Amerika balra tart?

2015. július 8. 17:54

Tényleg egyre nagyobb az átfedés a mérsékelt oldal és a baloldal között? Mert ha igen, az ország valóban balra tart.

Bill Scher Politicóban megjelent cikke statisztikákra építve próbál választ találni a Demokrata Párt és az Egyesült Államok baloldali irányú mozgásaira. Tényleg egyre nagyobb az átfedés a mérsékelt oldal és a baloldal között Amerikában? (...)

Peter Wehner (aki korábban Bush elnök tanácsadója volt) úgy érvel, hogy Obama a Demokrata Pártot talán túlságosan balra tolta. Bár szociális kérdésekben az ország egyértelműen liberálisnak mondható, a nemzetközi színtéren és gazdasági témákban inkább a republikánusok felé húznak a választópolgárok.

Ugyanakkor bárki elmondhatja a statisztikák alapján, hogy ő vezet az ideológiai háborúban. Wehner maga is kijelenti: azok, akik önmagukat republikánusnak tartják, sokkal többen vannak, mint azok, akik magukat liberálisként azonosítják − de ez nem is újdonság, már nagyjából öt évtizede ez a trend. Fontos megemlíteni azt is, hogy ha csak a magukat liberálisnak és a magukat konzervatívnak vallókat nézzük, kimarad egy jelentős réteg: azok, akik magukat mérsékeltként, inkább centristaként határozzák meg. A fő kérdés ennyi: tényleg egyre nagyobb az átfedés a mérsékelt oldal és a baloldal között? Mert ha igen, az ország valóban balra tart.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/88030

Ajánljuk még a témában