Csillaghullás

2015. augusztus 22. 10:12

Rónay Tamás
Népszava
A Sziriza-kormány nagyon elszámította magát. Ciprasznak több mint fél évig tartó kormányzás után kellett felismernie, mennyire elhibázott stratégiát követett.

„Ciprasznak minden adottsága megvolt ahhoz, hogy a radikális baloldal vezéralakjává váljon. Fiatal, ambiciózus, s remek rétor. Mindenkivel képes elhitetni azt, hogy amiben hisz, az nemcsak neki, nemcsak pártjának, hanem egész Görögországnak is jó. Erőteljes túlzás lenne azt állítanunk, hogy a Sziriza elnökeként konstruktív politikai vezető volt hazájában. Élesen bírálta az előző kormányt, amely ha nem is nagy meggyőződéssel, de kiállt a hitelmegállapodás mellett, s azt ígérte honfitársainak, amennyiben ő kerül hatalomra, minden egy csapásra megváltozik. Nem fizetik vissza a hitelt az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank, valamint a Nemzetközi Valutaalap trojkájának, mert erre nincs is szükség, hiszen Athén úgy is az euróövezetben maradna, ha nem tenne eleget kötelezettségeinek. Azzal érvelt, hogy ezt a kockázatot, mármint Görögország kizárását az eurózónából, senki sem merné bevállalni.

Honfitársai hittek neki. Afféle szektavezérként vakon követték. Bíztak benne, mert abból indultak ki, tényleg van jobb megoldás azoknál a megszorításoknál, amelyek miatt oly gyorsan és oly rohamosan zuhant az életszínvonaluk, s melyek nyomán egy ideig a 27 százalékot is meghaladta a munkanélküliség aránya. Végre van valaki, aki szembeszáll a megszorítások agytrösztje, Németország és az Angela Merkel-Wolfgang Schäuble duó ellen – gondolták.(...)

A Sziriza-kormány azonban nagyon elszámította magát. Egyrészt azért, mert a nagy szövetségesnek tekintett Oroszország segítségére nem számíthatott, másrészt pedig mert abból indult ki, hogy az egyedüli ellenfél Németország, ám a többi uniós tagországgal simán két vállra fekteti Berlint. Csakhogy a görögök euróövezetben tartásának legnagyobb ellenzője nem is Merkel vagy Schäuble volt, hanem azok az államok, amelyek átestek a legkeményebb megszorításokon, s döbbenettel figyelték, hogy Athén mindent meg akar úszni.

Ciprasznak több mint fél évig tartó kormányzás után kellett felismernie, mennyire elhibázott stratégiát követett. Egyik napról a másikra kellett rádöbbennie arra, hogy kockára tette az egész ország sorsát. A megszorításokat nem kerülheti el, mert ha ezt tenné, senki sem adna segédkezet a szakadékba zuhanónak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A szerző eszmefuttatása szerintem hibás alapról indul, így a következtetés is csak hibás lehet.

A valóságban nem tudjuk, hogy Ciprasz tényleges elképzelése mi volt. Nem tartom valószínűnek, hogy nem számolt azzal a problémával amibe beleütközött. Janisz Varufakiszról pedig azt biztosan tudjuk, hogy nagy játékos, és soha nem teríti ki a lapjait.

Igaz Ciprasz nem nyert, de valójában nem is vesztett. A Sziríza pedig egy tisztulási folyamaton megy át, s könnyen lehet, hogy ez - esetleg még nagyobb győzelmet jelenthet egy ujabb választás esetén.

Az sem tudjuk, hogy a tárgyalások során milyen ígéretet kapott a tárgyalóktól. Ez lehet az is, hogyha az elsődleges pénzügyi mérleg és az export-import egyenleg helyreáll, a költségvetési hiány csökken, akkor tárgyalni lehet esetleges tartozás elengedésről, a futamidők kitolásáról. Az pedig tudjuk, aki időt nyer, csatát nyer.

Röviden: Még semmi sincs lezárva. Lehet eső, hó, de lehet napsütés is.

"Vona-feelingem van..."

No, no! Vona cukis néppártosodása, beígért nyesegetése azért árnyalja a képet. ;-)
A rúdtáncosokról már nem is szólva. :-)

"Csillaghullás"?

Öt, vagy hatágú?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés