Megint Andy Vajnával szorongatta Lázár Jánost a HVG

2015. július 22. 10:02

Négy évig miért nem került sor a producer nemzetbiztonsági átvilágítására, illetve ha eddig nem volt rá szükség, most miért kezdeményezték mégis? – érdeklődött a riporter.

A Kormányinfo sajtótájékoztatóknak lassan hagyományos programpontjává válik, hogy a hvg.hu riportere azzal okoz kellemetlen perceket Giró-Szász András mellett elsősorban Lázár Jánosnak, hogy Andy Vajna és a kormány kapcsolatáról tesz fel egy sor kérdést. 

Legutóbb arról érdeklődött az újságíró, hogy ha a kormány valóban a megtermelt profit belföldön tartását preferálja, miért nem zavarja őket, hogy Vajna a magyar kaszinókban megtermelt nyeresége után külföldi cégén keresztül, Luxemburgnak adózik. Akkor azt a meglepő választ kapta, hogy azért, mert Andy Vajna magyar ember, aki az adózott jövedelmét minden bizonnyal itthon költi el.

Ezúttal a milliárdos nemzetbiztonsági átvilágításának kérdése került terítékre. Fekete Norbert arra szeretett volna választ kapni, hogy eddig miért nem került sor a kaszinótulajdonos nemzetbiztonsági átvilágítására. Lázár elmondta: a C-típusú átvilágítástól az annak elrendelésére jogosult személy – Vajna esetében ez Lázár – eltekinthet a vizsgálat elrendelésétől, amennyiben vállalja a felelősséget az illetőért. 

Arra a kérdésre, hogy miért vállalta ezt a felelősséget, a tárcavezető úgy reagált: a rendelkezésére álló információk alapján úgy tartotta, hogy Vajna nem hordoz nemzetbiztonsági kockázatot. Ugyanakkor szerinte ezen álláspontja nem volt összefüggésben azzal, hogy a vállalkozó jó kapcsolatokat ápol a Fidesz vezetőivel.

A HVG-s riporter azt sem értette, ha eddig nem hordozott kockázatot Andy Vajna, most mi okból rendelték el mégis az átvilágítását. Lázár közölte: nem az érintett személy által jelentett kockázatban állt be változás, hanem „az ország biztonsági helyzete változott egy kicsit”. 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/88583

Ajánljuk még a témában