a régi metrókocsikat.

Szelényi szerint nem csak pénzt kellene kérni

Az Együtt pedig úgy látja: konkrét megoldási javaslatokat kellene a magyar kormánynak vinnie az Európai Uniónak és nem csupán pénzt kellene kérnie. Szelényi Zsuzsanna, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a megoldási javaslatok között említette, hogy közös erőfeszítéseket kell tenni az embercsempész-hálózatok felszámolásáért, kerítés helyett pedig a határvédelemhez uniós segítséget kellene kérni. A politikus szerint egyszerűsíteni kell a menekültügyi szabályokat Európában.

Szelényi Zsuzsanna hangsúlyozta, Magyarország egyedül nem tudja megoldani a menekültválságot. Szerinte a kormány eddigi erőfeszítései megbuktak, nem tudják biztosítani, hogy a magyarok biztonságban érezzék magukat és a menekültek emberséges ellátása sem megoldott. Szelényi Zsuzsanna kérdésre válaszolva jelezte, nem ért egyet a parlament előtt lévő, „a menekülteket kriminalizáló” törvényjavaslattal. Problémásnak nevezte a menedékjogi eljárás felgyorsítását és a honvédség határvédelemben való részvételét. A tömeges bevándorlás kezelését célzó javaslatok házszabálytól eltérő tárgyalásával kapcsolatban úgy értékelt, nem a kapkodás és a hisztériakeltés vezet eredményre.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/90410

Ajánljuk még a témában