Régimódi praktikák

Károly herceg: Erdély lehet a kulcs a bolygó megmentéséhez

2015. augusztus 5. 15:38
A természet intenzív kizsákmányolása helyett harmóniában kellene élni vele, akárcsak Erdélyben – mondta Károly herceg a BBC-n vele készült interjúban. Szerinte meg kell őrizni az Erdélyben még működő, ősi életformákat, amelynek keretében kézzel kaszálnak és lószekérrel szállítják a tejet.

A természet intenzív kizsákmányolása helyett harmóniában kellene élni vele, akárcsak Erdélyben. A társadalom évszázadokon át „a háttérbe kényszerítette a természetet és kizsákmányolja a környezetet”, „mindent elveszünk, de semmit nem adunk vissza” – jelentette ki a BBC Radio 4-nek Károly brit herceg a Főtér összefoglalója szerint.

Az interjúban a herceg mesélt erdélyi birtokairól, amelyeken elmondása szerint fenntartható gazdálkodás folyik. Szerinte Erdély lehet a kulcsa a bolygó megmentésének.
 
„A biodiverzitást kellene a gazdálkodás középpontjába állítani, és meg kell őrizni a változatos környezetet az unokáknak is. Nem szabad úgy gondolni a természetre, ami tőlünk külön, valahol létezik, és amit mi használunk, kizsákmányolunk” – fogalmazott Károly herceg.
 
A brit uralkodócsalád tagja arról is beszélt, hogy Erdélyben a gazdák ma is kézzel kaszálnak, egy vagy két tehenet tartanak, és lószekérrel szállítják a tejet. Ezeket az ősi életformákat meg kell őrizni, integrált szemléletet kell alkalmazni, a kisgazdálkodó munkája pedig létfontosságú az élelmiszer-biztonság fenntartása szempontjából, s nem kellene hagyni, hogy mindent a nagyvállalatok állítsanak elő – válaszolt a herceg a műsorvezető felvetésére, miszerint nem fenntarthatók ezek a „régimódi” praktikák.
 
A gazdálkodás agrár-ökológiai megközelítése Károly herceg szerint igenis fenntartható, elmondása szerint ezért döntött úgy évekkel ezelőtt, hogy erdélyi birtokain ezt az irányt alkalmazza, és bebizonyosodott, hogy ezzel nagyon sok, a hosszú távú fennmaradásunkhoz szükséges dolog őrződik meg – jelentette ki.

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagy Erdély rajongó, sokat tett az építészeti örökség megmentéséért, legyen az magyar, szász vagy román.

Szerintem ezeket a gondolat nélküli csak provokáló trollokra nem kellene sehogy sem reagálni.
Mert ezek azt várják

Szép országrészünk

Tény, hogy pár napot a helyszínen, Erdélyben tölt.
Eddig Vöröspatakról nem volt szó, már hogy Károly is benne lenne a buliban.
Ha így van: szar ember.
Ha nem, akkor: bocs Karcsi...

elvégre Viktória királynő unokája volt Marie Alexandra Victoria.

Mihály király az unokája volt. Mihály mamája ugyanis Helena volt, aki egyébként szintén Viktória királynő leszármazottja volt.
És nem volt Battenberg hercegnő tudtommal.

Magyarországnak monarchiának kéne lenni és Károlyt kéne megválasztani királynak. (Nem viccelek, halálosan komolyan gondolom!)

Válaszok:
Felebarát | 2015. augusztus 6. 8:53

van benne valami...izlelgetem...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés