Nem doktor, de rektor

Leszavazták Mocsai Lajos díszdoktori kinevezését

2015. június 22. 09:15

A Debreceni Egyetemen avatták volna díszdoktorrá Mocsai Lajost, de az egyetem habilitációs tanácsa nagy többséggel leszavazta az előterjesztést. Mocsai tavaly decemberben lett a Testnevelési Egyetem rektora, miután egy törvénymódosításnak köszönhetően a sporttudományi felsőoktatásban a doktori címmel egyenértékű az olimpiai érem.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora előterjesztésére szavazott arról a DE habilitációs tanácsa, hogy az intézményben díszdoktorrá avassák Mocsai Lajos kézilabdaedzőt, aki december óta a Testnevelési Egyetem (TE) rektora. A tanács azonban leszavazta az előterjesztést.

A Népszabadság úgy tudja, Mocsai csak egyetlen támogató szavazatot kapott, a többiek nemmel szavaztak vagy tartózkodtak. A lap szerint a DE tekintélyes tudományos munkássággal bíró professzorai körében felháborodást váltott ki, hogy díszdoktorrá akarják kinevezni a kézilabdaedzőt: a díszdoktori cím bár formális, de feljogosítja a címzettet a doktori cím használatára, így azt a benyomást kelti, hogy az illető rendelkezik tudományos munkássággal.

Az ügy még nem zárult le, ugyanis a habilitációs tanács elutasításának dacára az ügyet egyéni előterjesztés formájában a szenátus elé viszik. A DE szenátusa június 25-én dönt Mocsai díszdoktori kinevezéséről.

Mocsai azt követően lett a TE rektora decemberben, hogy egy tavaly nyári törvénymódosítás a sporttudományi felsőoktatásban az olimpiai érmet a doktori fokozattal egyenrangúnak nyilvánította.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/87271

Ajánljuk még a témában